Vad innebär pastörisering?

1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.

Det finns fyra typer av pastörisering:

  • Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
  • Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
  • UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten  genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C 
  • ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
Ju högre temperatur vi hettar upp mjölken i desto längre hållbarhet får vi på mjölken.

I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Skulle gärna se att ni också erbjöd icke-pastöriserad mjölk, eller lägre pastöriserad mjölk, för att få mer av de enzymer som förstörs av uppvärmningen
    Rebecka
  • Hej Rebecka,

    Vi varken vill eller kan gå emot lagen som säger att all mjölk vi säljer måste pastöriseras.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Vilken mjölk har lågpastörisering?

    Elizaveta
  • Hej Elizaveta,

    Det är vår färska mjölk som är lågpastöriserad.

    https://www.arla.se/produkter/mjolk/

    Vänliga hälsningar
    Johan
  • Hej

    undrar om er laktosfri mjölk lätt mjölk är högpastöriserad mjölk då det på ingredisener står mjölk, vitamind sen på slutet högpastöriserad o undrar om det är mjölken ni menar eller alla ingredienser är högpastöriserad
    molly
  • Hej Molly,

    Det är mjölken som är högpastöriserad.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej, Jag undrar om den lågpastöriserade är säker när man är gravid? finns det risk för listeria där?
    Mvh,
    Martina
    Martina
  • Hej Martina,

    Det går bra att äta/dricka lågpastöriserad mjölk när man är gravid.
    För mer information så hänvisar vi till Livsmedelsverkets råd och rekommendationer för gravida.
    Önskar dig en fin dag 🌸

    Kerstin
  • Pastörisering är helt fel för användning i mänsklig näring. Jag förstår att det finns pastöriserad mjölk, men jag förstår inte att det är nästan omöjligt att köpa rå opastöriserad mjölk. Jag försöker kontakta gårdarna direkt och alla vägrar sälja opastöriserad mjölk?? Pastörisering dödar flera hundra typer av goda bakterier och förändrar proteinstrukturen.
    Marko
  • Hej Marko,

    Vi får inte sälja opastöriserad mjölk enligt lag. Bönderna får bara sälja/skänka bort opastöriserad mjölk i en väldigt liten skala, och avgör själva om det är något de vill göra eller inte.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej! Är det någon skillnad i smak eller näringsvärde på låg- och högpastöriserad mjölk? Eller är det något annat som skiljer dem åt förutom att den högpastöriserade håller längre? Med vänlig hälsning, Marie
    Marie
  • Hej Marie,

    Förutom hållbarheten är det även en viss smakskillnad. Den högpastöriserad mjölken får en något fylligare, lite kokt smak. 🙂

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • WHO rekommenderar att endast konsumera pastöriserad mjölk då man funnit fågelinfluensavirus i komjölk.
    Vilken grad av pastörisering avses?
    Christina
  • Hej Christina,

    All typ av pastörisering tar död på viruset. I Sverige är det lag på att mjölk ska pastöriseras så det är inget du behöver vara orolig över. 🙂

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej!

    Hur kommer det sig att ni högpastöriserar flera av era yoghurt-produkter men lågpastöriserar den färska mjölken?

    Jag hade gärna sett att ni även lågpastöriserar er yoghurt, åtminstone er produkt, "Arla Ko® Eko mild yoghurt naturell 3.8-4.5%", som ni erbjuder som ert minst fabriksprocessade alternativ i yoghurtdjungeln.

    Med vänlig hälsning, Holger


    Holger
  • Hej Holger,

    Syrade produkter, som till exempel fil och yoghurt, högapsöriseras för att vi ska få så bra grund som möjligt för mjölksyrabakteriena att utvecklas under syrningen.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Tack för repliken Camilla, förklara gärna vad du menar med "så bra grund som möjligt för mjölksyrabakterierna" - uppfinningen "yoghurt" har ju funnits längre bak i vår historia än pastöriseringsprocessen har.

    Vad anser ni vara effekterna med högpastörisering gentemot lågpastörisering, som bättrar produktionsförutsättningarna för era syrade produkter?
    Holger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.