Vad innebär pastörisering?
1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.
Det finns fyra typer av pastörisering:
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Det finns fyra typer av pastörisering:
- Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
- Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
- UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C
- ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Följ inlägget
6
följare
Vi varken vill eller kan gå emot lagen som säger att all mjölk vi säljer måste pastöriseras.
Vänliga hälsningar
Det är vår färska mjölk som är lågpastöriserad.
https://www.arla.se/produkter/mjolk/
Vänliga hälsningar
undrar om er laktosfri mjölk lätt mjölk är högpastöriserad mjölk då det på ingredisener står mjölk, vitamind sen på slutet högpastöriserad o undrar om det är mjölken ni menar eller alla ingredienser är högpastöriserad
Det är mjölken som är högpastöriserad.
Vänliga hälsningar
Mvh,
Martina
Det går bra att äta/dricka lågpastöriserad mjölk när man är gravid.
För mer information så hänvisar vi till Livsmedelsverkets råd och rekommendationer för gravida.
Önskar dig en fin dag 🌸
Vi får inte sälja opastöriserad mjölk enligt lag. Bönderna får bara sälja/skänka bort opastöriserad mjölk i en väldigt liten skala, och avgör själva om det är något de vill göra eller inte.
Vänliga hälsningar
Förutom hållbarheten är det även en viss smakskillnad. Den högpastöriserad mjölken får en något fylligare, lite kokt smak. 🙂
Vänliga hälsningar
Vilken grad av pastörisering avses?
All typ av pastörisering tar död på viruset. I Sverige är det lag på att mjölk ska pastöriseras så det är inget du behöver vara orolig över. 🙂
Vänliga hälsningar
Hur kommer det sig att ni högpastöriserar flera av era yoghurt-produkter men lågpastöriserar den färska mjölken?
Jag hade gärna sett att ni även lågpastöriserar er yoghurt, åtminstone er produkt, "Arla Ko® Eko mild yoghurt naturell 3.8-4.5%", som ni erbjuder som ert minst fabriksprocessade alternativ i yoghurtdjungeln.
Med vänlig hälsning, Holger
Syrade produkter, som till exempel fil och yoghurt, högapsöriseras för att vi ska få så bra grund som möjligt för mjölksyrabakteriena att utvecklas under syrningen.
Vänliga hälsningar
Vad anser ni vara effekterna med högpastörisering gentemot lågpastörisering, som bättrar produktionsförutsättningarna för era syrade produkter?