Hur tillverkas D-vitamin?
D-vitamin tillverkas genom att man löser ut ett ämne, ett förstadie till D-vitamin, ur lanolin.
Lanolin är fett från fårull, det vill säga ull från levande får som klippts.
Det ämnet förändras sedan kemiskt och aktiveras genom att utsättas för ultraviolett (UV) ljus.
Den kemiska process är jämförbar med den process som finns i människans hud för att producera D-vitamin.
D-vitamin har alltså ett naturligt ursprung, men är kemiskt förändrat.
Vitaminerna är naturidentiska, dvs kemiskt sett är de likadana som de naturligt förekommande vitaminerna.
Vitaminerna är lösta i rapsolja för att kunna tillsättas till produkterna på ett enkelt sätt.
Följ inlägget
3
följare
D-vitaminerna är lösta i svensk pressad rapsolja. Den är dock inte eklogisk eller kallpressad.
Vi önskar dig en fin helg!
Det D-vitamin som kommer från fårull ses som en mer hållbar lösning av flera skäl: - Det är det absolut vanligast förekommande på marknaden och därmed också det billigaste.
- D-vitamin från torskleverolja kan ge upphov till smakfel vilket kan leda till att produkter behöver kasseras.
- Det har förekommit diskussioner om tillgången på torsk i samband med överfiskning. D-vitamin från fårull (som man klipper från levande får) har inte den problematiken.
Bästa hälsningar
Ullen/lanolinet kommer från Europa. Rapsoljan som D-vitaminet blandas med för att det ska vara hanterbart kommer från Sverige.
Vi önskar dig en fin höst!
Eller kaliumsorbat.. Eller annat
Vi utgår alltid från de regelverk och rekommendationer som kommer ifrån Livsmedelsverket. Det framgår alltid i ingrediensförteckningen om produkten är D-vitaminberikad.
Vilka produkter berikar man med D-vitamin?
Vänliga hälsningar
Jag vet inte riktigt vad det beror på, men jag skulle gissa att det beror på pris och tillgång.
Vänliga hälsningar
Varför tänker ni inte på det?
Det finns diskussioner kring huruvida tillskott av syntetiskt D-vitamin kan påverka magnesiumupptaget, men forskningen är inte helt entydig på detta område. Magnesium och D-vitamin arbetar tillsammans i kroppen för att upprätthålla olika kroppsfunktioner, så det är viktigt att ha en balanserad nivå av båda.
Om du har specifika frågor eller oro är det bäst att rådfråga en läkare eller en näringsexpert. De kan ge råd baserat på din individuella hälsa och näringsbehov.
Vänliga hälsningar
D vitamin är ett fettlösligt vitamin och måste därför finnas i en oljebas. Mjölkfett kanske skulle fungera rent teoretisk – men jag tror att rapsolja är mer oxidationstålig, och dessutom är den flytande och därmed lättare att tillsätta (smörfett skulle behövas värmas för att hanteras flytande). Rapsoljan är också neutral och tillför inte någon smak.
Önskar dig en fortsatt fin dag! 😊
Däremot har du fel i att rapsolja är mer oxidationstålig jämfört mot mjölkfett - ju mer mättat fett per totalt fettinnehåll, ett livsmedel har - desto mer oxidationsresistent är livsmedlet. Rapsolja med omkring 80-90% omättade fett, oxiderar därmed mycket lättare än vad mjölk/grädde/smör gör.
Beroende på vilken typ av "svensk pressad rapsolja" ni använder så finns risken att denna eventuellt redan infinner sig i oxidation då ni erhåller den; detta beror på hur den har framställts och har raffinerats samt transporteras till er, omständigheter jag inte kan uttala mig om.
Jag tror att ni skulle kunna bli kvitt rapsoljan som D-vitamin-bärare i er mjölk utan negativa konsekvenser, undersök gärna saken, mjölkfett har ni ju god tillgång på. Tack för er tid.