Förpackning med Arla Ko yoghurt

I början av 2019 bytte vi förpackningar för hela sortimentet av Arla Ko yoghurt.


Sammanfattning:
 • Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.
 • Tetra Pak levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk, men de erbjuder inte längre nya maskiner till försäljning av Tetra Brik 1000g.
 • Genom olika undersökningar har konsumenter fått tycka till, och de flesta föredrar en förpackning med skruvkork
 • Tetra Top är en klimatsmart förpackning som till 2/3 består av förnybar råvara, kartong och förnybar plast.
 • Vi samarbetar med vår leverantör Tetra Pak för att få ännu lägre klimatavtryck genom att stegvis börja byta ut fossil plast mot växtbaserad plast.
 • På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.
 • Det är ett utvecklingsprojekt som har försenats, så tills vidare kommer vi att klimatkompensera för skillnaden mellan gammal och ny förpackning 
 • Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen
 • Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.
 • All typ vätskekartong består till största del av kartong (förnybart material tillverkat av trä) men även av plastskikt som behövs för att skydda kartongen från att lösas upp av det flytande innehållet.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Varför fortsätter ni använda den här usla förpackningen på er yoghurt?

  * Det är för det mesta helt omöjligt att ta bort toppen utan att använda kniv
  * Det är jättesvårt att tömma paketet utan att ta bort toppen
  * När man fått bort toppen, för att tömma paketet blir man jättekladdig över bägge händerna och vanligtvis sprätter det yoghurt lång väg både på kläder och över rummet.

  Dessutom används det jättemycket plast i den här förpackningen, vilket känns väldigt omodernt i dessa tider.

  Jag har personligen valt att köpa finsk yoghurt ifrån Vaio sedan 2019 på grund av att jag tröttnade på den här usla förpackning. Det är helt enkelt inte värt att kämpa med denna skit varje morgon. Ingen i min bekantskapskrets tycker om förpackningen (och jag har frågat MÅNGA), men köper ändå även fast de hatar den. För att inte bli kladdiga väljer de flesta att skölja ut paketet utan att ta bort toppen och slänger allt i återvinningen. Det betyder att väldigt mycket yoghurt går till spillo och det känns inte speciellt miljövänligt?

  Den här kritiken kan jag knappast vara ensam om? Varför tar ni inte bara tillbaka den gamla förpackningen? Det måste finnas alternativ som är bättre än det här skräpet?
  Roger
 • Hej Roger,

  Svaren på alla dina frågor och synpunkter finns inlägget ovan, kika gärna på bifogad länk också.
  Hur tömmer och återvinner man förpackningar med yoghurt?

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej Christina,

  Stort tack för ditt snabba svar!

  Tyvärr är er guide för hur man tömmer förpackningen inte speciellt verklighetsanpassad, och löser fortfarande inte problemet att det slängs en massa yoghurt i onödan.

  Om man har 4 personer i sitt hushåll räcker ett paket ungefär en frukost och alltså behöver man återvinna en förpackning varje dag. Då har man inte tid att ställa dem upp och ner i kylskåpet om man inte lagrar dem så hela tiden, vilket knappast kan vara så det är tänkt?

  De flesta kunder kommer ha flera förpackningar av yoghurt i sina återvinningskärl, och eftersom er yoghurt är så skrymmande om man behåller toppen på, skulle man fylla sina återvinningskärl väldigt fort. Det ger att man måste tömma kärlen ofta, vilket ingen konsument gillar.

  Vidare skulle en icke ursköljd yoghurtförpackning börja lukta illa ganska snart, varför man enderna (1) kommer behålla korken på (som då inte återvinns korrekt) (2) man sköljer ut förpackningen och förlorar en massa yoghurt (3) man slänger allihop i soporna utan att återvinna. Vare sig 1, 2, eller 3 ovan verkar önskvärt ifrån ett hållbarhetsperspektiv.

  De gamla förpackningarna var helt enkelt överlägsna i sin användarvänlighet. Bäst var de som var helt utan skruvkork men att få tillbaka dessa verkar vara något man bara kan drömma om. Jag kan föreställa mig att t.ex. en reumatiker har enklare att få upp en skruvkork.

  Det känns tråkigt att behöva köpa finsk yoghurt för att slippa er usla förpackning, men det är där vi är för tillfället. Jag har ännu inte stött på en person som tycker att förpackningen från 2019 är bra, och det har gått 4 år sedan ni lanserade den. Jag ber er att överväga en omdesign.

  Ett stort steg vore att göra det enklare att ta bort toppen - det var allt för ofta som man behöver kniv för att såga bort den!

  Allt gott!

  Roger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.