Varför har man aspartam i Mild Kvarg?
Vi har valt att ha aspartam i smaksatt Mild Kvarg för att kunna erbjuda en produkt till de konsumenter som vill ha ett smaksatt, sockerfritt alternativ.
Fakta om aspartam
Vi är medvetna om att det finns en del motståndare till aspartam, men vi litar på den forskning som finns och de råd som våra myndigheter ger.
Tack vare motståndet mot aspartam så har det utretts och forskats ännu mer kring aspartam än vad som har gjorts för andra ämnen. Aspartam anses fortfarande som säkert.
Senast i december 2013 publicerade EFSA (EU:s livsmedelsverk) en riskvärdering av aspartam med slutsatsen att aspartam är säkert att konsumera i de nivåer som det görs idag.
Följ inlägget
9
följare
Socker förhöjer smaken, det blir helt enkelt inte lika gott med smaksatt kvarg utan tillsatt socker eller sötningsmedel. Om du helt vill utesluta socker, är det bättre att själv lägga färsk frukt eller bär på naturell kvarg.
Gott nytt år!
Vi har Yoghurtkvarg vanilj samt Kesella vanilj som är två kvargprodukter utan aspartam.
Vänlig hälsning
Jag undrar, som flera, om ni har/kommer att ha kvarg vanilj i 1000 gr förpackning UTAN aspartam. Aspartam smakar inte gott helt enkelt och jag mfl får problem med magen. Hellre vanligt socker.
Mvh
Just nu finns inget beslut om lansering av Mild Kvarg vanilj utan sötningsmedel, men vi framför givetvis att önskemål finns.
Trevlig helg!
Hoppas det förändras
Väldigt obehagligt med dessa underliga
Ingridienser
Vi har inga exakta siffror att dela med oss av för den färdiga frukt/smakberedning vi köper in, men det rör sig om ungefär i 0,25g aspartam per hink Mild Kvarg.
Vänliga hälsningar
Tycker fortfarande det vore bättre/tydligare om ni istället för "inget tillsatt socker" skriver "innehåller sötningsmedel".
Mvh
Skämt åsido, får väl blanda naturell med en jordgubbe i mixern tills ni utökar sortimentet 😃
. Tror att många tycker som jag.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam
Om Livsmedelsverket ändrar sin syn på aspartam eller andra sötningsmedel, så kommer vi givetvis att se över användningen i våra produkter i enlighet med de nya rekommendationerna.
Vi kan försäkra dig om att våra produkter som innehåller aspartam följer de säkerhetsstandarder som olika tillsynsmyndigheter har fastställt (bl.a. FDA och EFSA).
Vänliga hälsningar
Följande svar har vi fått från Arlas nutritionist, svaret är översatt fån engelska till svenska:
"Det har föreslagits att artificiella sötningsmedel kan ha potential att förändra tarmmikrobiotan, men det finns ingen konsekvens i resultaten hos människor vilket innebär att vetenskapen inte kan dra slutsatsen om konsumtion av aspartam och sukralos (inom rekommenderade värden) påverkar tarmmikrobiotan negativt.
Arla följer de officiella rekommendationerna om konstgjorda sötningsmedel inklusive aspartam och sukralos, båda dessa är godkända av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet."
Vänliga hälsningar
Jag uppskattar ert engagemang att erbjuda hälsosammare alternativ till era kunder genom att undvika tillsatt socker i era kvargprodukter. Jag förstår att aspartam används för att ge en söt smak utan de kalorier som kommer med socker. Med detta i åtanke, och medvetenheten om vissa konsumenters oro gällande potentiella hälsorisker associerade med aspartam, skulle jag vilja höra era tankar om användning av stevia som sötningsmedel.
Stevia är känd för att vara ett naturligt sötningsmedel utan kalorier, och det har inte kopplats till de hälsorisker som diskuteras i samband med aspartam. Jag förstår att kostnadsaspekten kan vara en betydande faktor i valet av sötningsmedel, och medveten om att stevia kan vara dyrare än aspartam. Med tanke på att konsumenternas hälsa och välmående är en prioritet, och att det finns en ökad efterfrågan på naturliga ingredienser, skulle ni kunna överväga att använda stevia i era produkter, även om det skulle innebära en liten prishöjning? Förstår att aspartam kostar runt 100 kr/kg medan steva ligger på 1500 kr/kg. däremot så behöver man endast 5 mg stevia för att uppnå samma sötma som för 1 g aspartam. Nyfiken ifall det är svårare och därmed mer kostsamt att producera stevia-produkter då man inte kan använda samma grova måttsättning?
Jag tror att många kunder, inklusive jag själv, skulle uppskatta ett sådant steg och vara villiga att betala en aning mer för en produkt som är sötad med ett alternativ som uppfattas som naturligare och hälsosammare. Dessutom skulle det kunna stärka Arlas varumärke som en föregångare inom hälsosamma och naturliga livsmedelsval.
Jag ser fram emot att höra era synpunkter om detta ämne och om det finns några planer på att inkludera stevia i ert sortiment i framtiden.
Vi har provat stevia men det blir inte så bra eftersom stevia ger en bismak till produkten. Därför behövs också ett par procent vanligt socker tillsammans med stevia, varför vi valt bort stevia som sötningsmedel.
Önskar dig en trevlig helg🍂