Till senaste kommentaren

Säkerhetsaspekter för skruvkorken på Arlas mjölkförpackningar

Har man någon speciell tanke kring storleken på plastkorken på mjölkpaketen. När man testar den i Konsumentverkets smådelscylinder som motsvarar storleken på ett litet barns luftstrupe så går den precis i. Kunde man inte göra den lite större och därmed undvika fara om små barn kommer åt och stoppa en kork i munnen?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga. Följande svar har vi fått från våra medarbetare som har ansvar och kunskap om våra förpackningar:

  Vi kan försäkra dig om att vi tar frågan om säkerhet på största allvar. Vi testar samtliga våra förpackningar och förpackningsdetaljer tillsammans med våra förpackningsleverantörer rigoröst och enligt alla föreskrifter tillgängliga.

  Tetra Pak, som är vår leverantör av skruvkorkarna, har vid sitt framtagande av korken gjort en grundlig riskvärdering som i sin tur är tredjepartverifierad av ett företag som heter Intertek. Skruvkorken är utvärderat enligt standarden "British Soft Drinks Association’s code of practise for sports closures". Barnsäkerhetsstandarden används i huvudsak för föremål som betecknas leksak därav den andra standarden som riktgivande.

  Våra skruvkorkar har en diameter på 34 mm och testerna konkluderar med att den inte platsar i en "säkerhetscylinder".
  Sedan vi lanserade skruvkorkarna 2009 har vi inte haft några incidenter som tyder på att korkarna skulle kunna utgöra en risk för barn. Vi har dock fått uppgifter om att Konsumentverkets testcylindrar varierar mycket i storlek vilket gör att en kork kan passera i de cylindrar som är för stora. Detta är givetvis väldigt olyckligt och vi har påpekat detta för Konsumentverket.

  Cylindern ska enligt specifikation ha nedan mått:


  Trevlig helg!

  (Uppdaterad )
 • Den där nya plastkorken på mjölkförpackningen är sååååå dålig. Den som sitter fast. Jag som har värk i fingrar får knappt upp den. Nä, gå tillbaka till den andra tack
  Annika
 • Hej Annika,

  Den nya korken är ett EU direktiv att minska plast i naturen, läs mer här Nya skruvkorkar som sitter fast
  Önskar dig en fin dag!
  Kerstin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.