Vad innebär pastörisering?

1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.

Det finns fyra typer av pastörisering:

  • Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
  • Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
  • UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten  genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C 
  • ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
Ju högre temperatur vi hettar upp mjölken i desto längre hållbarhet får vi på mjölken.

I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Skulle gärna se att ni också erbjöd icke-pastöriserad mjölk, eller lägre pastöriserad mjölk, för att få mer av de enzymer som förstörs av uppvärmningen
    Rebecka
  • Hej Rebecka,

    Vi varken vill eller kan gå emot lagen som säger att all mjölk vi säljer måste pastöriseras.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Vilken mjölk har lågpastörisering?

    Elizaveta
  • Hej Elizaveta,

    Det är vår färska mjölk som är lågpastöriserad.

    https://www.arla.se/produkter/mjolk/

    Vänliga hälsningar
    Johan Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.