Hur mycket foder äter kor?
Mycket! En ko som är nykalvad och ger mycket mjölk behöver äta mycket foder varje dag för att inte bli mager. En ko som producerar 40-50 kg mjölk behöver varje dag äta ca 12-15 kg torrsubstans grovfoder. Beroende på näringsinnehållet i grovfodret behöver hon också ca 10-14 kg kraftfoder, mineralfoder och mycket vatten. Torrsubstans är vikten då man räknat bort vatteninnehållet. I själva verket äter kon minst dubbla mängden blött ensilage. Eftersom vattnet inte innehåller någon näring räknar man fodret i torrsubstans när man ska räkna ut kons foderbehov. På sommaren betar korna också gräs och då behöver de inte äta lika mycket ensilage.
Följ inlägget
1
följare
Det är olika på olika gårdar var fodret kommer ifrån.
På min gård, och allra flesta gårdar, så odlar man sitt eget grovfoder. Hos oss odlar vi vall (gräs) till grovfoder och odlar även den spannmål som vi utfodrar till korna och ungdjuren på gården. Där är det lite olika om man har tillräckligt med mark för att även kunna odla sin spannmål hemma på gården.
Sen köper vi in kraftfoder från en foderfirma där mycket av innehållet är biprodukter från livsmedelstillverkning.
Mitt kraftfoder består av mjöl av rapsfrö, torkad betmassa, majs, fettsyror, vete, korn, betmelass, kalciumkloridoch natriumklorid.
Många råvaror är svenska.
Av de 10-14 kg kraftfoder som korna äter så är ca hälften ren spannmål och hälften inköpt kraftfoder på min gård.
Ha en bra dag!
Vilken area behövs för ca tio kor,
Korna skall gå ute ,äta gräs, vilken area?
Odla vall, odla spannmål, vilken yta behövs för sådant??
Generellt kan man säga att det går åt ca 1 hektar åker för att hålla en konventionell ko med foder för ett år, dvs både vall och spannmål. Förhållandet är cirka 60% vall och 40% spannmål lite beroende på vilka skördar man har i området. Jag använder siffror som gäller mig på min gård i Mellansverige.
Då det gäller betet på sommaren, så ska korna bara beta gräs, så räknar man med 3 kor per hektar. Själv har vi ungefär 7-8 kor per hektar på betet. Vi har robotmjölkning och vill att korna ska gå in och mjölka sig själva. Vi utfodrar även en hel del av dygnsfodret inne för att veta att korna får i sig det de behöver.
Jag tror inte det är så vanligt att man bara låter korna beta allt sitt grovfoder.
Det är en stor omställning för kornas magar när man släpper ut dem på bete på våren. Gräset är så spätt (lite fibrer) så korna blir väldigt lösa i magen om de bara skulle äta spätt gräs. Då tappar de i mjölkmängd rätt snart eftersom korna inte hinner ta upp den näring de behöver.
Vi släpper ut korna så fort betet bär på våren, oftast runt månadsskiftet april-maj. Då har inte gräset hunnit bli så långt så korna får inte i sig så stor mängd på en gång. Då blir övergången mellan vinter och sommarutfodring lite mer försiktig. Man får se över hela foderstaten när man släpper ut korna så de inte blir för lösa i magen.
Önskar dig en god fortsättning på det nya året!
Tacksam för svar!
Det är olika på olika gårdar vad man gödslar med på åkrarna.
Generellt kan man säga att de flesta konventionella gödslar åkrarna med konstgödsel (kväve) av något slag. Beroende på vad man har för jordart och vilken beskaffenhet marken har så tillför man olika ämnen som fosfor,kalium och/eller svavel med gödseln.
Vi som har djur sprider också gödsel från djuren på åkrarna vilket tillför förutom kväve även kalium och fosfor, det ökar även mullhalten/bördigheten i jorden.
På min gård sprider vi vår flytgödsel på vallarna efter 1:a och 2:a skörden och innan vi höstsår spannmål på hösten. Sen använder vi konstgödning till vårsådden och på våren till vallarna så de kommer igång ordentligt.
Är man ekoodlare kan man inte använda konstgödning, men som mjölkbonde använder man sin gödsel från djuren, men även inköpt gödsel som är ekogodkänd.
Ekogödseln kan bestå av pelleterad hönsgödsel, köttbenmjöl, biprodukter från konventionell livsmedelsindustri med mera.
Men även ekoodlarna behöver ta hänsyn till vilken jordart man har och vilken beskaffenhet marken har.
Ha en bra dag!
Det beror lite på vilket foder man väljer till sina kor om de innehåller soja eller inte.
På min gård har vi i år ett koncentrat som innehåller lite soja för att vi behöver extra protein då grovfodret vi skördade 2020 innehöll lite protein.
De flesta ekologiska kor får soja i sitt kraftfoder. Totalt sett så äter korna i Sverige 2-3% soja resten är annat foder.
Glad påsk!
Om du läser svaren här ovanför så får du lite svar på vad korna äter.
De äter framförallt gräs, på sommaren kan de gå ute och själv beta en del gräs, men vi bönder skördar gräset flera gånger under sommaren och lagrar det så vi har foder till korna året om. Oftast gör vi ensilage av gräset för att kunna lagra det.
Korna är idisslare och kan producera mjölk genom att äta gräs.
Vi ger dem även spannmål och annat koncentrat (som vi köper) för att höja energi och proteinet i fodret så korna kan mjölka mer mjölk mot om de bara åt grovfoder(gräs/ensilage)
Ha en bra dag!
Det är inte mycket foder som slängs av det som vi utfodrar korna med.
Vi gör rent foderbordet en gång per dag då kan det bli allt från inget till 2 skottkärror foder som vi städar bort. Det fodret ger vi till våra tjurar som mumsar i sig allt med god aptit. Kornas foder innehåller lite mer än bara grovfoder så tjurarna tycker det är väldigt aptitligt.
Så det som går till spillo är det som vi tappar i princip.
Ha en trevlig kväll!
Sojan i fodret kommer oftast från Brasilien, men i Sverige använder vi bara GMO-fri soja som odlas på ett hållbart sätt. Sojan har en så kallad RTRS-certifiering. Det innebär att sojaodlingen inte bidrar till Regnskogsminskning.
Ha en trevlig helg!