Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad innebär pastörisering?

1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.

Det finns fyra typer av pastörisering:

  • Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
  • Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
  • UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten  genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C 
  • ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
Ju högre temperatur vi hettar upp mjölken i desto längre hållbarhet får vi på mjölken.
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.