Till senaste kommentaren

Varför berikas inte längre mjölk med A-vitamin?

Den halt som behövs för en frivillig berikning är för hög för att vara lämplig för mjölk. Vi har därför valt att ta bort berikningen med A-vitamin i all mjölk.

Bakgrund
Ny EU-lagstiftning har gjort att det inte längre är tillåtet att på frivillig basis berika mjölk med den halt A-vitamin som vi tidigare har haft, trots att Livsmedelsverket fortsatt har rekommenderat den berikningen. 

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Vilken mängd A-vitamin är det i en dl standardmjölk när den inte längre är berikad?
    Är det samma mängd A-vitamin i alla era mjölkprodukter oavsett fetthalt?
  • Hej Lisa!

    Enligt livsmedelsverkets livsmedelsdatabas är det följande:

    • Standardmjölk 27,7 g/100g Vitamin A (RE*)
    • Mellanmjölk 13,8 g/100g Vitamin A (RE*)
    • Lättmjölk 4,6 g/100g Vitamin A (RE*)

    *RE är en förkortning för retionlekvivalenter vilket är så man mäter vitamin A mängden.

    Då A-vitamin är en fettlöslig vitamin följer det fettet och därmed är det mindre av det ju lägre fetthalten i mjölken är.

    Vänliga hälsningar

    Michaela Kommunikatör
  • Vad är det för sorts A-vitamin som ni använder i Bregott? Syntetiskt?
    Jimmie
  • Hej Jimmie,

    A-vitamin som vi berikar Bregott med är helt syntetiskt framställt.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Så även eko Lantmjölk saknar A och D vitamin pga pastörisering?
    Caroline
  • Hej Caroline,

    Nej, berikning av A-vitamin har vi valt att ta bort i all mjölk enligt information i detta inlägg 😊

    Berikning av D-vitamin grundar sig i lagstiftning som utgår från fetthalten i mjölken. Läs gärna mer i följande inlägg:
    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Tack för snabbt svar. Med tanke på hur hög D-vitamin bristen ff är indikerar väl det att kroppen inte tar upp syntetiskt D-vitamin?
    Caroline
  • Det har vi ingen information om, men läs gärna mer i följande inlägg:
    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Tack för snabbt svar. Toppen att det är lanolin-D vitamin! Men varför lösa det i varmpressad rapsolja? Kroppen reagerar starkt på något så onaturligt och skadligt som varmpressad rapsolja. Kan det göra att D-vitaminet blir svårt att ta upp?
    Caroline
  • Hej Caroline,

    Vi tipsar dig att läsa mer om D - vitamin på länken - Livsmedelsverkets databas
    Vänlig hälsning!

    Kerstin Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.