Till senaste kommentaren

Påverkar kons foder smaken på mjölken?

Ja det gör det. Kons miljö är viktig och även vad hon äter. Vissa växter kan ge konstig smak på mjölken. Om kor t.ex. betar mycket vårlök på våren kan mjölken få löksmak. 

För att undvika det måste vi mjölkbönder alltid vara noga med att ge korna det bästa fodret och ha kontroll på vad som växer där djuren ska beta. Om kon betar en giftig växt kan hon bli sjuk.

Läs mer om Arlagården - Arlas kvalitetsprogram

Ewa Arlabonde (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Jag har hört att mjölken i Sverige är mycket sötare än den i Ryssland. Är det melass på rester från sockerbetor som gör mjölken söt?
  Stina
 • Hej!
  Jag har aldrig hört att mjölken i Ryssland skulle vara mindre söt än mjölken i Sverige. Naturligtvis påverkas mjölkens smak av det korna äter, men smaken på mjölken påverkas även av hur den behandlas på mejeriet. Tex mjölk som är högpastöriserad smakar annorlunda än mjölk som inte pastöriseras vid så hög temperatur. Jag tror det har mer med det att göra.
  Vänliga hälsningar
  Ewa Arlabonde
 • Jag har märkt att mjölken från arla smakar olika ibland. Jag märkte aldrig av det som barn innan jag blev laktosintolerant. Nu när jag dricker laktosfri mjölk smakar mjölken godast av alla märken från vissa paket medans andra paket smakar gammalt flera veckor innan bäst före datum. Jag har spekulerat i om det kan vara olika raser som ger olika smak. Vad jag känner till är det enda skillnaden på arla och andra märken. Men min farmor påstod att kosten kan göra skillnad och det verkar bekräftas här, men att mjölken ändå blandas i fabriken. Bör jag möjligtvis enbart låta bli vårmjölken och känna mig säker med att mjölken är god övriga tider på året eller kan det finnas fler saker som påverkar mjölkens smak? Exempelvis vilken ras som producerat mjölken.
  Joakim
 • Hej!
  Det finns naturligtvis olika saker som påverkar smaken på mjölken, men i det stora hela så tror jag att det mesta utjämnas i mejeriet eftersom mjölk från så många olika gårdar blandas. Däremot kan smaken kanske påverkas av säsongen, dvs när korna går på bete och äter färskt gräs så kanske det kan göra skillnad.
  Själv dricker jag i princip bara mjölken direkt från vår tank och har aldrig tänkt på att den smakar olika, men det beror kanske på hur noga man känner efter. Vi har både bruna och svarta kor.
  Jag har aldrig hört att olika raser ska ha olika smak på mjölken om man har samma fetthalt. För dricker man mjölk med olika fetthalt så skiljer sig smaken eftersom mycket av smaken sitter i fettet.
  Att du upplevt att mjölken smakat gammalt flera veckor innan bäst före datum kan också bero på hanteringen av mjölken efter mejeriet/affären. Har man handlat en varm dag och kanske dröjt med att få in den i kylskåp så påverkas hållbarheten på mjölken och även smaken i och med det.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.