Till senaste kommentaren

Vikinstruktioner för tomma mjölk-och filförpackningar

Mjölk- och filpaketen görs av helt ny kartong. När du sedan lämnar dem till återvinning kan kartongfibrerna återvinnas och användas i bland annat tvättmedels- och flingpaket.

Tips på hur du viker tomma förpackningar:

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej! Hur mycket ska man skölja ur paketen speciellt  yoghurtpaketen som är så kladdiga?
  Görel
 • Hej Görel,

  Med hänsyn till återvinningen behöver förpackningarna inte sköljas ur så noga. Men sköljs de inte ur blir det lätt ofräscht i kärlen på återvinningsstationerna.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag har helt slutat köpa Arlas mjölkprodukter sedan de bytte till dessa ogörliga förpackningar. De bästa förpackningarna var de utan plastkork som fanns förr i tiden. De tog ingen plats i kylen, var lätta att stapla liggande, och man kunde enkelt klämma ut allt innehåll utan att behöva klippa upp paketen och gräva med sked och slickepott.


  Fred
 • Hej Fred och tack för att du hör av dig till oss!

  Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre och vi kom till en punkt då vi var tvugna att hitta en ny förpackningslösning, och de flesta konsumenter önskar faktiskt en återförslutningsbar förpackning.

  Läs gärna mer om våra förpackningar på vår hemsida

  Vänliga hälsningar
  Johan Kommunikatör
 • "De flesta konsumenter önskar faktiskt en återförslutningsbar förpackning" - Vad finns det för dokumentation för detta påstående? Skicka gärna en länk till denna undersökning.

  Jag hör ofta att dessa nya förpackningar upplevs som krångliga och omöjliga att få ut allt innehåll ur. Tetra Brik förslöts enkelt med en klädnypa eller liknande.

  De gamla Tetra Brik förpackningarna fungerade utmärkt i runt 50 år och vad jag kan se på Tetra Paks webbplats finns de fortfarande kvar i sortimentet. Se bifogad bild.
  https://productxplorer.tetrapak.com/packaging/package-type/tetra-brik
  Fred F
 • Hej igen,

  Det viktiga för oss vad gäller förpackningar är att de ska vara enkla att öppna, återförsluta samt klara av transporter.

  Innan beslut tas så görs det flertalet tester och undersökningar. Skruvkorken är viktig då det är enkelt att återförsluta förpackningen, vilket framförallt gör att hållbarheten förbättras men även att man kan ha förpackningen liggandes och ståendes i kylen eller transport.

  Vi får både ris & ros om förpackningarna och tycker givetvis att det är tråkigt att du inte tycker om de nya med skruvkork.

  Vi framför dina synpunkter vidare inom företaget!

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • För mig är det viktigaste innehållet i förpackningen inte korken. Om 15 procent av exempelvis yoghurten stannar kvar i förpackningen blir det en dålig affär för köparen i längden.

  Tetra Brik klarade dessa transporter och förvaring i kylskåp i ca 50 år utan problem.
  I ditt tidigare meddelande var orsaken att "maskinerna för Tetra Brik inte tillverkades längre". Men en snabb koll på Tetra Paks webbplats visar att Tetra Brik fortfarande finns kvar i sortimentet.

  Jag bad om få ta del av dessa undersökningar och en länk till dessa. Att du skriver om "ris & ros" och diverse tester och undersökningar betyder faktiskt ingenting så länge du inte kan hänvisa till dessa, svart på vitt.
  Fred F
 • Bättre om plasten i skruvkorken kan brytas loss.
  Det kan man inte på yogi.
  Bregott har ni löst tack.
  Nils
 • Heja Fredrik 👍 som har såååå rätt!
  Jag och väldigt många med mej tycker att dessa kapsyler är bedrövliga. Det går inte heller att få ut allt innehåll ( men det är förstås en mening med det oxå…profiten) utan att använda sax och slickepott.
  Gör en undersökning som innefattar personer som har problem med fingrar och händer, dom är många.
  Så det jag vill säja är… återgå till de gamla förpackningarna!
  Och heja Fredrik ännu en gång 😄
  Mia
 • Hej!
  Glad att se att det finns fler som tycker som jag. Plastkapsylerna är för det första av PLAST. Hur är det möjligt att ni inte tar ställning för ett så plastfritt sammhälle som möjligt? Youghurt förpackningarna med sin plastkåpa där en hel del youghurt blir kvar och måste tas ut med en tesked är helt förkastliga. Hur ekonomiskt är det förutom allt meck med att få loss den från pappen? Coop har förpackningar helt i papp. Det kan ni också ha. De är också lättare att packa in kylen . Jag köper alltid 10 youghurt på en gång.
  Att det är många som uppskattar förpackningen med plastkåpa tror jag inte på. Det är förmodligen folk som varken bryr sig om miljön eller sopsorterar.
  Finns det inte maskiner som kan tillverka plastfria förpackningar så får ni väl ordna det. Statligt bidrag kanske? Plasten finns tydligen i våra kroppar också enl nya rön. Dags att ta ställning för miljön ARLA!

  Liza
 • Hej Liza,

  Vi arbetar ständigt med att förbättra och utveckla våra förpackningar och vi tar vårt miljöansvar på mycket stort allvar.

  Läs gärna mer på vår hemsida vårt miljöarbete och om hur vi arbetar med förpackningar.
  Förpackningar
  Hållbarhet i framtidens mejeri
  Vårt Ansvar

  Vänliga hälsningar
  Johan Kommunikatör
 • Hej!
  Tyvärr kan jag inte förstå att ni tar det på allvar. Då skulle inte den här typen av förpackning finnas.
  Den är såå dålig. Tänk er att vara gammal eller ha svårigheter med styrkan i händerna. Jag kämpar varje dag när jag ska avlägsna kåpan. Ett vasst verktyg behövs för att trycka ner den lilla halvcirkeln för att kunna avlägsna kåpan.
  Jag vet att många människor inte orkar med att hålla på med detta. De struntar i att tömma förpackningar. De struntar i att gå till återvinningsstationerna. Då är den här typen av förpackning mycket dålig. Den uppmuntrar inte på något sätt till att bidra till en bättre miljö.
  Eko lättyoughurt som jag köper är mycket god. Därför framhärdar jag. Men hoppas ni tänker till och skapar en så enkel förpackning som möjligt snarast. Det finns ju goda exempel att se tillbaka på.

  Liza
 • Hej Liza och Fredrik

  Ni är riktiga hjältar som håller ut med era frågor. Jag håller med er om att de modernare förpackningarna inte är bättre. Jag har ett tips till dig som gillar lättyoghurt. Köp vanlig yoghurt och späd den med vatten. Det blir billigare och du får ut den lättare ur förpackningen. I min värld är skillnaden mellan lättprodukter och standardprodukter ändå att de är utspädda med vatten. Då kan du lika gärna göra detta själv.

  Hej Arla
  Nu till mina frågor: Högst upp i den här tråden ger ni tips på hur man viker en tom förpackning. Är korken på eller av i den sista bilden? Jag avslutar alltid min vikning med att sätta tillbaka korken. Jag gör det av två skäl, dels förblir förpackningen platt vilket gör att jag inte behöver tömma lika ofta, dels luktar inte förpackningen illa och behöver överhuvudtaget inte sköljas ur. Vid återvinningen slänger jag alltihop i kartong eftersom jag tänker att om ni kan avlägsna plasten som sitter monterad i kartongen borde ni lika enkelt kunna ta hand om korken. Att jag ska kladda ner mig vid stationen genom att separera kork och förpackning är för mig helt otänkbart. Då får ni först tänka om, inte jag. Gör jag helt fel här eller funkar mitt sätt? Och om det gör det, varför säger ni inte till alla kladdiga återvinnare att göra på samma sätt?
  Philip
 • Hej Philip,

  Vi späder inte ut mjölk med vatten för att minska fetthalten. Mjölken naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent. För att vi ska kunna erbjuda mjölk med olika fetthalter skiljs grädden från skummjölken i en separator. När grädden återblandas med skummjölken bestämmer vi fetthalten på mjölk/fil/yoghurt. Det kallas standardisering och betyder att produkter med olika fetthalter kan produceras.


  Du kan låta både skruvkorken och fästet sitta kvar på förpackningen. Förpackningen återvinns på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen. Skruvar du bort korken och lägger i plaståtervinningen kan plasten också materialåtervinnas.

  Oavsett vilket sätt du väljer att sortera på kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej och tack för förklaring

  Låt mig först be om ursäkt för att jag sa att ni späder lättprodukterna med vatten. Jag menar att jag gör det för att uppnå ett för mig jämförligt, acceptabelt resultat. Det blev lite fel där

  Jag är också glad att jag nu vet att jag inte gör fel med mitt återvinningsätt gällande kartongerna. Det verkar ju dock lite finare att materialåtervinna än att energiåtervinna, eftersom det är materialåtervinning som man uppmanas till på kartongen. Och gör man så går ändå större delen av plasten till energiåtervinning eftersom plastkragen är större än locket. Jag vet att jag tjafsar om en i princip helt oviktig fråga men är det på gång andra lösningar än den här plastkorken?
  Philip
 • Hej Philip,

  Nej vi har ingen information om någon ändring av förpackningen i nuläget.

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.