Till senaste kommentaren

Varför har man tagit bort vaxet på Stureost?

Vi har valt att permanent ta bort vaxet på stureosten eftersom det minskar vår klimatpåverkan, vilket är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete.

Borrtaget av vaxet minimerar även riskerna för att det utvecklas mögel på ostarna, då de nu förpackas direkt i plastförpackningen efter produktion.

Vi har genom tester säkrat ostens hållbarhet och kvalitet innan vi tog beslut om förändringen.
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Synd! Stureosten var tidigare med stor marginal den godaste osten, efter borttagande av vax så smakar den tamt ungefär som hushållsosten. Den är även mycket mjukare nu, känns knappt lagrad alls.
  Smak
 • Superbra, att ta bort vaxet är det bästa som hänt på länge 😉. Klart den godaste osten 🧀
  Jonas
 • Bättre med vax!!!
  Slipper plast som går in i osten!
  Lotte
 • Hej Lotte,

  Plasten som vi förpackar oatsen i går inte in i osten på något sätt.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Enligt forskare läcker all plast! Räcker att se den glansiga ytan på ost i plastförpackningar!
  Hoppas ni åter sätter vax påStureosten!
  Charlotte
 • Hej,

  Samtliga Arlas förpackningarleverantörer garanterar att alla förpackningar uppfyller gällande lagar och förordningar vilket betyder att gränsvärden för migration av kemiska ämnen till produkt alltid uppfylls det vill säga att gränsvärden aldrig överskrids.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Men ni hade ju redan en hushållsost, varför ville ni ha en till? Jag tror ni tog bort vaxet för att ni på det sättet får sälja fler ostar då stureosten nu faller sönder i smörklumpar med ostsmak som man slänger för det var inte en klump man ville ha på mackan.  Tråkigt.
  Stina
 • Hej Stina,

  Vi har ett stort sortiment av hårdostar med olika karaktär och smak. Genom att variera med olika varianter på syrningskultur, tider, temperaturer, ystningsprocessen samt slutligen lagringsprocessen så får man fram olika ostar vad gäller både smak och konsistens.

  Anledningen till borttagandet av vax på Sture grundas på flera orsaker. Vi har lyssnat på konsumentåsikter och funnit att många inte vill ha vax, då de upplever att det ger oönskad smak på osten och behöver skäras bort. Vax i sig ger dessutom en klimatpåverkan både vid tillverkning, transport och själva vaxningsförfarandet.

  Faller osten sönder i klumpar ber vi dig göra en reklamation så vi får möjlighet att reda ut vad som hänt samt kompensera dig för produkt.

  Vänliga hälsningar


  Christina Kommunikatör
 • Tråkigt att ni ändrat recept samt valt att ta bort vaxet innan ni säkrat smak och konsistens på osten. Förut var osten relativt hård och den hade god smak. Man kunde då med fördel lagra den hemma någon månad innan man åt den för att få extra smak.
  Nu är osten mjuk och smaklös. Sista centimetern av osten går inte ens att hyvla utan att hela osten faller i bitar. Frågan är vad som nu skiljer stureosten mot en vanlig hushållsost.
  Min fråga till er är om ni har någon alternativ ost i ert sortiment till oss som gillade hur Sture var förr?

  Pontus
 • Hej Pontus,

  Så länge du inte bryter förpackningen går det fortfarande alldeles utmärkt att lagra både 0,5 och 1kg Sture.

  Vi för självklart vidare dina synpunkter till ansvariga för Stureost. Önskar du en ost med vax rekommenderar vi Kvibille Cheddar.

  Trevlig helg!
  Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.