Till senaste kommentaren

Vilka av Arlas produkter är ohomogeniserade?

I mjölk finns det fettkulor som efter ett tag flyter upp på till ytan och lägger sig som ett gräddskikt. Genom homogenisering finfördelar man fettkulorna i mjölken, vilket ger mjölken en jämnare konsistens. 

Följande produkter är ohomogeniserade:

  • Ekologisk Lantmjölk

  • Vispgrädde 40 %

  • Smör

  • Bregott

  • Hårdost

  • Ädelost

All filmjölk och yoghurt är homogeniserad för att säkerställa jämn och bra konsistens på produkten.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Varför homogeniserar ni Youghurt, fil, cream frech och andra produkter som har full fetthalt?
    Jenny
  • Hej,

    Tack för din fråga. Vill vill säkerställa en jämn och bra konsistens på produkten.

    Önskar dig en fin dag!
    Anna Kommunikatör
  • Hej vi är många som efterfrågar ohomogeniserade, och gärna långtidssyrade, mjölkprodukter. Kan ni inte bara tillmötesgå efterfrågan helt oavsett vad forskningen säger? Ni har ju redan lantmjölken. Om inte annat så smakar det ju så mycket bättre med ohomogeniserat. Hellre god smak än helt jämn konsistens. Om det klumpar och skär sig lite så kan man bara röra om.
    Therese
  • Hej,

    Vi vill såklart tillgodose konsumenternas olika önskemål och behov och jobbar för att så ska ske, i den mån det är möjligt. Våra medarbetare som jobbar med utveckling av både nya och befintliga produkter kommer få ta del även av ditt önskemål.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • hur är det med den laktosfria mjölken/grädden finns den ohomogeniserad?
    sanna
  • Hej,
    • Laktosfri mjölk är homogeniserad. 
    • Laktosfri vispgrädde är däremot inte homogenierad. 
    Homogeniserar vi grädde går den inte att vispa.

    Vi önskar dig en fin dag!
    Christina Kommunikatör
  • Skulle vilja ha grädde som är helt oprosessad? Vart vänder jag mig då? Alltså den ska inte vara pastöriserad eller homogeniserad? Bonden har ju inte då ni tar all grädde 

    Johanna
  • Hej och tack för din fråga!

    Vispgrädde är inte homogeniserad. Enligt lag får vi inte sälja grädde som inte är pastöriserad. Läs gärna mer om det via bifogad länk

    Vad innebär pastörisering?

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej !
    • KESO (Ystmjölken är inte homogeniserad men dressingen som vi tillsätter ostmassan är homogeniserad. 

    • Så här skrev ni om keso. Jag kunde inte skilja åt dom. Vilken keso som är homogeniserad och vilken som är homogeniserad? Hoppas att jag får tydligt svar. Gärna med bilder på de om set går. 

    • Mvh 

    Abdul
  • Hej !
    Är ekologisk keso (cottage cheese) homogeniserad ?? Och vilken keso produkt som är homogeniserad ?
    Tack för svaret
    Abdul
  • Hej och tack för din fråga och vi beklagar att svar dröjt!

    Då dressingen som tillsätts ostmassan är homogeniserad, så är hela produkten KESO att betrakta som homogeniserad.

    Vi önskar dig en fin sommar!
    Johan Kommunikatör
  • Hej. Finns det planer på att börja tillverka laktosfria och ohomogeniserade produkter?Jag tror det finns efterfrågan.
    Hälsningar
    Hind
  • Hej,

    Just nu finns inget beslut om lansering av laktosfria, ohomogeniserade produkter, men vi framför givtevis ditt önskemål vidare in i företaget.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hur är det med färskost eko naturell? Homogeniserad eller inte ?
    Oskar
  • Hej Oskar!

    Samtliga sorter av Arla Färskost tilverkas på homogeniserad mjölk.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Mer ohomogeniserade, ekologiska mjölk produkter. Vi kan ju inte bara käka vispgrädde hela tiden. Bättre att vara först än att vara siste med efterfrågade produkter, usa är bra på sånt sverige inte så bra, på detta.
    Andy
  • Finns det ohomogeniserad creme fraiche?
    Annika
  • Hej Annika,

    Nej, vi har ingen ohomogeniserad Creme Fraiche.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Varför så motvals med att tillverka ohomogeniserade mjölkprodukter?
    Jag personligen tror på att efterfrågan är större än Ni tror.
    Jenny
  • Hej Jenny,

    Som vi tidigare nämnt homogeniserar vi för att säkertsälla produkternas kvalitet, framför allt med hänsyn till utseende och konsistens.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Tror också det är ganska stor efterfrågan. Folk blir mer hälsomedvetna. Vi är inte för svaga för att skaka mjölk eller yoghurtpaketet. Marknadsför dem med "Gratis skakträning på köpet" eller nått^^
    oskar
  • Jag håller med. Jag som minns den ohomogeniserade mjölken som vi hade som barn minns den med nostalgi. Dessutom blev mjölken inte dålig. Blev den gammal så ställde vi fram den bara och efter en eller två dagar förvandlades den till jätte god fil istället. Och fettet flöt upp på mjölken och den var extra god. Vad jag saknar den!
    Hind
  • Svar till Hind.
    Jag tror du har förväxlat homogeniserad och pastörisering. Om mjölken är pastöriserad ruttnar den istället för att bli till fil.
    Jenny
  • Opastöriserad är att föredra men homogenisering är ännu värre än pastöriserad.

    Oskar
  • Hej,

    1937 blev det lag på att mjölk skulle pastöriseras i Sverige. Pastörisering är en värmebehandling som dödar sjukdomsalstrande bakterier och virus, och dessutom minskar antalet produktförstörande bakterier.

    Homogensiering finns det däremot inget krav på.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.