Till senaste kommentaren

Vikinstruktioner för att tömma mjölk-och filförpackningar

Mjölk- och filpaketen görs av helt ny kartong. När du sedan lämnar dem till återvinning kan kartongfibrerna återvinnas och användas i bland annat tvättmedels- och flingpaket.

Tips på hur du viker tomma förpackningar:

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej! Hur mycket ska man skölja ur paketen speciellt  yoghurtpaketen som är så kladdiga?
 • Hej Görel,

  Med hänsyn till återvinningen behöver förpackningarna inte sköljas ur så noga. Men sköljs de inte ur blir det lätt ofräscht i kärlen på återvinningsstationerna.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag har tittat på bilderna hur man får upp en ex.vis mjölkförpackning, men lyckas inte. Försökt med knivar och skruvmejslar men förslutningen motstår alla försök. Hur gör man, finns det något speciellt verktyg för att skära upp förpackningen? Önskar svar med beskrivning och förslag på problemet. Tack!
  Astrid
 • Hej Astrid,

  Våra förpackningar behöver inte öppnas och/eller separeras för att kunna återvinnas. Det viktiga är att de faktiskt lämnas i återvinningen 😊 Det man kan göra är att separera korken men resten av plasten skiljs åt i återvinningsprocessen med hjälp av hetvatten.

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Hej varför finns el halvcirkel streckad grå flik överst på mild youghurt en liters paket Öppnade den men förstår ej varför den finns Tacksam för svar
  Malin
 • Hej Malin och tack för din fråga,

  För den som önskar, så kan man trycka in vid perforeringen och försiktigt vrida loss toppen.
  Detta för att komma åt det allra sista av yoghurten och för att underlätta återvinningen.

  Vänliga hälsningar
  Johan
 • Hej  
  Yoghurtförpackningarna är svåra att krama ut att barnen inte fixar det. Alltså blir det upp det mig och det blir fortfarande mycket yoghurt kvar. Alltså åker de i soporna istället för återvinning

  kan ni inte fixa det en bättre förpackning eller gå över till mjölkkartongen?
  //johan


  Johan
 • Hej Johan och tack för att du skriver till oss, 

  Jag tar dina önskemål om en ny förpackning in i företaget.

  Ha en fin dag!⛄
  Moa
 • Hej, Det finns en mycket bättre metod att vika kartongförpackningar än den ni illustrerar. (Bilderna hamnade i oordning)
  Det blir mycket kompaktare och fler förpackningar får plats i återvinningskärlen.
  Printa en instruktion på baksidan av alla förpackningar en period så skulle ni göra miljön en tjänst 😀


  Sima
 • Hej Sima och tack för att du skriver till oss,

  Tack för tipset!😍 Tar det vidare in i företaget!

  Ha en fin vecka✨
  Moa
 • Den nya återförslutningsbara förpackningen till Billingeosten (kanske flera sorter?) är så praktisk! 5/5
  Mis
 • Kul att du gillar den! 😍🙌
  Camilla Kommunikatör
 • Förpackningen av fil 1,5 kg är inte bra. Vikningen upptill måste göras om. Det går inte att öppna förpackninge, om man vill skölja ur och vika ihop på ett bra sätt, utan att stoppa in ett finger i öppningen och dra isär. Som på många andra "stora" förpackningar ska vikningarna mötas diagonalt på mitten. Då kan man dra isär diagonalt och förpackningen öppnas helt.
  Göran
 • Hej!
  Jag förstår inte varför det ska vara skruvkork på fil- och yoghurtförpackningarna! De skulle vara mycket lättare att tömma utan denna.


  Åsa
 • Hej Åsa,

  När vi väljer förpackningar måste vi balansera funktion, kommersiella behov, och samtidigt ta hänsyn till miljökonsekvenser i våra val. Vi gör en detaljerad analys av olika förpackningsalternativ, innan vi bestämmer oss och kan säkerställa det. 

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej!
  Förstår inte vilka dåliga miljökonsekvenser osv som skulle följa av att man tog bort skruvkorkarna, kan bara se fördelar med det!
  Kan ni inte förklara fördelen med skruvkorkar bättre än så här så är ju bara det något som talar för att de skulle kunna tas bort!  Åsa
 • Hej på  nyttt,

  Via bifogad länk finns svar på varför vi valt förpackningar med skruvkork till yoghurt, samma svar gäller även för fil.
  Förpackning med Arla Ko yoghurt

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag håller med. Skruvkorkarna är värdelösa. Yoghurten fastnar i korken. Speciellt de där hela toppen är plast. Omöjligt att klämma ut allt utan att mosa hela förpackningen och kladda.

  Johan
 • Är korken på mjölkförpackningen inte längre i plast, enligt instruktionen tolkar jag det som om den ska sorteras som papper tillsammans med förpackningen. eller?

  Bertil
 • Hej Bertil,

  Ja, enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

  Du finner mer information om de nya korkarna på vår hemsida. 😊

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör
 • Varför har man satt (fast) korken i alla förpackningar??
  Mjölk,youghurt,filmjölk,etc?????
  Det är ju mycket svårare o hälla mjölk i ett glas,barna lyckas jämnt så mjölk kommer utanför p,g,a att man träffar korken!!!
  Sen är ju den i plast,tänkte när man ska sortera????
  Mats
 • Hej Mats,

  Det är en ny lagstiftning som kräver att vi har dessa korkar. Mer information finner du på vår hemsida. 🙂
  Vänliga hälsningar 


  Camilla Kommunikatör
 • Hej
  Kommer ni att ändra texten, om återvinning, på ”Klöver”-mjölken också? Nu står det att skruvkorken ska lämnas i behållaren för plast. Det gör att många slösar rent vatten på att skölja ur förpackningen för att den inte ska lukta i sorteringsbehållaren hemma.
  Pelle L
 • Hej Pelle,

  Ja den kommer att ändras. 🙂 Hela förpackningen ska sorteras som pappersförpackning. Till en början kommer vissa sorteringsanvisningar att vara fel.

  Detta beror på att vi att vissa produkter får fastsittande kork innan vi har hunnit uppdatera förpackningstexten på produkten. Vissa förpackningar kommer även att få en uppdaterad sorteringsanvisning innan korken sitter fast. Detta är enbart i början tills alla berörda förpackningar fått fastsittande kork och uppdaterad sorteringsanvisning.

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör
 • Hej.
  Är det inte dags att skrota förpackningstypen med hård plasttopp för t.ex. ekologisk lätt yoghurt, nu när plastkork/topp inte ska separeras från pappdelen. Med plasttoppen blir det cirka 10% kvar av yoghurten även om man viker och trycker noga. Utan plasttop blir det cirka 1-2% kvar. Viktigt med tanke på att vi alla bör minska matsvinnet.
  Med vänliga hälsningar
  Hans
  Hans

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.