Till senaste kommentaren

Den klassiska gräddfilsförpackningen utgår

I närmare 40 år har Arlas gräddfil sålts över hela landet i den klassiska tegelstensförpackningen för tre deciliter. Nu är det dags att ta farväl av tegelstenen och säga hej till bägaren😊Vår förpackningslinje för Tetra Brik 3 dl är mycket gammal och stöds inte längre av Tetra Pak som både är leverantör av linjen och emballaget. För att säkra att vi fortsättningsvis ska kunna leverera Gräddfil var vi tvungna att välja en annan förpackning och då föll valet på vår befintliga fiberbägare som vi redan använder för Laktosfri gräddfil 3dl och många andra artiklar.

Bägaren och oblatet består av FSC-märkt pappersfiber från nordisk skog. Då gräddfil är vätska behöver vi förstärka insidan med plast (polypropen & polyeten). Det återförslutningsbara plastlocket består av PET där över 50% är återvunnen PET.

Ta gärna del av mer information kring förpackningsbytet här.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Det finns absolut inget som är bättre med den nya förpackningen.
  Mer plast. Tar mer plats. Behövs bestick för att ta. Locket lossnar lätt 
   Gör om, gör rätt. Ta fram en ny flrpackningslinje som klarar av att förpacka gräddfil i kundvänlig förpackning.
  David
 • David, har helt rätt.
  Vad är bättre med detta koncept?
  Frågade ni någon på marknaden?
  Dessutom är gräddfilen ojämnare i konsistensen än innan ni flyttade tillverkningen.
  Vad händer egentligen?
  Tidigare fick jag in 6 tegelstenar på samma yta där jag nu får plats med 3 bägare och som David skriver, varför i hela friden måste man nu behöva en sked för att klicka en skvätt på sin tallrik.
  Jag har alltid valt Arla före dessa andra plastmatte märken. Vad blir alternativet nu tror ni.
  Riktigt illa!

  Jens
 • Hej Jens

  När vi väljer förpackningar måste vi balansera funktion och samtidigt ta hänsyn till miljökonsekvenser i våra val. Vi gör en detaljerad analys av olika förpackningsalternativ, innan vi bestämmer oss och kan säkerställa det.

  Vi tillverkar Gräddfil på samma sätt som tidigare men vi har flyttat produktionen till annat mejeri.
  På grund av många små detaljer och egenskaper i ett mejeri är det svårt att återskapa en exakt kopia av produkt på annan produktionsplats, men vi har säkerställt att gräddfilen är godkänd enligt den produktspecifikation vi har.

  Vänliga hälsningar


  Christina Kommunikatör
 • Hej,

  jag håller fullständigt med David och Jens. Som ni själva skriver är gräddfil en vätska och ingen skulle väl komma på idén att förvara vätska i en instabil burk med jättestor öppning annat än i nödfall! Stor risk för spill i båda riktningar, både ur och in i burkens stora öppning vid matlagning eller på matbordet.
  Jag tycker också att kvalitén är sämre. Har hittills alltid valt Arla när det gäller gräddfil men nu kommer jag att byta. Gräddfilen jag har köpt är inte krämig utan vassle och massa har skilt sig i burken och innehållet ser inte aptitligt ut. Smaken är också försämrad, vattnig. Sammantaget är gräddfilen inte värd priset längre.
  Riktigt tråkigt, faktiskt, och synd om en omtyckt vara som nu inte längre finns.

  Hälsningar från
  Petra
 • Så himla tråkigt håller  med övriga talare ,
  Och konsistensen är nu mer flytande så tråkigt.  om någon tillverkare kommernpå att de skall göra gräddfil i den gamla  arla förpackningen så köper jag den omgående istället för denna nya arla.  Gör om gör rätt.
  Daniel
 • Hej!
  Jag håller med alla som tidigare skrivit om gräddfilsförpackningen.
  Det är helt galet att byta till denna typ av förpackning. Tänker man miljö och ekonomi så har man nu ett plastlock, mindre enheter på samma yta vilket kräver fler transporter, fler hyllplan i butiken eller mer påfyllning vilket kräver personal. Dessutom mer spill i burken som nu måste skrapas ur med sked. Plastlocket ska tillverkas och transporteras till tillverkningen för att sedan, förhoppningsvis köras/bäras iväg till återvinningen.
  Känns som att någon eller några tänkt lite fel.
  Anneli
 • Det är en markant försämring tyvärr.
  Men även smaken är inte som vanligt (nya mejeriet?) som gör att man inte vill äta den! Den härligt goda och krämiga tingesten är ett minne blott. Får ut och leta alternativ. Trist.
  Patrik
 • Jag håller med övriga i att detta är en stor försämring.
  1. Det är 3 olika material i den nya förpackningen, vilket inte känns miljömedvetet
  2. Som David skriver är det nödvändigt att använda bestick för att få upp gräddfilen.
  3. det är mycket svårare att få ut all gräddfil. Den gamla förpackningen kunde man ju vila ut för att få ut det sista, vilket ledde till mindre svinn

  ​Nej, tyvärr får ni bakläxa på den nya förpackningen!

  Johan
 • Hej,

  varför inte förpacka gräddfil i samma förpackning som de olika Kelda-gräddsorterna eller pastasåsen?

  Hälsningar

  Petra
 • Hej Petra,

  Den förpackningen som används för Kelda-produkterna är av en helt annan typ.
  De är anpassade och används för de produkter som upphettas i väldigt hög temperatur (UHT) för att få extra lång hållbarhet.
  Det är en helt annan typ av process och typ av förpackningsmaskin.

  Som vi nämner i svar ovan, så är det många parametrar att ta hänsyn till när vi beslutar om vilken förpackning som ska användas till en produkt.
  Den förpackning som sedan väljs för en produkt är den som sammataget bedöms som den bästa för just den produkten.

  Vänliga hälsningar
  Johan
 • Hej igen!
  De tidigare inläggen i denna tråd ses inte, men det har varit främst negativ kritik på vald bägare. Då det är en ny produktions- och förpackningslinje antar jag att konsumenter inte lyssnas på vad gäller gräddfil. Men man kan ju hoppas att ni lyssnar till att flera vill ha brick-förpackning när nästa förpackningslinje behöver bytas oavsett det är grädde, kelda, fil osv. Fyrkantig förpackning sparar plats. Jag har slutat köpa gräddfilen och kan inte uttala mig om innehållet i bägaren.
  Ann-Christine
 • Kan inte annat än hålla med kring den utbytta gräddfilsförpackningen. Gör om gör rätt. Tar mer plats i kylen  är rinnig (ny konsistens?). Gräddfil är ju en kär klassiker om man vill spritsa över sin taco, gulaschsoppa, enchilada osv. Eller göra något snyggt till matjessillen. Nu är det en slabbig burk där man med sked ska försöka fördela över maträtter.. Det här blev inte bra alls. Kan bara konstatera att vår gräddfilsförukning har minskat då den är så opraktisk, och rinnig.
  Catarina
 • Hej Ann-Christine,

  Som vi tidigare skrivit...

  Hur mycket både vi och konsumenterna önskar brikförpacknigen tillbaka så är inte det möjligt, eftersom den förpackningslösningen inte längre finns tillgänglig hos förpackningsleverantör.

  En av anledningarna till att samtliga inlägg inte publiceras är dels för att undvika långa trådar med samma typ av synpunkter att scrolla sig igenom som besökare, och för vi inte har möjlighet att bevaka alla trådar dagligen. Men även för många önskar att vi inte gör det också.

  Vänliga hälsningar


  Christina Kommunikatör
 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang.

  Eftersom det är samma typ av frågor och synpunkter som kommer in och som vi redan svarat på, väljer vi nu att låsa tråden för ytterligare kommentarer.

  Vill du ändå skicka din fråga eller synpunkt så går det alldeles utmärkt i ett nytt inlägg här i forumet.
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.