Till senaste kommentaren

Varför anger ni mängden fil och yoghurt med vikt istället för volym?

Vi vill vara så tydliga som möjligt och ha ett enhetligt mått på fil och yoghurt, dels för att underlätta för konsumenten, och dels för att anpassa oss till resten av mejeribranschen och till Livsmedelsverkets rekommendationer.

Vi införde enhetliga mått på vårt sortiment löpande under 2013. Alla produkter inom fil och yoghurt har varierande densitet, bland annat beroende på olika fetthalt, vilket innebär att mängden innehåll varierar men den motsvarar 1000 gram.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Detta verkar vara ett svepskäl, och en falsk förklaring.
  Livsmedelsverkat skriver: "Flytande livsmedel ska anges i volym och övriga livsmedel i viktenhet." https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/markning-och-information-om-mat#M%C3%A4rkning_av_f%C3%A4rdigf%C3%B6rpackad_mat

  Arla anser alltså att creme fraiche och gräddfil flyter, medan t.ex. Onaka är fast? Jag hävdar att viskositeten är bra mycket högre hos både gräddfil och creme fraiche än i princip samtliga filprodukter.
  Magnus W
 • Hej Magnus och tack för att du skriver till oss

  Förpackningar med gräddfil och creme fraiche som går till restauranger och storkök anges i kg (1 kg, 2 kg och 5 kg) och de mindre förpackningarna till konsument anges i volym. Anledningen till att vi anger de större förpackningarna i kilo är att man inom storhushåll väger ingredienser medan en "vanlig" konsument mäter med volymmått vid matlagning.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Men det spelar ingen roll vad ni tycker, om det säljs till "vanliga" konsumenter eller inte, vilka som väger och vilka som mäter, så måste ni anpassa er till Livsmedelverket och är detta ni måste följa hur det ska anges:
  • Vad livsmedlet väger eller vilken volym det har. Flytande livsmedel ska anges i volym och övriga livsmedel i viktenhet.
  Filmjölk liksom matolja är en flytande vätska, visserligen med högre densitet, men ändå. Jag tror inte någon skopar ur filmjölk ur förpackningen som man gör med creme fraiche. Något man häller är flytande oavsett till vem det säljs.
  Har detta anmälts och prövats av Livsmedelsverket eller är det på sin plats nu?
  Henric
 • Hej Henric,

  Det stämmer att Livsmedelsverket skriver att flytande livsmedel ska anges i volym.

  Samtidigt skriver de följande:

  "För livsmedel som inte är flytande ska nettokvantiteten anges i viktenhet. Men ibland kan det vara svårt att bedöma om ett livsmedel är flytande eller inte. För trögflytande livsmedel som till exempel ketchup, sirap och flytande margarin är det upp till den ansvariga livsmedelsföretagaren att avgöra om det är mest lämpligt att ange nettokvantiteten i vikt- eller i volymenheter." 

  Mer information finns på deras hemsida.

  Vänliga hälsingar
  Michaela Kommunikatör
 • Vad väger en liter yoghurt?
  Eller omvänt - vad är volymen på 1000 gram yoghurt?
  Jonas
 • Hej Jonas,

  En naturell yoghurt har en vikt på ca 1030g/ liter. Sen kan det väga mer och mindre beroende på exempelvis fetthalt och om yoghurten är smaksatt.

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Så detta att sälja 1000 gram yoghurt i stället för 1 liter yoghurt är inget vi konsumenter tjänar på. Ett tecken på den omtalade "krympflationen" alltså.
  Jonas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.