Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför skvätter Arlas Smör när man steker med det?

För att få mindre stänk vid stekning med Smör bör det finnas lite luft kvar i produkten, men det medför lite sämre hållbarhet, och något annorlunda utseende på smöret.  Därför är vårt smör optimerat för att vara så tätt och homogent som möjligt vilket ger ett fint utseende med en bra hållbarhet och god smak.

  • Svenskt Smör från Arla tillverkas av svensk grädde och salt. För att man skall få kalla ett matfett för smör får det inte innehålla något mer än just dessa ingredienser.

  • Fetthalten i smör varierar mellan 81 och 84 procent beroende på vilken salthalt det har.

  • Vattenhalten får vara max 16%. 

  • Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrater och salter. 

  • Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. Dropparna är för små för att vi skall kunna se dem med blotta ögat.


Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Tack för svaret om smöret som stänker. Det är ju ändå en tydlig skillnad mot tidigare då det inte alls skvätte.
    Ann-Britt
  • Hej Ann-Britt,

    Vi tackar för din återkoppling och vi tar det vidare in i företaget.

    Önskar dig en fin höst!
    Sanna
  • Hej!
    Ja det är helt konstigt.
    Har alltid stekt i smör och nu får man hela köket nedstänkt.
    Det är inte svårt för er att själva testa. Bara att prova hur det smätter och stänker ur stekpannan. Någon skillnad mot förr är det självklart.Jag har stek i smör i 40 år och aldrig varit med om något liknande.
    Tyvärr kan vi inte köpa smör längre om ni inte får ordning på det.
    Verkligen tråkigt.
    Marianne
  • Hej Marianne och tack för att du skriver till oss!

    Vi har inte gjort någon förändring varken  i vår process eller i recept av smör, varför vi inte har någon rimlig förklaring till det du beskriver.

    Dina synpunkter är viktiga och vi förmedlar dem givetvis vidare in i företaget.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej - Jag har ett super-bra tips till Marianne om skvättande smör vid stekning! (Marianne skrev den 10 nov. och fick svar den 13 nov.).
    Hur kan jag komma i kontakt med Marianne? Arla har säkert hennes e-post adress?!
    Vänliga hälsningar, Gunnel
    Gunnel
  • Hej Gunnel,

    Tack för ditt visade engagemang men enligt vår policy så ger vi inte ut våra konsumenters kontaktuppgifter.

    Önskar dig en fin dag!
    Sanna
  • Hej!
    Vad bra att du vet något knep. Du kan väl skriva det i tråden för jag kan ju inte vara ensam om att råkat ut för detta.
    Arla blir väl jätteglada för det kan jag tro, då om dom inte vet vad det beror på.
    Upplys oss!
    Vänlig hälsning Marianne
    Marianne
  • Hej!
    Kan du inte skriva tipset i tråden?
    Det verkar ju inte vara någon som vet så det hade ju varit toppen för alla.
    Vänligen Marianne
    Marianne
  • Hej Gunnel!
    Kan du inte lämna ut ditt tips mot skvättande smör till alla smörstekare? Vi skulle bli tacksamma!
    Gertrud
    Gertrud
  • Har alltid stekt i smör och nu får man hela köket nedstänkt.
    Ja efter bott utomlands under några år och höst-vinter-vår säsongen trängtat efter Arla's Smör, återflyttat till Sverige och till min fasa upptäcker att Arla's Smör är av sämre kvalitet än något av de utländska jag har provat igenom. Så varför skall jag köpa en så usel produkt som Arla's Smör när jag kan köpa billigare utälndskt smör med bättre kvalitet i Sverige
    Lars
  • Hej Lars!
    Vi har bett våra matfettsspecialister förklara hur det kommer sig vissa konsumenter upplever att smör under andra varumärken och från andra länder beter sig annorlunda jämfört med Svenskt Smör från Arla.

    Återkommer så snart vi kan, och hoppas ha en förklaring till det du beskriver.

    Vänliga hälsningar 
    Christina Kommunikatör
  • Vi har också samma upplevelse att Arlas smör stänker fruktansvärt!
    Wapnö lilla gårdsmejeri i Halland gör även smör som smakar underbart och stänker INTE!!
    Är det inte fantastiskt ?!
    Sänk vattenhalten i Arlasmöret kanske det stänker mindre...
    BoB
    Bia
  • Hej,

    Önskar verkligen att vi kunde förklara hur det kommer sig att Smör under andra varumärke skvätter mindre än vårt. Vi kan dock bara svara för våra egna produkter.

    Våra smörmästare har förklarat ytterligare några detaljer kring smörets egenskaper nedan:

    "Ungefär en femtedel av smörets vikt består helt naturligt av en blandning av vatten, protein, kolhydrat och salter. Vattnet är finfördelat i fettet som små droppar. När smöret hettas upp i en stekpanna blir vattnet i fettet varmt, det utvidgas snabbt, exploderar och resultatet blir små stänk. Om de små vattendropparna går ihop till större vattendroppar efter att smöret har smält resulterar detta i större stänk."

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Ansluter mig till stänkkören! Nästa gång ska jag testa med att värma smöret SAKTA SAKTA på låg värme. Har någon testat det? Har ni på Arla testat det?
    Och Gunnel, kan du inte dela med dig ditt tips? Många skulle uppskatta det!!!
    Gertrud
  • Lärde mig på hemkunskapen för fem decennier sedan att dåligt smör stänker i stekpannan. Det sades bero på för hög vattenhalt. Er smörmästare kanske av yngre kaliber.
    Sven
  • Använder numera skyddsglasögon när jag steker m Arlasmör.
    I sommar ska vi till Västerbotten. Hoppeligen använder vi då smör fr Norrmejerier. Kollar ev skillnad.
    Bo
  • Vi steker numera i Bregott istället där det även finns olja i, blir inte samma stänk. Steker man i Ghee, som är renat smör, det stänker inte alls.
    Lycka till!
    Bia
  • Smälter/värmer både smör och flytande margarin vid mellantemperatur och lägger sedan direkt i det som ska stekas. Kanske inte enligt chefskockarnas tankar, men det skyddar mig från stänk.
    Gertrud
  • Kan jag få Bos kontaktuppgifter? Han ska slippa steka med skyddsglasögon efter mitt tips!
    Gunnel
  • Hej,

    Vi förmedlar inga kontaktuppgifter vidare med hänsyn till GDPR lagen. Men ni får givetvis fortsätta er dialog med varandra här i forumet.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej,
    Synd, men jag förstår (de nya reglerna).
    Jag kommer inte vidare, tyvärr. Det smör jag hade tänkt tipsa Bo och alla andra om, är inte en Arla-produkt, men ett utländskt smör som inte skvätter! Det skulle aldrig Arla publicera...
    Gunnel
  • Jag kan inte låta bli att försöka få Arla på banan igen. Jag har som flera andra skrivit stekt i Arlas smör i många år (drygt 45 i mitt fall). Sedan Arlas smör började stänka stod jag ut ett tag, tills jag fick ett rejält stänk i ansiktet, nära ena ögat. Det är Ok nu Arla, men var en tankeställare. Jag köper inte längre Arlas smör. Det finns andra som inte stänker. Jag vågar mig på en gissning att det här handlar om produktutveckling. Inte av själva smöret, utan av produktionen. Ni på Arla är därmed ute på ett sluttande plan om ni inte inser att det nu är fel på produkten. Alla trådar som finns om detta hade inte funnits om smöret var som tidigare och ok.
    Jan W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.