Vad innebär pastörisering?
1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.
Det finns fyra typer av pastörisering:
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Det finns fyra typer av pastörisering:
- Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
- Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
- UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C
- ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Följ inlägget
3
följare
Borttagen kommentar