Hur tillverkas D-vitamin?
D-vitamin tillverkas genom att man löser ut ett ämne, ett förstadie till D-vitamin, ur lanolin.
Lanolin är fett från fårull, det vill säga ull från levande får som klippts.
Det ämnet förändras sedan kemiskt och aktiveras genom att utsättas för ultraviolett (UV) ljus.
Den kemiska process är jämförbar med den process som finns i människans hud för att producera D-vitamin.
D-vitamin har alltså ett naturligt ursprung, men är kemiskt förändrat.
Vitaminerna är naturidentiska, dvs kemiskt sett är de likadana som de naturligt förekommande vitaminerna.
Vitaminerna är lösta i rapsolja för att kunna tillsättas till produkterna på ett enkelt sätt.
Följ inlägget
4
följare
D-vitaminerna är lösta i svensk pressad rapsolja. Den är dock inte eklogisk eller kallpressad.
Vi önskar dig en fin helg!
Det D-vitamin som kommer från fårull ses som en mer hållbar lösning av flera skäl: - Det är det absolut vanligast förekommande på marknaden och därmed också det billigaste.
- D-vitamin från torskleverolja kan ge upphov till smakfel vilket kan leda till att produkter behöver kasseras.
- Det har förekommit diskussioner om tillgången på torsk i samband med överfiskning. D-vitamin från fårull (som man klipper från levande får) har inte den problematiken.
Bästa hälsningar
Ullen/lanolinet kommer från Europa. Rapsoljan som D-vitaminet blandas med för att det ska vara hanterbart kommer från Sverige.
Vi önskar dig en fin höst!
Eller kaliumsorbat.. Eller annat
Vi utgår alltid från de regelverk och rekommendationer som kommer ifrån Livsmedelsverket. Det framgår alltid i ingrediensförteckningen om produkten är D-vitaminberikad.
Vilka produkter berikar man med D-vitamin?
Vänliga hälsningar