Till senaste kommentaren

Vilka produkter berikar man med D-vitamin?

Följande produkter berikar vi med vitamin D

Mjölk och Mjölkdryck
• Konventionell mjölk upp till 3%
• Ekolgisk mjölk med fetthalt på högst 3%
• Klöver Mellanmjölk
• Konventionell och ekologisk laktosfri mjölkdryck, alla fetthalter
• Laktosfri Mjölk- och havredryck
• Cocio ljus chokladmjölk

Filmjölk och Yoghurt

• Naturell filmjölk med fetthalt upp till 3%, även ekologisk
• Naturell yoghurt med fetthalt upp till 3%, även ekologisk
• Smaksatt filmjölk fetthalt upp till 3%, även ekologisk
• Smaksatt yoghurt med fetthalt upp till 3%, även ekologisk
• Specialfil: Onaka, Kefir, Långfil och A-fil
• Yoggi med fetthalt upp till 3 %

De naturella produkterna har en D-vitaminhalt på 1,0 µg/100g produkt
De smaksatta produkterna något lägre, 0,8-0,9 µg/100g produkt.

• Matfett
• Bregott, alla varianter
• Smör-&rapsolja
• Lätt&Lagom

Matfettsprodukterna har en D-vitaminhalt på 20 µg/100g produkt
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Jag har en fråga gällande vitaminberikningen, och det är om ni har testresultat som visar at vi kan ta upp vitaminet i vår tarm/kropp. D.v.s. hur mycket av det som ni berikar tar vi i verkligheten upp.
    Anledningen till att jag frågar är för att vi som fstuderar näringslära vet att kroppen inte kan ta upp all näring i en produkt, som ett natruligt utfall för att även vår egen avföring skall kunna ge näring åt de organismer som i nature tar hand om detta.
    Beroende på dess matproduktens sammansättning, kombination av andra näringsämnen samt tillverkningsprocessen så kan man få ett ökat eller minskat närinsgupptaget av mängden minerlar och vitaminer i en matproudukt.
    Vi vet att när det gäller del flesta vitamin- & mineraltillskott så finns det ingen studie som har kunnat påvisa större näringsupptag än maximalt ca 85%, men där det är mer vanligt med att mazimalt upptag runt ca 60% och i vissa fall endast 4%.  Därför är det av vikt att veta hur stort upptaget av vitamin-D verkligen är i genomsnitt.
  • Hej och tack för att du skriver till oss,

    Vi har inga kliniska studier på detta.Det är lagstiftat att vi ska tillsätta vitamin D och i vilken mängd det skall tillsättas. Kanske kan Livsmedelsverket hjälpa i frågan.

    Trevlig helg!

  • Hej.
    Vilken form av D-vitamin är det som ni berikar era mejeriprodukter med, alltså vad har den för ursprungskälla?
    Emma
  • Hej,

    Följ bifogad länk för att få svar på din fråga
    Hur tillverkas och tillsätts D-vitamin?

    Glad midsommar!
    Christina Kommunikatör
  • Hur kommer det sig att smörrapsolja inte är berikad med D-vitamin? Faller det inte in under kategorin nedan?

    "Margarin, matfettsblandningar och motsvarande flytande produkter och produkter med andra fetthalter ska per 100 gram innehålla:
    - lägst 19,5 och högst 21,0 mikrogram vitamin D, och lägst 900 och högst 1500 mikrogram vitamin A räknat som retinolekvivalenter, varav högst 400 mikrogram betakaroten.
    Monica
  • Hej,

    Smör-&rapsoljan räknas in i kategorin – men enligt den tidigare lagstiftningen så behövdes inte flytande margarin och matfettsblandningar vitaminberikas.

    Då man ändrar lagstiftningen så anger man alltid en övergångsperiod för att företagen ska hinna anpassa sig till de nya kraven.

    Lagstiftningen säger att vi får tillverka Smör-&rapsolja utan berikning av vitamin D till och med den 15 maj 2020, samt att vi får släppa ut dessa produkter på marknaden tills de är slutsålda.

    Vår plan är att börja tillverka Smör-&rapsolja med vitamin D redan i februari/mars 2020.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Utmärkt! Tack för tydligt svar.


    Camilla
  • Hej!
    Varför är inte EKO mild naturell youghurt berikad med D-vitamin? Innehåller den naturligt  samma dos D-vitamin som i naturell mild yoghurt?
    Ingbritt
  • Hej Ingbritt,

    Livsmedelsverket tillåter endast berikning av D-vitamin i naturell yoghurt med fetthalt upp till 3%.

    D-vitamin finns bara i fettet i produkten så Ekologsik Mild Yoghurt med fetthalt 3,8-4,5% innehåller naturligt mer D-vitamin än Mild Yoghurt 3%.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej!
    Enligt Wikipedia rekommenderar Sverige 10 μg (400 IE) vitamin D3 för barn och vuxna upp till 75 år och 20 μg (800 IE) för vuxna som är äldre.

    Era matfettsprodukter, t.ex. Arlas fantastiskt goda smör, har en D-vitaminhalt på 20 µg (800 IE)/100g produkt, om jag har förstått saken rätt.

    Barnläkaren Dag Hammarskjöld anser att 400IE till nyfödingar är korrekt nivå, men rekommenderar istället 10000IE till vuxna och 20000IE till överviktiga, eftersom han räknar om efter vikten. Har själv heller inte funnit några evidens emot att göra det. Jag äter därför extra tillskott av 5000IE per dag när jag inte är ute i solen och får naturligt D-vitamin.

    Frågar mig nu om inte D-vitaminhalten borde proklameras tydligare i Arlas produkter och varför de inte anges? Det är ett utmärkt säljargument att t.o.m. ha det angivet på framsidan, som jag ser det. "Extra X IE D3-vitamin, eftersom Arla bryr sig om din hälsa". När man läser om D-vitamin på engelska Wikipedia så har ju vitaminet enormt stora evidensbaserade hälsofördelar.
    Martin
  • Hej Martin,

    Vi utgår alltid från de regelverk och rekommendationer som kommer ifrån Livsmedelsverket.

    I dagsläget finns det exempelvis en text på mjölkförpackningen att produkten är D-vitaminberikad. Det framgår även alltid i ingrediensförteckningen om produkten är D-vitaminberikad.

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Visst men det här var på sätt å vis ett förslag till er marknadsavdelning. D-vitamin har vetenskapligt evidenta fördelar. Det är heller inte olagligt med kosttillskott som har mer än RDI, eller att ange smörets naturliga fördelar.
    Martin
  • Finns det egentligen någon garanti för att Lantmjölk och Lantfil och Grekisk Yougurth verkligen inte innehåller någon D-vitamin, annat än vad som står på förpackningen? Kan man få veta när i processen d-vitamin tillsätts, och hur somliga produkter lyckas undgå detta? Dvs, finns det någon förteckning som visar i vilka led produktionen går, och hur gör man för att skapa produkter som inte har kemiskt d-vitaminsalt?
    Viktor
  • Hej Viktor,

    Precis som vi nämnt tidigare i tråden så följer vi livsmedelsverkets riktlinjer och rekommendationer och den senaste uppdateringen av berikningskravet kom 16 maj 2018.

    D-vitamin tillsätts i homogeniseringen och under innehållsförteckningen måste vi alltid deklarera alla ingredienser, så även om vi har berikat produkten.

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.