Till senaste kommentaren

Varför har man tagit bort vaxet på Stureost?

Vi har valt att permanent ta bort vaxet på stureosten eftersom det minskar vår klimatpåverkan, vilket är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete.

Borttaget av vaxet minimerar även riskerna för att det utvecklas mögel på ostarna, då de nu förpackas direkt i plastförpackningen efter produktion.

Vi har genom tester säkrat ostens hållbarhet och kvalitet innan vi tog beslut om förändringen.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Synd! Stureosten var tidigare med stor marginal den godaste osten, efter borttagande av vax så smakar den tamt ungefär som hushållsosten. Den är även mycket mjukare nu, känns knappt lagrad alls.
 • Superbra, att ta bort vaxet är det bästa som hänt på länge 😉. Klart den godaste osten 🧀
 • Bättre med vax!!!
  Slipper plast som går in i osten!
 • Hej Lotte,

  Plasten som vi förpackar oatsen i går inte in i osten på något sätt.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej! Var tvungen att googla på när vaxen togs bort från Sture-osten för min man påstod att det var längesen o jag trodde nyss 🙈🤣 men kan det varit så att det funnits vaxade ostar i omlopp ända tills typ nu? Så jag har lite rätt?
  Kristina
 • Hej Kristina,

  Inga stureostar med vax har gått ut till butik sedan ungefär vecka 20 år 2020 🙊😊

  En trevlig helg önskar vi dig!

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Hej, vill bara nämna att det är snudd på omöjligt att skära ostskivor från Stureosten nu när vaxet försvunnit. Och anledningen är att osten blir alldeles mjuk och sladdrig när man har kommit drygt halvvägs på den. Detta medför att man får antingen slänga en stor bit för att den inte går att skära. eller så får man riva osten. Och det verkar inte särskilt hållbart att man skall behöva slänga flera centimeter ost för att den inte går att hantera. Näää, Arla gör om gör rätt! Ni kanske kan tipsa om vilken sorts osthyvel man skall ha för att kunna hantera er numera sladdriga stureost. Håller med om en tidigare kommentar om att den inte känns särskilt lagrad heller nu.

  Med vänlig hälsning,

  Mikael
 • Hej Mikael,

  Matsvinn är aldrig bra, och oavsett vilken osthyvel du använder ska du kunna hyvla Stureosten utan problem. Visst kan det bli fel på enstaka ostar av olika skäl, med det får inte ske frekvent.

  Går det inte att hyvla osten ber vi dig återkomma med en reklamation. Då får relevant information från ostens förpackning och på så sätt möjlighet att spåra fel, samt kompensera dig för ost som inte håller måttet.

  Stureost är inte en lagrad ost, varför smaken ska vara mild.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Tidigare köpte vi alltid Stureost eftersom om den i vårt tycke var den absolut godaste osten. Efter det att vaxet försvann förändrades smaken till nästan hushållsost. Vaxet häll dessutom osten fräsch och fin under en lång period. Först fick vi kasta halva osten eftersom den blivit grön men sedan bytade vi märke istället.
  Tar ni tillbaka vaxet byter jag glatt tillbaka till Stureost!
  Christian
 • Hej igen,

  Tack Christina för ditt svar tidigare om mitt problem med att hyvla Stureosten. Dock kvarstår problemet. Det är frånvaron av vaxet som gör att Stureosten blir ostabil och sladdrig när det bara 2-4 cm kvar av osten. Största problemet är det med halva ostar. Men senast köpte jag en hel rund Stureost. Samma problem med den dock. Vad jag gjorde då är att jag rev osten och använde när vi åt tacos. Har också köpt ett par liknande ostar från andra tillverkare som har vaxet kvar. Och detta problem uppstår inte på dessa ostar är min erfarenhet. Tråkigt. För Stureosten är min och mina barns favorit.
  Med vänlig hälsning,

  Mikael
 • Hej på nytt Mikael,

  Dina synpunkter är viktiga och vi förmedlar dom givetvis vidare till produktansvariga för Stureost.

  Vi önskar dig en god och glad påsk🐣
  Christina Kommunikatör
 • När vaxet försvann blev det lite svårare att skära stureost med osthyvel, men nu i höst har det blivit helt galet värre! Redan när halva osten är kvar så är den mjuk, stora bitar lossnar och det är i princip omöjligt att skära en skiva med osthyvel. Vi har ätit stureost i många år. Det har varit vår favoritost även på gratänger och varma mackor, men nu är det bara en soggig, mjuk omöjlig, trasig bit som ej går att hantera över huvudtaget. Vad har ni gjort med den? Ska den ha denna nya konsistens så måste ni ha ett hårt hölje av plast (typ Åseda) som hjälper till att hålla ihop den. Eller så återgår ni det recept ni hade innan.
  Gunilla
 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill alla tacka för ert engagemang.

  Eftersom det är samma typ av frågor och synpunkter som kommer in och som vi redan svarat på, väljer vi nu att låsa tråden för ytterligare kommentarer.

  Vill du ändå skicka din fråga eller synpunkt så går det alldeles utmärkt i ett nytt inlägg här i forumet.
  Johan
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.