Till senaste kommentaren

Varför skvätter Arlas Smör när man steker med det?

För att få mindre stänk vid stekning med Smör bör det finnas lite luft kvar i produkten, men det medför lite sämre hållbarhet, och något annorlunda utseende på smöret.

Därför är vårt smör optimerat för att vara så tätt och homogent som möjligt vilket ger ett fint utseende med en bra hållbarhet och god smak.

 • Svenskt Smör från Arla tillverkas av svensk grädde och salt. För att man skall få kalla ett matfett för smör får det inte innehålla något mer än just dessa ingredienser.

 • Fetthalten i smör varierar mellan 81 och 84 procent beroende på vilken salthalt det har.

 • Vattenhalten får vara max 16%. 

 • Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrater och salter. 

 • Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. Dropparna är för små för att vi skall kunna se dem med blotta ögat.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Har alltid stekt i smör och nu får man hela köket nedstänkt.
  Ja efter bott utomlands under några år och höst-vinter-vår säsongen trängtat efter Arla's Smör, återflyttat till Sverige och till min fasa upptäcker att Arla's Smör är av sämre kvalitet än något av de utländska jag har provat igenom. Så varför skall jag köpa en så usel produkt som Arla's Smör när jag kan köpa billigare utälndskt smör med bättre kvalitet i Sverige
 • Hej, 
  Vi har bett våra matfettsspecialister förklara hur det kommer sig vissa konsumenter upplever att smör under andra varumärken och från andra länder beter sig annorlunda jämfört med Svenskt Smör från Arla.

  Återkommer så snart vi kan, och hoppas ha en förklaring till det du beskriver.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Vi har också samma upplevelse att Arlas smör stänker fruktansvärt!
  Wapnö lilla gårdsmejeri i Halland gör även smör som smakar underbart och stänker INTE!!
  Är det inte fantastiskt ?!
  Sänk vattenhalten i Arlasmöret kanske det stänker mindre...
 • Hej,

  Önskar verkligen att vi kunde förklara hur det kommer sig att Smör under andra varumärke skvätter mindre än vårt. Vi kan dock bara svara för våra egna produkter.

  Våra smörmästare har förklarat ytterligare några detaljer kring smörets egenskaper nedan:

  "Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrat och salter. Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. När smöret hettas upp i en stekpanna blir vattnet i fettet varmt, det utvidgas snabbt, exploderar och resultatet blir små stänk. Om de små vattendropparna går ihop till större vattendroppar efter att smöret har smält resulterar detta i större stänk."

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej hopp.....
  Vad har ni i smöret ? det sprutar enormt, stekte ägg och det blev som en explosion,
  sprutade över hela spisen, fläkten, golvet, hjälper inte heller att ha ett nätlock över,
  sprutar igenom det oxo, var inte så förr i tiden. kvittar vad steker så får man torka o torka.
  Inte bra

  Sivert
 • Tror ni bluffar och har i extra mycket vatten både i smöret och bregott. Bregott ekologisk står det att det innehåller 70 % matfettsblandning. Är resten vatten? Varför redovisas inte vattenmängden?
  Jag gör eget smör och det skvätter inte att steka i. Pressar ju ur vattnet efter sköljningen
   så klart.
  Saga
 • Hej Saga,

  Vattenhalten är, och har alltid varit, max 16% i Smör.

  Det stämmer att Bregott innehåller en viss del vatten. Vattnet i matfettsblandningen behövs för att reglera fetthalten i den färdiga produkten. Eftersom Bregott, förutom smör, som är 82 % fett, också innehåller rapsolja med en fetthalt på 100 %, behövs en liten del vatten för att justera fetthalten.

  Vi berättar inte exakt mängden och förhållandet mellan de olika ingredienserna eftersom det är företagets recepthemlighet, men i innehållsdeklarationen så står de i fallande ordning.

  Vänliga hälsningar


  Christina Kommunikatör
 • Fenomenet började för ca 3-4 år sedan, innan dess existerades inte problemet. Smöret har oxå fått en ljusare färg, den härliga nötdoften är heller inte vad den varit. Sämre kvalitet helt enkelt. Hur förklarar ni det Arla. Blir stärkt av övriga kommentarer, sista paketet är köpt, får hitta nått bättre märke.

  Agnetha
 • Hej!Upplevera samma fenomen med produkten ”flytande smör och rapsolja.
  Detta sprättande har kommit på senare tid. Jag funderar också på innehållet.....är det ändrat? Vore intressant och jämföra innehålles förteckningen med samma produkt för typ 2 år sedan. Men i och för sig det står väl samma fast man ändrat i innehållet.
  Jörgen
 • Hej Jörgen,

  Vi har inget nytt recept för smör & rapsolja. Om man uppdaterar ett recept, så måste man även uppdatera innehållsförteckningen 😊

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Vi vill tacka alla för ert engagemang men eftersom det är samma typ av frågor och synpunkter som kommer in och som vi redan svarat på, väljer vi nu att låsa tråden för ytterligare kommentarer.

  Vill du ändå skicka din fråga eller synpunkt så går det alldeles utmärkt i ett nytt inlägg här i forumet.
  Arla Konsumentkontakt
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.