Vad innebär pastörisering?
1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.
Det finns fyra typer av pastörisering:
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Det finns fyra typer av pastörisering:
- Lågpastörisering sker mellan 72-75 °C under 15 sekunder.
- Högpastörisering sker vid 80 °C, eller högre under några sekunder.
- UHT-pastörisering (ultra hög temperatur) är en metod där man steriliserar produkten genom upphettning under 1 sekund vid lägst 135°C
- ESL står för "Extended Shelf Life" (Utökad hållbarhet) och är ett mellanting av högpastörisering och UHT och sker vid cirka 100° C
I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Följ inlägget
4
följare
Vi varken vill eller kan gå emot lagen som säger att all mjölk vi säljer måste pastöriseras.
Vänliga hälsningar
Det är vår färska mjölk som är lågpastöriserad.
https://www.arla.se/produkter/mjolk/
Vänliga hälsningar
undrar om er laktosfri mjölk lätt mjölk är högpastöriserad mjölk då det på ingredisener står mjölk, vitamind sen på slutet högpastöriserad o undrar om det är mjölken ni menar eller alla ingredienser är högpastöriserad
Det är mjölken som är högpastöriserad.
Vänliga hälsningar
Mvh,
Martina
Det går bra att äta/dricka lågpastöriserad mjölk när man är gravid.
För mer information så hänvisar vi till Livsmedelsverkets råd och rekommendationer för gravida.
Önskar dig en fin dag 🌸