Till senaste kommentaren

Varför anger ni mängden fil och yoghurt med vikt istället för volym?

Vi vill vara så tydliga som möjligt och ha ett enhetligt mått på fil och yoghurt, dels för att underlätta för konsumenten, och dels för att anpassa oss till resten av mejeribranschen och till Livsmedelsverkets rekommendationer.

Vi införde enhetliga mått på vårt sortiment löpande under 2013. Alla produkter inom fil och yoghurt har varierande densitet, bland annat beroende på olika fetthalt, vilket innebär att mängden innehåll varierar men den motsvarar 1000 gram.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Detta verkar vara ett svepskäl, och en falsk förklaring.
    Livsmedelsverkat skriver: "Flytande livsmedel ska anges i volym och övriga livsmedel i viktenhet." https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/markning-och-information-om-mat#M%C3%A4rkning_av_f%C3%A4rdigf%C3%B6rpackad_mat

    Arla anser alltså att creme fraiche och gräddfil flyter, medan t.ex. Onaka är fast? Jag hävdar att viskositeten är bra mycket högre hos både gräddfil och creme fraiche än i princip samtliga filprodukter.
    Magnus W
  • Hej Magnus och tack för att du skriver till oss

    Förpackningar med gräddfil och creme fraiche som går till restauranger och storkök anges i kg (1 kg, 2 kg och 5 kg) och de mindre förpackningarna till konsument anges i volym. Anledningen till att vi anger de större förpackningarna i kilo är att man inom storhushåll väger ingredienser medan en "vanlig" konsument mäter med volymmått vid matlagning.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Men det spelar ingen roll vad ni tycker, om det säljs till "vanliga" konsumenter eller inte, vilka som väger och vilka som mäter, så måste ni anpassa er till Livsmedelverket och är detta ni måste följa hur det ska anges:
    • Vad livsmedlet väger eller vilken volym det har. Flytande livsmedel ska anges i volym och övriga livsmedel i viktenhet.
    Filmjölk liksom matolja är en flytande vätska, visserligen med högre densitet, men ändå. Jag tror inte någon skopar ur filmjölk ur förpackningen som man gör med creme fraiche. Något man häller är flytande oavsett till vem det säljs.
    Har detta anmälts och prövats av Livsmedelsverket eller är det på sin plats nu?
    Henric
  • Hej Henric,

    Det stämmer att Livsmedelsverket skriver att flytande livsmedel ska anges i volym.

    Samtidigt skriver de följande:

    "För livsmedel som inte är flytande ska nettokvantiteten anges i viktenhet. Men ibland kan det vara svårt att bedöma om ett livsmedel är flytande eller inte. För trögflytande livsmedel som till exempel ketchup, sirap och flytande margarin är det upp till den ansvariga livsmedelsföretagaren att avgöra om det är mest lämpligt att ange nettokvantiteten i vikt- eller i volymenheter." 

    Mer information finns på deras hemsida.

    Vänliga hälsingar
    Michaela Kommunikatör
  • Vad väger en liter yoghurt?
    Eller omvänt - vad är volymen på 1000 gram yoghurt?
    Jonas
  • Hej Jonas,

    En naturell yoghurt har en vikt på ca 1030g/ liter. Sen kan det väga mer och mindre beroende på exempelvis fetthalt och om yoghurten är smaksatt.

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Så detta att sälja 1000 gram yoghurt i stället för 1 liter yoghurt är inget vi konsumenter tjänar på. Ett tecken på den omtalade "krympflationen" alltså.
    Jonas
  • Att ange vikt istället för volymmått har stökat till det för mig vid bakning. Tidigare kunde jag tömma ett paket yoghurt till degen och det stämde med mitt brödrecept. Nu måste jag mäta och kontrollera att det blir rätt. En förpackning yoghurt räcker inte längre ...
    Irmeli
  • Filmjölk, har precis använt det. Paketet väger 1030 g, helt rätt. Informationen är 1000 g på paketet. Volymen 8 dl, står verkligen ingenstans. Skulle baka matbröd och trodde att jag köpt 1 liter filmjölk. Det räckte precis, men när började recepten, även Arla, att använda g istället för dl? Står det 1 liter i ett recept så blir man oerhört lurad och arg om man bara får ut 8 dl.  

    Bitte S.
  • Hej Bitte,

    Vi införde enhetliga mått på vårt sortiment under 2013. 🙂

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Det är naturligtvis lurendrejeri. 1000 g yoghurt är inte 1 liter. Många tänker nog inte på det. Köper jag en liter mjölk så är det en liter. Men där lönar det sig inte att sälja i gram för det är väl hugget som stucket.
    Mats
  • Varför ändrade ni på Arla då inte till
    1030 g på paketen? Då hade det inte uppstått några problem för Arla som ville införa viktmått och inte heller för konsumenterna som ville ha litermåttet. I nuläget är det endast att betrakta som fulspel och krymplation.
    Fred
  • Bra tänkt!
    Irriterar mig på den knappa deciliter som fattas varje gång jag ska baka mina favoritlimpor. Tidigare räckte det med ett paket fil eller yoghurt, nu måste jag köpa två för att få det att räcka till mitt recept. Ruffel och båg är det!
    Irmeli
  • Det är ju uppenbart att  Arla vill få folk att tro att förpackningen innehåller en liter yoghurt.
    Mats
  • Alla mejerier anger vikt istället för volym på fil och yoghurt numera, inte bara Arla. Släpp det och gå vidare.
    Patrik
  • Då får väl alla mejerier ändra på det då. Eller skriva ut volymen också. Vad är problemet?
    Mats
  • Jag hade problem med din formulering att Arla försöker missleda kunderna. Förstår att man kan tycka så men isåfall är de inte ensamma, alla mejerier gör så. Om det är så fruktansvärt jobbigt att inte få en liter så kan man ju köpa två kg. Då får man en väldans massa yoghurt, säkert närmare 1,8 liter.
    Patrik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.