Till senaste kommentaren

Varför ny förpackning till Yoghurt?

Konsumenterna har länge efterfrågat en förpackning som kan återförslutas och som det dessutom är lättare att klämma ur det sista ur förpackningen. Tetra Top, med skruvkork, är den nya förpackningslösning vi har valt. Det är en riktigt bra förpackning som man kan skaka och lägga ner i kylskåpet.

Vår övergripande ambition är att minska klimatpåverkan från Arlas förpackningar med 25 procent fram till år 2020, jämfört med 2005. För att nå det målet måste vi fortsätta minska materialmängden i förpackningarna. Vi måste också fortsätta öka andelen förnybara förpackningsmaterial. Tetra Top är en klimatsmart förpackning med mer än 2/3 andel växtbaserad råvara.

Tillsammans med vår förpackningsleverantör Tetra Pak arbetar vi på att kunna erbjuda en helt förnybar variant av denna förpackning, med slutmål att alla förpackningar ska vara 100% tillverkade av material från växtriket.

Det har uppstått förseningar och vi står nu inför en övergångslösning. Under den övergångsperioden kommer vi att klimatkompensera för den fossila plast vi använder. Vi hoppas dock att det är en kort period. Så fort Tetra Pak kan leverera en förpackning med större andel förnybart material så kommer vi att använda den och på så sätt stegvis minska klimatavtrycket

De gamla förpackningarna kallas för Tetra Brik – och dessa började vi använda år 1952 i Sverige. Under de senaste åren har det varit svårt att hitta reservdelar till de förpackningsmaskiner som fyller Tetra Brik med yoghurt. Maskinerna tillverkas helt enkelt inte längre. Vi har försökt att behålla dessa gamla maskiner men kan inte göra det längre. Vi har haft stopp i produktionen vilket resulterat i missade leveranser och tomma hyllor i butikerna.

Vi var en av de producenter som längst höll kvar vid den här förpackningslösningen. Att byta förpackningsmaskiner innebär stora investeringar, och de ska hålla under lång tid.
Arla Konsumentkontakt

Kommentarer

 • Hur är det lättare att få ut allt ur den nya förpackningen. Hur gör jag för att få ur det sista. I den gamla förpackningen gick det lätt att klämma ur det sista.
 • Hej!

  Ta gärna del av våra instruktioner via bifogad länk.
  Hur får man ur all yoghurt ur förpackningen?

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Verkligen synd. Tetra Brik är en fantastisk förpackning. Jag har väldigt svårt att tro att det är mindre material i den nya med tanke på att den är avlång. Förövrigt en av anledningarna till att jag köper arlas yoghurt och inte änglamark att den inte har skruvkork. Fullkomligt onödigt på ett yoghurtpaket.
 • Håller med tidigare inlägg. Man kan väl alltid få ut det sista ur en förpackning om man demonterar den! Med vanlig tömmning är den nya förpackningen sämst. Kommer ihåg ett gammalt Plus-program som testade detta. Blir väl många liter yoghurt i soporna som ger merförsäljning.
  "Kunderna efterfrågar återförlutning" tror jag är en gravt förlegad slutsats med tanke på plastlösningarna. Byt marknadsanalyskonsultfirma (eller vad det nu heter)!
  /Jonas- en som skippar yoghurten tillsvidare.
 • Hej, tråkigt med den nya förpackningen som är sämre att stapla, svårare att hälla ur och att få ur det sista av yoghurten. Dessutom mer plastfraktion som inte kan återvinnas.
  Jag har aldrig sett någon undersökning bland konsumenter som visar att de föredrar den här "utvecklingen".
 • Hej!

  Hela förpackningen går att återvinna.
  • Förpackningarna materialåtervinns på pappersbruk och blir nya papp- och kartongprodukter.
  • Plasten materialåtervinns, eller energiåtervinns på pappersbruket och driver själva återvinningsprocessen.
  Följ länk för att ta del av Hur får man ur all yoghurt ur förpackningen?

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Denna förpackning är så svår att öppna för oss normalstarka och tex reumatiker o äldre kommer välja andra förpackningar i stället. Var oerhört besviken tills jag skulle få bort toppen o tömma det sista..... Då blir det ännu värre! Skrattretande att ni säger att detta skall vara enklare med den nya förpackningen. Tror ingen kommer göra om detta efter första försöket utan antingen struntar man i att köpa produkten eller så blir återvinningen lidande. Många liter mat kommer dessutom slängas i onödan!
  Gör om o gör rätt!
  Tills dess väljer jag att köpa från tillverkare som använder vettiga förpackningar!
 • Christina, jag ställde frågan till en som arbetar med plaståtervinning och fick bekräftat att plastfraktionen är alltför förorenad av pappersfibrer och aluminium (från andra förpackningar) för att kunna återvinnas utan bränns som du skriver. Så nettot blir att mer plast kommer att brännas med den nya förpackningen som ingen har bett om.
 • Håller med att denna nya plastförpackning är sämre. Om det nu är så att ni gör en effektivare och smartare förpackning så borde inte priset höjas för den milda grekiska yoghurten med över 11%
  Att man som konsument ska dela en kladdig förpackning för att separera den är väl ganska otroligt. Skulle vilja se någon undersökning på det utfallet. Att hänvisa till en undersökning 2017 är konstigt så som plasten har uppmärksammats bara det sista året. Eftersom den är svårare att tömma blir det även mer spill så för min del verkar det bara vara ett sätt att försöka sälja mer till ett dyrare pris.
 • Hur kan det vara bättre med mer plast som det är i den nya förpackningen? Och återvinningen där man ska separera toppen? Den gamla var ju helt i papp. Och lätt klämma ur det sista. Tror inte det kommer bli så lätt att få den återvunnen på rätt sätt. Det gäller ju att få hela kedjan att fungera i livscykelperspektivet. Det måste vara lätt att göra rätt och här har det gått åt fel håll tycker jag. Håller med ovan stående kommentarer!
 • Hej.
  Jag undrar var alla konsumenter som efterfrågar mera plast och återförslutbara förpackningar är. Jag är helt övertygad om att det är ett sätt att sälja mer eftersom så mycket slängs när det inte går att tömma förpackningen på ett enkelt sätt. Tetra brik är en utmärkt förpackning till yoghurt, vad jag vet tillverkas det helt nya fyllare som hanterar tetra brik base.
 • Ni skriver att hela förpackningen kan återvinnas. Åtminstone där jag bor återvinns inte plasten, utan "energiåtervinns" (nyspråk för förbränning). Att bränna fossila material är inte återvinning, det är koldioxidutsläpp. Om den energin används för att "driva själva återvinningsprocessen" har ni alltså ersatt potentiellt förnybar energi i produktionen med fossil energi. Dessutom helt i onödan, eftersom det finns förpackningar som inte behöver sorteras i fraktioner och som är återvinningsbara på riktigt.


 • Jag har nu kontrollerat hur mycket som finns kvar i förpackningen sedan jag normalskakat den . 3/4 av min dagliga ranson. Det blir rätt mycket svinn om man tänker sig att jag äter fil varje morgon 365 dagar varje år!
 • Det blir väl omkring en deciliter som slängs per förpackning. Alltså 10% merförsäljning.

  Skärpning arla. Det är ocoolt med plast och slängd mat.
 • Vi tänker också sluta att köpa Arlas yoghurt, som vi hittills har ätit till frukost dagligen. Jag har även tipsat Plus om att ta upp detta i sitt program. Det kan kanske vara bra om det är flera som gör det.
 • Jag var och handlade idag, och hittade garant ekologisk yoghurt i en tömbar paket. Vad jag kan utläsa är mejeriet Arla i Linköping. Där har man tydligen fortfarande en fungerande fyllanläggning för o-korkade förpackningar. Även om man tillverkar plast av förnybara råvaror är det slöseri med resurser när man använder det till någonting helt onödigt.
 • Håller med samtliga konsumenters kommentarer, den nya förpackning är riktigt dålig! Arla säger att det kostar pengar att byta förpackningslösning .. hur mycket kostar det då inte detta i förlorad goodwill??  Arla, snälla, låt oss slippa denna dåliga, oflexibla, plasthybrid till yoghurtförpackning som är omöjlig att helt tömma.
 • "Separera toppen för smartare tömning och återvinning" skriver ni på förpackningen. Det kan inte vara mer fel! Nu är det två olika material, mot tidigare ett, för återvinning - dessutom plast som är allt annat än miljövänligt. Smartare tömning? Betydligt enklare med den förra förpackningen! Det är inte alltid lätt att separera toppen då den fastnar. Oavsett det så slutar det alltid med att man har yoghurt över händerna. Nä, absolut ingen förbättring! Vår familj har varit storkonsument av er yoghurt, men förändras inte förpackningen får vi titta på andra alternativ! • Hej!
  Jag har praktiskt taget levt på Arlas Mild Yoghurt Vanilj. Det har varit den i särklass godaste yoghurten. Då jag är lite speciell med maten tycker jag inte alls om varianten utan socker eller familjepaketet. Jag vet inte vad som gör dem så annorlunda, det är bara så det är.
  När jag säger jag levt på denna yoghurt skojar jag inte. Det har varit minst en tredjedel av mitt matintag, men troligen mer. Lätt att klämma det sista ur Tetra Brik, inget behov överhuvudtaget att återförsluta dem någonsin, de fick plats på fler kylskåpshyllor då de hade lägre höjd och så vidare.
  Nu är förpackningarna, som ni säkert alla har märkt, utbytta. De har en svåravlägsnad plasttopp utformad på ett sätt som gör det väldigt, väldigt knepigt att få ut den sista yoghurten, en högre form, och en medioker smak. Inte en dålig smak, bara inte en speciellt god smak som innan. Yoghurten har förlorat sin charm.
  Jag vet att denna förändring med största sannolikhet kommer finnas kvar, oavsett vad som påpekas. Oavsett yoghurtsvinn, oavsett luriga plastdelar som inte kan återvinnas. Jag tror dock inte den finns kvar i mitt kylskåp, tyvärr.
  Mild Vanilj, vi har blivit för olika. Det är dags för dig att flytta ut. Jag kommer aldrig glömma dig.
 • Så här smidigt är det att tömma er nya förpackning (se bild). Svårt att få loss toppen och extremt kladdigt när man väl lyckas. Att konsumenter vill ha detta är jag mycket tveksam till. Känns också vansinnigt med tanke på klimatet med plast (även om den längre fram blir växtbaserad).

 • TÄNK OM Arla svarade så här:
  Vi har helt uppenbart gjort en felbedömning när det gäller lättyoghurtens förpackning. Vi har fått många synpunkter från våra kunder, där det påpekas att kunderna vill ha minimalt med plast och en förpackning som är lätthanterlig och som går lätt att sopsortera utan allt kladd! Vi behåller samma dock samma goda innehåll!
  TÄNK OM Arla gjorde det - vilket föredöme dom skulle bli! Och vad glada vi skulle bli!
 • Vi i vår familj håller med alla inlägg om att förpackningen är en försämring, både ur användare- och miljösynpunkt. Vi kommer att börja köpa Fjällfil från Norrmejerier. Är det någon i denna tråd som känner till vilken yoghurt som säljs på BRIK förpackning (i Stockholm)?

 • Varför byta från en toppenförpackning som kan återvinnas lätt till en som är svår att använda och ännu svårare att återvinna? Ja det är så dumt att jag vet inga gränser. Jag har länge köpt laktosfri grekisk yoghurt och vanlig. Och jag har aldrig fått ut allt utan att klippa sönder förpackningen, jag har aldrig återvunnit den då det är alldeles för krångligt och kladdigt. Har skrivit till er och bett er byta till vanlig tetra pack men nej då byter ni bort den välfungerande och ersätter den med en stört omöjlig förpackning som delvis är gjord i plast. Har ni helt missat miljödebatten? Gör om gör rätt!
 • Är det bara vi som även har problem med att den nya förpackningen är högre än tidigare och därför blir det problem att få plats i kylskåpet.
  TetraPak bör minska höjden och öka bredden så det blir samma höjd som tidigare när/om man gör om förpackningen.
  Tills vidare slutar vi med Arla yoghurt och byter varumärke till någon som har den gamla förpackningen.
 • Vi är en familj som äter er ekologiska youghurt varje dag och har gjort det i flera år. Den nya förpackningen är mycket sämre. Punkt. Jag får inte ut all youghurt och jag ogillar starkt att ni väljer att börja med plastkork. Ni går åt fel håll och sorgligt nog måste vi sluta köpa denna produkt tills ni gör något åt det här misstaget.
 • Köpte den nya förpackningen och spontana tanken var Nej, varför har de gjort så här?
  Plastkork- inte alls i tiden och tar mer plats- för er att frakta och i mitt kylskåp (utan tvekan sekundärt i sammanhanget men ändå).
  Ok, ger det en chans. Precis ätit ut och tömt en förpackning- mycket svårare att få ut all youhurt helt klart. Testade er instruktion om att trycka in ett hörn för att sedan kunna öppna upp locket och det gick ju inte alls.
  Som jag säger till mina barn: Gör om gör rätt.
  För tillfället kommer jag definitivt sondera terrängen bland andra märken.
 • Förfärligt dålig yougertförpackning, svårt att skilja plast och kartong!
  Varför byta till sämre förpackning vi ska ju minska plastanvändningen. Arla hade ju en fantastiskt bra förpackning helt i kartong!!!

 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring ny förpackning. All typ av återkoppling är bra återkoppling!

  Sammanfattning:
  • Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.
  • Genom olika undersökningar har konsumenter fått tycka till och valt Tetra Top som sin föredragna förpackning 
  • Arlas övergripande mål är att minska klimatpåverkan från förpackningar med 25% fram till 2020.
  • Tetra Top är en förpackning som till 2/3 andel består av förnybar råvara (kartong och förnybar plast) 
  • Vi samarbetar med vår leverantör Tetra Pak för att få ännu lägre klimatavtryck från vår valda yoghurtförpackning 
  • Det är ett utvecklingsprojekt som har försenats, så tills vidare kommer vi att klimatkompensera för skillnaden mellan gammal och ny förpackning 
  • Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.
  • Frågor&Svar
  Vänliga hälsningar

  Arla Konsumentkontakt
 • Tetrapak annonserar fortfarande ut tetrabrik som en effektiv och miljövänlig förpackning och andra leverantörer fortsätter använda den.
  Bränna är inte återvinning och klimatkompensering är motsvarigheten till medeltidens avlatsbrev.
  Berätta gärna hur de undersökningar som gjorts varit utformade för att komma fram till att konsumenter vill ha dessa förändringar.
 • Hej,

  Katastrof att ni byter till en förpackning som är sämre ur de flesta perspektiv. Vi har 3 tonårsbarn och har köpt c a 10 liter yoghurt per vecka men har nu bytt till annat märke med en vettig förpackning.

  Mjölk ifrån Arla slutade vi med för några år sedan när samma dåliga förpackning introducerades.

  Mvh

  Mathias
 • Ja, tyvärr måste vår familj också sluta köpa Er yoghurt tills Ni gör om och gör rätt. Vi vill inte ha mer plast - hur den än tillverkats. Vi vill inte heller hålla på att dela och tvätta förpackningen..... Otroligt att utvecklingen skall behöva gå bakåt! Skärpning Arla!
 • Det här med att den gamla Tetra Brik maskiner inte tillverkas längre stämmer inte.

  Går man in på Tetrapaks hemsida ser man att Tetra Brik finns som produkt och säljs fortfarande som lösning. Se skärmdump i bifogad fil. Finns i olika storlekar och med tillval utan plastkork.

  Slutsats: Arla vill helt enkelt inte investera i en ny maskin som hanterar Tetra Brik när deras gamla blivit för ålderstigen.
 • Så för att sammanfatta det ni skriver är att den gamla typen av förpackning inte går att tillverka med förnybar plast? Varför skulle inte det gå?

  I ert mål med minskad klimatpåverkan, tar ni då hänsyn till att kunderna kommer ha svårare att tömma förpackningarna nu än tidigare och att det då bidrar till att fler förpackningar säljs varje år än vad som hade varit tvunget om ni behållit gamla förpackningen?

  Om det nu inte går att få tag i den gamla typen av förpackningar, betyder det att era konkurrenter som faktiskt fortfarande säljer produkter i gammal hederlig förpackning kommer att tvingas byta sina förpackningar också?
 • Så den nya förpackningen innehåller mer plast och orsakar större koldioxidutsläpp.

  Vi behöver minska vår användning av plast och våra utsläpp av koldioxid radikalt.

  Får inte ihop hur en förpackning med mer plast, mer utsläpp och mer svinn är bättre. Det där med klimatkompensation kan vi ju ta ut ut resonemanget. Vi ska minska våra utsläpp och planera mer träd. Inte öka våra utsläpp och plantera mer träd.

  Om denna förpackning är tillfällig varför kunde man inte behållit den bättre förpackningen tills den bästa förpackningen är redo att användas istället för att byta till en sämre förpackning och sedan byta upp sig till den bästa.

  Får inte ihop det. Känns som man själv är lite korkad och inte har fattat grejen.
 • Jag är också missnöjd och frågande till en ny förpackning, krångligare att sopsortera och svår att få ut allt innehåll = slöseri.
 • Instämmer i ovanstående kommentarer. Ni skriver att ”Arlas övergripande mål är att minska klimatpåverkan med 25% fram till 2020” Och det inleder ni med att göra en ur återvinnings- och sorteringssynpunkt sämre förpackning! Ursäkta! Logiken är inte glasklar där! Vi har köpt den ekologiska naturella yoghurten under många år och har inte blivit tillfrågad i någon undersökning om min åsikt om förpackning, ny eller gammal. Den nya är helt enkelt sämre. Svår att öppna, svår att sortera, innehåller mer plast, svårare att förvara i kylskåpet och innehåller hittills en rinnigare youghurt. Tyvärr ser vi oss nödgade att söka en annan youghurt när ni så tydligt tar ett steg bakåt.

 • Hej Patrik och tack för din fråga!

  Tetra Pak supporterar och levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk. Men de erbjuder inte längre nya förpackningsmaskiner av Tetra Brik 1000g till försäljning.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag har nu även skrivit till Tetra Pak och väntar intresserat på svar från företaget!
 • Idiotiskt att byta till en förpackning med mer plast som hamnar i havet och fisken vi äter samt är mer eller mindre omöjlig att tömma. Hur realistiskt är det att folk skall demontera och tvätta förpackningen enligt en fyrstegsprocess för att sedan jogga till återvinningsstationen med den en vardagsmorgon. Dessutom är den mer opraktiskt och skrymmande att transportera och lagra.
  Om det nu är så att det är svårt att få fram maskinerna så borde Arla kunna sätta lite press på tillverkaren t.ex. genom att skriva om detta problem på paketen. Det är rent hyprokratiskt att sälja in den nya förpackningen som miljövänlig och lättanvänd för konsumenterna.
  Min fru har just meddelat att det inte blir några "nya" paket hos oss.
  Inte bra Arla!
 • Ca 250 liter av Arlas Youghurt naturell Eko om året kommer nu att bytas mot likvärdig vara i vettig förpackning i vårt hushåll. Bye, bye Arla tack för tiden som varit.
 • Att försöka lura konsumenter med ett argument om att maskinerna inte tillverkas längre och därför kan man inte fortsätta med den typen av förpackning är ju knappast sant!
  Arla är ett av världens största mejeriföretag, om dom skickar ut offerter på nya maskiner så står garanterat tillverkarna på rad för få leverera maskiner!
 • Jag häpnar! Ett stort steg i fel riktning. Hoppas tillverkare inser vinsten med att utveckla miljövänliga förpackningar istället! Finns det någon leverantör av naturell yoghurt som fortfarande använder bric pac? Är mycket nöjd med den!!!!
 • Jag kan bara hålla med alla tidigare personer om att den nya förpackningen på alla sätt är mycket sämre än den tidigare! Vi har ätit Arlas Naturell Mild EKO Youghurt till frukost så länge som den funnits på marknaden. Det största problemet är att den är helt omöjlig att tömma på något vettigt sätt! Jag som relativt stark medelålders man lyckades med stor möda separera toppen från förpackningen dock med avsevärt kladdigt resultat med Youghurt både på diskbänken och mina händer. Min hustru gav upp efter 5min försök att forcera brytmarkeringen. Fick dessutom idag ett upprört samtal från min 95-åriga mamma som desperat försökte separera toppen utan att lyckas. Då hon är mycket noggrann med sopsortering så fick hon ta till kniv och sax med stor risk för att skada sig! Det finns inte en chans att landets normalstarka pensionärer klarar av detta utan hjälp av verktyget och dessutom med spill som resultat. Det är helt uppenbart att Arla räknar med ca 10% merförsäljning pga ökat spill då max 20% av kunderna kommer att separera toppen från förpackningen. Dessutom hamnar ju då hela förpackningen ofta i hushållssoporna istället för i återvinningen.
 • Hej Arla!
  Vad är det för kunder som efterfrågat nya förpackningen? Själv tycker jag den är hemsk. Utöver att den innehåller plast helt i onödan så är den förfärlig att sortera. Det är en plåga att försöka slita av toppen varje gång.
 • Nu blir det ekologisk fjällfil från Norrmejerier i en bric pac förpackning! Vi har ätit Arlas milda ekologiska youghurt sen den kom. Men efter förpackningbytet och Arlas icke-förklaringar så byter vi! Fjällfilen är krämig och god dessutom!
  Torunn Ohlsson
 • Instämmer med Bo J ovan. Att hävde att den nya förpackningen ska vara miljö- och användarvänlig är att undervärdera era kunder. Att t ex separera plasttoppen från pappersförpackningen, när det fortfarande är en mängd yoghurt kvar på förpackningens väggar, kräver en avsevärd muskelkraft och att man helst är klädd i en arbetsoverall. Det skvätter yoghurt när/om man lyckas slita bort plasttoppen!
  En kontorsklädd företagsledning bör göra några försök och därefter omvärdera beslutet om bytet av förpackning. Kostnaden att konstruera några nya Tetrabrik-maskiner är troligtvis mindre än det försäljningsbortfall Arla annars kommer att få.
 • Hej,

  Jag är, som jag här kan se, en av många som tycker att den här nya förpackningen är sämre. Jag började köpa er yoghurt när jag flyttade hemifrån eftersom att det då var den enda yoghurtförpackningen utan onödig plast och jag har alltid velat göra så liten klimatpåverkan som möjligt i mina val av produkter. Vi behöver inte mer plast i världen och jag kan inte se något annat alternativ än att helt sluta äta yoghurt framöver vilket är en stor besvikelse.
 • Undrar vem jobbar på Arla med marknadsföring för att låta konsumenterna tro att den nya förpackningen är 'klimatsmart'. Användningen av plast är INTE klimatsmart och alla som är smarta vet att vi måste minska användningen av plast. Men, så är tydligen inte fallet hos Arla.
 • Det får bli fjällfil i fortsättningen. Kommer att sakna den grekiska yoghurten men den nya förpackningen är inte bra! Kan inte förstå varför ni sätter dit mera plast när man på alla vis försöker undvika plast.
 • Hej, och tack för att ni skriver till oss!

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, men vi har förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet. Den funktionen är något som vår leverantör kan justera, och vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav med åtgärder på den delen av förpackningen.

  Film med instruktioner om hur man på bästa sätt hanterar förpackningarna kommer vi inom kort att publicera på arla.se.

  I samarbete med vår förpackningsleverantör Tetra Pak arbetar vi på att stegvis minska klimatavtrycket från vår nya förpackning, med slutmål att alla förpackningselement ska tillverkas från förnybart material i framtiden.

  Med enbart förnybart material kommer den nya förpackningen till och med få en bättre miljöprofil än Tetra Brik. Tills dess klimatkompenserar för skillnaden i koldioxidavtryck mellan den nya och gamla förpackningen
   
  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Vad är bäst för miljön? Att producera miljontals skitiga förpackningar och klimatkompensera för dem  eller att producera miljövänliga förpackningar och investera samma pengar i klimatfrämjande åtgärder?
  Lite ödmjukhet och lyhördhet vore klädsamt i detta läge.
  Jag är dock rädd att Arla redan investerat fast sig i dåliga maskiner och inte kommer att backa trots alla goda och sakliga skäl som framförs här.
 • Är verkligen Arla så stolta över den nya ”plastförpackningen” av mjölkprodukterna  att det är känns nödvändigt  att göra reklam isåväl tv som på utomhus!
 • Vår familj har köpt 8-10 liter eko-yoghurt i veckan senaste åren. Efter ett par veckor med den nya förpackningen är vi väldigt frustrerade.

  - Det blir mer rester kvar i toppen än i den gamla förpackningen.
  - Det är svårt att bryta isär förpackningen (vi är högst normala personer).
  - När man lyckas bryta isär den, ska man riva bort toppen. Oftast slutar det med att man skvätter ner hela diskbänken med yoghurt när toppen lossnar med ett ryck.
  - Obegripligt att man 2019 byter till en förpackning med mer plast, speciellt på en eko-produkt.
  - För att den nya förpackningen ska vara bra ur miljösynpunkt, krävs det väl att så många som möjligt lämnar in alla delar till återvinning. Mer kladd och svårt att riva av, gör nog tyvärr att färre kommer att återvinna förpackningen.

  Skruvkork på yoghurtförpackning skulle vara efterfrågat enligt arla, men det är inget som vi har saknat eller ser någon fördel med.

  Vi är väldigt besvikna på den nya förpackningen och kommer att leta alternativ nästa gång vi handlar.
 • Otroligt att ni satsar på en förpackning med plast. Dessutom är toppen mycket svår att få bort. Skall vi konsumenter kunna källsortera på ett vettigt sätt måste och ni hjälpa till och inte försvåra för oss. Mindre plastanvändning i vårt samhälle och så kommer ni med denna idiotiska förpackning, skärpning ni borde kunna göra bättre.
 • Hittar inga fördelar med nya förpackningen. Bara mer plast och mer kladd och irritation.

  Detta är första gången jag någonsin återkopplar på en försämrad förpackning! Till och med Santa Marias nya kryddburkar kunde jag ha överseende med...
 • Även vår familj saknar verkligen Tetra Brik:
  •Miljövänligare, vi ska minska/sluta med plast
  •Går att ställa uppochner
  •Lättare att stapla o får bättre plats i kylen
  •Lättare att tömma ordentligt.
  Nog borde väl ni Arla ha råd att bygga en ny maskin?
  Om vi alla missnöjda kunder slutar köpa denna vara borde det få effekt!?

 • Är också riktigt besviken på riktningen Arla tar. Förpackningen är svårare att återvinna och känns omodern pga plasten. Ni nämner att målet med plasttoppen är att få den 100% förnybar - MEN om Tetra Pak importerar sockerrör från Amerikas för att tillverka förnybar plast (vilket är vanligt), hur kan ni då med gott samvete gå ut och säga att ni blir mer miljövänliga? Att det är motiverat att byta från en pappersprodukt till en plastprodukt?!
 • Jag måste bara instämma med alla som kritiserat den nya förpackningen. Jag är reumatiker sedan länge och kommer nog tyvärr att behöva byta märke när jag handlar yoghurt hädanefter. Det är helt hopplöst för mig att få isär toppen och resten av förpackningen. Även resten av familjen som är fullt friska har svårt att göra det på ett bra sätt. Det blir kladd och spill på hela diskbänken (eller köksbordet om man faktiskt tänker sig att hälla resten av yoghurten i sin frukosttallrik). Och jag kan garantera att era i struktioner förts, så ni behöver inte görs mer reklam för den filmen. . Arla, ni skriver ut mijlöapsekten när ni berättar om nya förpackningen, men jag vill gärna se en jämförelse med förra förpackningen. Eftersom Ni inte skriver ut jämförelsesiffror gissar jag att miljöpåverkan av den förpackningen är mindre? Att förlora så många kunder pga en förpackning kommer nog bli ekonomiskt kännbart. För mig som hela mitt liv stöttat Arla och de svenska bönderna, är det supertråkigt att det blir en förpackning som får mig att bryta mitt ställningstagande.
 • Om man googlar på "Kritik mot Arlas nya förpackning" får man upp många artiklar.
  T.ex. från Uppsala Nya Tidning 2010-12-13 https://www.unt.se/insandare/arlas-nya-forpackningar-slosar-1158995.aspx Så detta problem är inget nytt för er.
  Att Tetrapack inte tillhandahåller nya Tetra Brik maskiner köper jag inte. Ni är en sådan stor kund så där borde det finnas lösningar även i framtiden. Tetrapak måste väl vara lyhörda för detta också. Ni har säkert investerat stora pengar i nya maskiner och det får vi kunder nu betala för. Dels med en sämre konsumentupplevelse i form av strul och irritation, men också en försämring för miljön. Folk vill göra rätt, men när det blir för jobbigt struntar man i det. Åk bara till en återvinningsstation och kolla hur många plastkorkar som sitter kvar på förpackningarna. Tyvärr är det så, men som konsument finns det bara en väg och det är att sluta köpa era produkter om det inte blir en förbättring.
 • Snälla, snälla Arla. Varför, varför denna i många aspekter sämre förpackning? Ja, jag har läst er motivering varför ni byter men då får ni sätta press på TetraPak alternativt hitta en annan leverantör som kan tillhandahålla en bättre lösning för det måste väl finnas/gå? Att byta till mer plast, öka matsvinn för att de inte går att tömma och öka på transportkostnaderna känns inte så 2019.... Besviken!
 • Mer plast, sämre möjlighet att på ett volymseffektivt sätt transportera produkten, svårare att få ut det sista ur förpackningen - skäl nog att leta efter motsvarande produkter som är förpackade på ett mindre miljöskadligt sätt. Föreslår att vi visar konsumentmakt genom att välja andra producenter.
 • Jag kan bara instämma med ovanstående personer. Den nya förpackningen känns som ett marknadsföringsknep för att få mer (synlig) hyllplats och inte något som drivits fram av kundundersökningar. Kan även vara drivet av att arla vill reducera reduktionen av svensk yoghurt konsumtion genom att skapa en förpackning som skapar mer matsvinn, men det hoppas jag inte.

  Det jag vet är att vi kommer byta ut arlas yoghurt här hemma
 • Jag har bytt till Garatums ekologisk yogurt med lägre pris, mindre plast i förpackningen och i min smak lika bra som Arlas.
 • Tack för tipset Bengt! Då ska vi också prova den yoghurten.
 • Vad säger mjölkbönderna själva om den här förpackningen? Det finns ju inte en möjlighet att inte försäljningen går ner med alla dessa plastförpackningar?
 • Toppen, men vilka butiker säljer den?
 • @Benno: Garant skall det vara ! Finns hos Axfood butiker som Willys, Hemköp mfl
 • Norrmejerier tillverkar verum hälsofil, den har en väldigt yoghurt-lik smak och säljs än så länge i tetra brik. Jag rekommenderar alla att testa denna och även göra inlägg till Norrmejerier att man köper den på grund av förpackningen.
 • Vilka konsumenter har efterfrågat nya yougurtförpackningen Tetra Top? Ingen jag känner i alla fall.
  Jag konsumerar 365 liter/år.
  Problemen börjar redan i affären. Jag använder papperskassar som kan återanvändas säkert 50 gånger. Tetra Brik passar perfekt på tvären i kassen. 6 st brukar vara lagom. Tetra Top får inte plats i kassen. Går inte att ställa upp och ned i kylen. Och att introducera plast!? Har ni hört talas om Greta Thunberg. Ofattbart.
  Förpackningen tom? 7% finns kvar i förpackningen ( jag har vägt den). Beredd på att bryta tumnageln? Eller skära dig på knivspetsen. Slösa mängder med vatten på disk. Tvätta diskbänken, lägga snyggkläderna i tvättmaskinen. Jag slutar köpa något så idiotiskt!
 • Borde vara olagligt att införa nya förpackningar där det är mer plast och det behöver klimatkompenserad, Arla passar inte mig längre. Som tur är finns det andra som gör youghurt!
 • Ingen här har nämnt den överlägsna Tetra Rex, med takås? Den känner nog alla igen.

  https://www.tetrapak.com/se/packaging/tetra-rex

  Nuförtiden tyvärr alltför ofta med helt onödig skruvkork i plast, då den ändå är återförslutningsbar med toppen "Easy Opening" (se hemsidan). Så vitt jag vet har t ex Änglamark denna förpackning för sin mjölk. Inte svårare att tömma än tetra brik, men definitivt lättare än Arlas nya plastskräp. Enda fördelen med nya förpackningen är att den går att förvara liggande, vilket Rex möjligen inte klarar, men annars är den USEL medan Rex är kunglig!

  Arla - varför inte Tetra Rex??
 • Hej!

  Tetra Rex var en av de olika förpackningarna som var med i våra undersökningar, men föll inte lika väl ut i testerna som Tetra Top.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Men Christina och Arla! Hur kan ni bry er så lite om alla synpunkter som kommer här på forat? För mig signalerar dina/era svar att du/ni inte är det minsta intresserade av vad vi tycker. Det blir för mig ytterligare, förutom den nya dåliga förpackningen ett skäl att inte köpa Arlas produkter.
 • Hej,

  Vi bryr oss om alla synpunkter och frågor som kommer in till oss.

  Etersom vi inte har någon ny information, eller fler svar att förmedla, än de som redan finns i tråden, väljer vi att inte bemöta alla inlägg.

  Hittar man inte svar på det man undrar över så kan man självklart skicka in sin fråga, eller sina synpunkter, här i forumet, så hjälper vi givetvis till.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Helt obegripligt! Vad har ni haft för konsumenter att komma fram till att den nya förpackningen är bättre?? Vi slänger MER yoghurt nu efter bytet eftersom det stannar kvar i locket som man inte kan klämma ut. Plastdelen är kladdig och tuff att få av en annars tom förpacking och det skvätter överallt. Riktigt dåligt byte från en förpackning som fungerade alldeles utmärkt innan. Tyvärr säljer butiken vi handlar på ingen annan yoghurt, annars hade vi bytt utan att tveka.
 • Eftersom vi inte har någon ny information, eller fler svar att förmedla, än de som redan finns i tråden, väljer vi nu att låsa den här tråden.

  Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring ny förpackning. All typ av återkoppling är bra återkoppling.

  Frågor&Svar om ny förpackning till Arla Ko yoghurt.

  Vänliga hälsningar
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.