Hur mycket foder äter kor?

Mycket! En ko som är nykalvad och ger mycket mjölk behöver äta mycket foder varje dag för att inte bli mager. En ko som producerar 40-50 kg mjölk behöver varje dag äta ca 12-15 kg torrsubstans grovfoder. Beroende på näringsinnehållet i grovfodret behöver hon också ca 10-14 kg kraftfoder, mineralfoder och mycket vatten. Torrsubstans är vikten då man räknat bort vatteninnehållet. I själva verket äter kon minst dubbla mängden blött ensilage. Eftersom vattnet inte innehåller någon näring räknar man fodret i torrsubstans när man ska räkna ut kons foderbehov. På sommaren betar korna också gräs och då behöver de inte äta lika mycket ensilage.

Kommentarer

 • Hej
  Hur många kilo ensilage/dygn äter en 20mån dräktig Simmental kviga. (Vintertid i Götaland)

  Mats
 • Hej tack för din fråga!
  En kviga äter lite mindre än en ko. Man brukar säga 1,5% av levandevikten. Så väger kvigan 500 kg bör hon äta 7-8 kg ensilage (torrsubstans när man tagit bort allt vatten) + något kg kross.

  Önskar dig en bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej, har en fråga till en skoluppgift.
  Undrar hur mycket foder en ko som kommer slaktas äter. Hur mycket varje dag/ hur mycket under sin livstid.

  Tack för snabbt svar! //Elev i nian
  Hanna
 • Hej!
  Om du läser svaren tidigare i tråden så kan du använda dig av dessa siffror.Jag vet inte riktigt om du menar en köttko eller en mjölkko.
  Då det gäller mjölkras väger kalven ca 40-50 kg när den föds och dricker 7-10 liter mjölk per dygn i ca 3 månader. Under den tiden börjar den äta kraftfoder och grovfoder successivt tills de klarar sig helt på fast föda då mjölkperioden är över.
  Vi brukar vänja av kalvarna när de väger 100-120 kg.
  En mjölkko väger ca 550-750 kg och blir i snitt 5-6 år. Då har den fått 3-4 kalvar och producerat ca 30000-50000 liter mjölk under tiden.
  Det är ju många saker som spelar in om man ska beräkna hur mycket kon äter under sin livstid. Det beror helt på hur länge hon lever.
  Hoppas detta kan ge dig lite uppslag till din uppgift
  Trevlig helg!
  Ewa Arlabonde
 • Hej! Äter en köttko lika mycket som en mjölkko?
  Elin
 • Hej!
  Jag har inte samma erfarenhet av köttkor som av mjölkkor.
  Eftersom en köttko bara producerar en kalv per år och mjölk till kalven + att det behöver foder till sig själv, så skulle jag säga att det behöver ungefär hälften av den mat som en mjölkko behöver. Framförallt kan den klara sig på ett "sämre" foder näringsmässigt.
  Ha en fortsatt bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej! jag går på torstas gymnasium och läser lantbruk. vi har fått i uppgift att komma på en egen gård som vi ska försörja oss på. hur mycket korn äter en ko per år? vad är en vall? och hur mycket? grovfoder vad räknas som det? hur mycket?
  tacksam för svar 😀
  amanda
 • Hur mycket kött får man om man slaktar en ko som väger 300 kg slaktad, P+ fettklass 5.
  Fördelning köttfärs och stekar .
  Björn Hemmingsson
 • Hej Amanda!
  Det är svårt att ge ett enkelt svar på din fråga eftersom det finns så många parametrar som påverkar hur mycket en ko äter.
  Grovfoder kan vara vallensilage och majsensilage och HP-massa (en restprodukt från betodlingen). I södra Sverige har man ofta en kombination av alla tre. Här i mellansverige där jag bor har vi oftast bara vallensilage eftersom det är svårt att få majsen att ge en bra skörd här och HP-massan blir för dyr då den framförallt kommer från Skåne.
  Vall är en blandning av olika gräs- och klöversorter. Det kan även finnas andra specialblandningar med annat innehåll.
  Korna äter mest grovfoder men hos oss får de kross (blandning av korn och havre) och ett köpekoncentrat. Koncentratet anpassar man till hur energi- och proteininnehållet ser ut i ensilaget.
  Beroende på vilken foderstrategi man har på gården och om man har möjlighet att odla spannmål till korna hemma på gården så varierar det hur mycket kross ( det kan vara bara korn också) korna äter. Odlar man inte egen spannmål kanske man köper färdigfoder till korna som innehåller en hel del spannmål.
  Läs gärna högre upp i tråden så får du lite mer svar på dina frågor.
  Lycka till!
  Ewa Arlabonde
 • Hej Björn!
  Hur mycket kött och vilken typ av kött man får beror på hur man väljer att stycka djuret. Man kan ju välja att mala allt till köttfärs om man vill, men det är väl inte så vanligt.
  Generellt brukar jag räkna med att halva slaktvikten är ben de vill säga ca 150 kg kött. Sen generellt kan man säga att hälften av den mängden blir köttfärs (75-80kg) och resten helt kött (70-75 kg), men här beror det väldigt mycket på vilka bitar man väljer att mala till köttfärs.
  När jag räknar på detta viset så har jag sparat högrev och bog till kokkött. Vill man bara ha stekar så blir det naturligtvis mer köttfärs och mindre stekar.
  Hoppas det hjälper dig lite!
  Ewa
  Ewa Arlabonde
 • Hej Eva. Tack för ditt svar. Jag slaktade en ko hos Jämtlandsgården i Hammerdal. Kon vägde 296 kg i slaktvikt. Av det blev det 130 kg kött. 80 kg köttfärs och 50 kg stekar. Filen vägde 1,2 kg. Jag tycker att det är något fel med fördelningen mellan köttfärs och stekar, samt att filen är alldeles för liten i förhållande till djurets storlek.
  Jämtlandsgården vägrar att svara på frågor.
  Björn Hemmingsson
 • Hej igen!
  Det jag angav är ju bara mellantummen och pekfingret uppskattning om du förstår vad jag menar. Det kan bero på vilken ras kon har hur stort slaktutbyte det blir. Vissa raser har högre benprocent, så helt fel är det inte att få 130 kg kött från en slaktkropp som väger 296 kg slaktas. Dessutom ser jag nu att hon hade en väldigt hög fettklassning vilket innebär att det gått bort mycket vikt på fettet som de får skära bort. Jag hoppas du fått 2 filéer i alla fall? Väger de tillsammans 1,2 kg tycker jag kanske det är lite lite men de kanske varit tvungna att skära bort något. Jag tycker absolut att slakteriet skulle unna svara på varför det är som det är.
  Ha det gott!

  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.