Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför skvätter Arlas Smör när man steker med det?

För att få mindre stänk vid stekning med Smör bör det finnas lite luft kvar i produkten, men det medför lite sämre hållbarhet, och något annorlunda utseende på smöret.

Därför är vårt smör optimerat för att vara så tätt och homogent som möjligt vilket ger ett fint utseende med en bra hållbarhet och god smak.

  • Svenskt Smör från Arla tillverkas av svensk grädde och salt. För att man skall få kalla ett matfett för smör får det inte innehålla något mer än just dessa ingredienser.

  • Fetthalten i smör varierar mellan 81 och 84 procent beroende på vilken salthalt det har.

  • Vattenhalten får vara max 16%. 

  • Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrater och salter. 

  • Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. Dropparna är för små för att vi skall kunna se dem med blotta ögat.

Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Har alltid stekt i smör och nu får man hela köket nedstänkt.
    Ja efter bott utomlands under några år och höst-vinter-vår säsongen trängtat efter Arla's Smör, återflyttat till Sverige och till min fasa upptäcker att Arla's Smör är av sämre kvalitet än något av de utländska jag har provat igenom. Så varför skall jag köpa en så usel produkt som Arla's Smör när jag kan köpa billigare utälndskt smör med bättre kvalitet i Sverige
    Lars
  • Hej, 
    Vi har bett våra matfettsspecialister förklara hur det kommer sig vissa konsumenter upplever att smör under andra varumärken och från andra länder beter sig annorlunda jämfört med Svenskt Smör från Arla.

    Återkommer så snart vi kan, och hoppas ha en förklaring till det du beskriver.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Vi har också samma upplevelse att Arlas smör stänker fruktansvärt!
    Wapnö lilla gårdsmejeri i Halland gör även smör som smakar underbart och stänker INTE!!
    Är det inte fantastiskt ?!
    Sänk vattenhalten i Arlasmöret kanske det stänker mindre...
    Bia
  • Hej,

    Önskar verkligen att vi kunde förklara hur det kommer sig att Smör under andra varumärke skvätter mindre än vårt. Vi kan dock bara svara för våra egna produkter.

    Våra smörmästare har förklarat ytterligare några detaljer kring smörets egenskaper nedan:

    "Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrat och salter. Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. När smöret hettas upp i en stekpanna blir vattnet i fettet varmt, det utvidgas snabbt, exploderar och resultatet blir små stänk. Om de små vattendropparna går ihop till större vattendroppar efter att smöret har smält resulterar detta i större stänk."

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • På 60-talet arbetade jag i en livsmedelsbutik. Några gånger per år var det rea på smör och anledningen till detta var att smöret hade varit djupfryst på grund av överproduktion. Nackdelen med detta smör var att det skvätte så mycket när man använde det till stekning.
    Folk var glada ändå för att man fick köpa bildligt smör ibland.
    Jag misstänker starkt att vi i dag får köpa smör som varit djupfryst och att det är därför det skvätter så för... när vi steker. Men vi drabbas aldrig av smörrea  nu för tiden. Men kvaliteten på smöret är i bland lägre. Så är det!
    Gösta
  • Hej och tack för att du hör av dig till oss!

    Vi säljer idag inget fruset smör på det sätt du nämner, men vi för förstås vidare dina synpunkter på variationerna i hur smöret reagerar.

    Vi önskar dig en fin sommar!
    Johan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.