Hur mycket foder äter kor?

Mycket! En ko som är nykalvad och ger mycket mjölk behöver äta mycket foder varje dag för att inte bli mager. En ko som producerar 40-50 kg mjölk behöver varje dag äta ca 12-15 kg torrsubstans grovfoder. Beroende på näringsinnehållet i grovfodret behöver hon också ca 10-14 kg kraftfoder, mineralfoder och mycket vatten. Torrsubstans är vikten då man räknat bort vatteninnehållet. I själva verket äter kon minst dubbla mängden blött ensilage. Eftersom vattnet inte innehåller någon näring räknar man fodret i torrsubstans när man ska räkna ut kons foderbehov. På sommaren betar korna också gräs och då behöver de inte äta lika mycket ensilage.

Ewa Arlabonde (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej! Vart kommer fodret ifrån som korna äter? Nu tänker jag på ej ekologisk mjölk.
  Mia
 • Hej!
  Det är olika på olika gårdar var fodret kommer ifrån.
  På min gård, och allra flesta gårdar, så odlar man sitt eget grovfoder. Hos oss odlar vi vall (gräs) till grovfoder och odlar även den spannmål som vi utfodrar till korna och ungdjuren på gården. Där är det lite olika om man har tillräckligt med mark för att även kunna odla sin spannmål hemma på gården.
  Sen köper vi in kraftfoder från en foderfirma där mycket av innehållet är biprodukter från livsmedelstillverkning.
  Mitt kraftfoder består av mjöl av rapsfrö, torkad betmassa, majs, fettsyror, vete, korn, betmelass, kalciumkloridoch natriumklorid.
  Många råvaror är svenska.

  Av de 10-14 kg kraftfoder som korna äter så är ca hälften ren spannmål och hälften inköpt kraftfoder på min gård.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej,

  Vilken area behövs för ca tio kor,

  Korna skall gå ute ,äta gräs, vilken area?
  Odla vall, odla spannmål, vilken yta behövs för sådant??
  Bengt Forsberg
 • Hej!
  Generellt kan man säga att det går åt ca 1 hektar åker för att hålla en konventionell ko med foder för ett år, dvs både vall och spannmål. Förhållandet är cirka 60% vall och 40% spannmål lite beroende på vilka skördar man har i området. Jag använder siffror som gäller mig på min gård i Mellansverige.
  Då det gäller betet på sommaren, så ska korna bara beta gräs, så räknar man med 3 kor per hektar. Själv har vi ungefär 7-8 kor per hektar på betet. Vi har robotmjölkning och vill att korna ska gå in och mjölka sig själva. Vi utfodrar även en hel del av dygnsfodret inne för att veta att korna får i sig det de behöver.
  Jag tror inte det är så vanligt att man bara låter korna beta allt sitt grovfoder.

  Det är en stor omställning för kornas magar när man släpper ut dem på bete på våren. Gräset är så spätt (lite fibrer) så korna blir väldigt lösa i magen om de bara skulle äta spätt gräs. Då tappar de i mjölkmängd rätt snart eftersom korna inte hinner ta upp den näring de behöver.

  Vi släpper ut korna så fort betet bär på våren, oftast runt månadsskiftet april-maj. Då har inte gräset hunnit bli så långt så korna får inte i sig så stor mängd på en gång. Då blir övergången mellan vinter och sommarutfodring lite mer försiktig. Man får se över hela foderstaten när man släpper ut korna så de inte blir för lösa i magen.

  Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.