Vart kommer fodret ifrån?

Odlar bönderna fodret själva eller görs det i någon fabrik?

Kommentarer

  • Hej!
    Det mesta av fodret som korna äter odlar vi bönder hemma på gården.
    Det är lite olika hur det ser ut på de olika gårdarna.
    Mina kor får gräsensilage som grovfoder + spannmålskross och ett koncentrat. Gräset och spannmålen odlar vi själva hemma på gården, men koncentratet köper vi in från en foderfabrik som pellets.
    Nu går korna ute på bete så då äter de även färskt gräs förutom det konserverade gräset (ensilaget) som de får inne i ladugården.
    Ha en bra dag!
    Ewa Arlabonde
  • Vad består koncentratet av, och påverkar det kon eller mjölken på något sätt. Vilken foderfabrik köper ni ifrån.
  • Hej!
    Här hemma på gården köper vi koncentratfoder från Lantmännen.Men det finns många olika foderfirmor man kan köpa koncentrafoder ifrån. Det ser olika ut på olika gårdar. Lite beroende på var i landet man bor också, eftersom det kan finnas mer lokala foderfirmor på en del ställen.
    Det är olika vad koncentratet består av, det kan variera lite på grund av hur prisbilden på olika råvaror förändras. Lantmännen garanterar energiinnehåll, proteininnehåll, fettinnehåll, olika vitaminer och spårämnen av en viss mängd och så vidare.
    Sen kan själva råvarorna variera. Det kan vara till exempel spannmål,rapskaka, betfor, soja, vitaminer och spårämnen som kalcium,kalium.magnesium och fosfor.
    Är du mer intresserad kan du läsa vidare i länken Lantmännens foder

    Kor som mjölkar mycket, vilket de gör i början av laktationen, behöver ordentligt med energi och protein för att kunna försörja sig så de mår bra. Man kan säga att korna gör ett maratonlopp per dag när de är som mest högpresterande. Därför är det viktigt att deras mat är välkomponerat för att de ska orka. Beroende på vilket näringsinnehåll grovfodret har så anpassar man kraftfodret efter det. Vi analyserar alltid grovfodret så vi vet vad det innehåller i de olika skördar. Då det gäller vallfoder så skördar vi det 3 gånger per sommar. Det är också olika beroende på var i landet man bor. Allt från 2-5 skördar per sommar kan förekomma i Sverige, lite beroende på vad man har för förutsättningar och vad man vill att grovfodret ska uppfylla för näringsinnehåll.
    Det är klart att koncentratet påverkar kon annars vore det ju ingen ide att använda det! Koncentratet gör så att kon kan producera mer mjölk utan att förbränna sitt egna kroppsfett och muskler. Man kan också med hjälp av fodret påverka fett och proteininnehållet i mjölken till viss del.
    Ha det gott!
    Ewa Arlabonde
  • Hej! För mig som konsument är det viktigt att inte bidra till skövling av regnskog. Kan jag som konsument vara trygg med att kornas mat inte kommer från regnskogsområden? Beror det på vilka produkter jag köper från Arla? Om det är skillnad på om jag köper t.ex. svensk mjölk (ej eko) eller hushållsost (senast jag kollade var den producerad på dansk mjölk)?
    Tack för ett bra forum!
  • Hej!
    Som du ser i tråden tidigare så producerar vi det mesta av kornas mat hemma på gården. I Sverige består ca 2% av kornas foder av soja, så det är en liten del. Sojan som vi använder i Arla är producerat på ett hållbart sätt, eftersom vi bara får köpa certifierad soja. Så den sojan ska ju inte skövla regnskogsområden.
    Att vi bara använder certifierad soja gäller för alla Arlas Mjölkbönder oavsett var de har sin gård.
    Vill du köpa svensk hushållsost så har vi Jämtländsk hushållsost som är gjord i Östersund.
    Trevlig helg!
    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.