Ystenzym eller löpe i våra hårdostar?
Ystenzym är mikrobiellt framtaget och är identiskt med animaliskt löpe som produceras i kalvmagen.
Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. I osten finns det sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismen.
Det finns flera anledningar till att vi går över till att använda ystenzym istället för löpe:
På vår hemsida kan man enkelt se om osten innehåller löpe eller ystenzym, då vi alltid deklarerar det under ingrediensförteckningen 😊🧀
Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. I osten finns det sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismen.
Det finns flera anledningar till att vi går över till att använda ystenzym istället för löpe:
- Tillgången på animaliskt löpe varierar
- Kvalitén på enzymet är jämnare vilket i sin tur ger jämnare kvalité på osten
- Gör det möjligt för fler att äta våra hårdostar, exempelvis om man föredrar en vegetarisk kost
På vår hemsida kan man enkelt se om osten innehåller löpe eller ystenzym, då vi alltid deklarerar det under ingrediensförteckningen 😊🧀
Följ inlägget
11
följare
Jag har fått till mig att det inte bara är Ystenzym som läggs till vid utbyte av löpe utan att även en form av svartmögel tillsätts. Stämmer detta??
Som vi skriver ovan så framställs ystenzym av med hjälp av Aspergillus Niger (mögelsvamp). Det finns sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismerna i enzymet och därmed inte heller i våra ostar.
Vänliga hälsningar
Då det i osten inte finns några spår kvar av mikroorganismen kan vi tyvärr inte svara på vad du reagerar.
Vänliga hälsningar
De stammar av aspergillus niger vi och andra företag använder sig av är godkända och innehåller inga gifter. Ta gärna del på Livsmedelsverkets rapport också med intressant information:
- Livsmedelsverket - rapport om Överkänslighet mot tillsatser och organiska syror i mat
Vänliga hälsningarUnder ingrediensförteckningen ser man om osten innehåller löpe eller ystenzym. Vi har bytt ut på i princip alla våra ostar nu förutom Svecia 😊
Vänliga hälsningar
Nej, det enzym som vi använder är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i kalvmagen (löpe) och framställs med hjälp av mikroorganismer.
Det är mikroorganismerna som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten.
Vänliga hälsningar
BBetyder"det finns inga spår" att det finns mätmetoder för detta som visar tydliga svar eller saknas det effektiva mätmetoder?
Helena
Varför ska vi "tvingas" äta genmodifierad mat??
Varför inte det naturliga som har fungerat i hur många år som helst innan?
Att Ni gör någon enstaka ost för de människor som sliter mer på vår jord än vi som äter en blandad kost och inte alltid måste skrika om att vi är veganer/vegetarianer osv köper jag.
Men att tvinga oss andra att äta genmodifierat är bedrägeri!
OCH, jag tycker att NI tydligt ska ändra märkningen på Era ostar och tala om vilka som har ett naturligt enzym och ett genmodifierat.
Jag tror att många människor inte vet om denna bluff då man inte hela tiden orkar läsa på alla förpackningar hela tiden
Det MÅSTE ligga på ER som producent att tydligt märka upp vad det är och om produkten ändras
Detta kan inte läggas på konsumenten för att göra det lätt för Er.
Vänliga hälsningar
Eller är målet att bara använda ystensym?
Just nu har vi bara vår Svecia med löpe, det är generellt ystenzym som används.
Vi har ingen information om att det kommer någon ny ost med löpe, man man vet aldrig! 😊
Vänliga hälsningar
Jag skulle gärna vilja testa att göra ost själv hemma med ystenzym. Hur får jag tag på det? Hittar bara löpe som kan köpas på apoteket.
Kul att du är sugen på att göra egen ost! 😃🧀
Vi får tyvärr inte lämnar inte ut information om vilka underleverantörer vi använder och har avtal med, så vi vet tyvärr inte vart du som privatperson kan köpa ystenzym. 🤔
Vänliga hälsningar
Mvh Simon
Vi har massor av ost i vårt sortiment utan några E-ämnen, enklast är kanske att välja någon av de. Klicka på nedan länk för att komma till vårt sortiment där du också finner ingrediensförteckning för alla ostar. 🙂
- Ostar från Arla
Vänliga hälsningarSpännande att ni varken kan styrka era påståenden om hur säkra era tillsatser är samtidigt som dess ursprung är hemliga.
Planeras möjligen en produktserie för oss mindre äventyrliga? Skulle vilja kunna köpa era produkter till mina barn och vågar inte riktigt chansa med deras hälsa hursomhelst.
Aspergillus finns i osten
Vi köper ystenzymet från externa leverantörer. De enzymproducerande mikroorganismerna avdödas i produktionstankarna och separeras därefter från enzymet. Enzymet går igenom ett antal olika reningssteg och sedan görs ett antal olika typer av kontrollanalyser. Det är samma produktionssätt som använts i stor del av världens produktion av mediciner. Tekniken säkrar att det inte finns rester från mikroorganismerna i det enzym som sedan används i ostproduktionen. Enzymet är identiskt med den verksamma delen i traditionellt löpe från kalvmagar.
Vänliga hälsningar
Det är helt uppenbart att det finns spår av svartmögel kvar i ystenzym. Varje gång jag testar en av era ostar med ystenzym blir jag riktigt dålig. Samma sak gäller E-ämnet E330-333 (citronsyra). Citronsyra finns naturligt i kroppen och man kan således inte vara allergisk mot just naturlig citronsyra. Men om jag äter E330-333 blir jag extremt dålig. Som ni redan vet produceras även denna citronsyra med hjälp av svartmögel. Att då se att ni endast svarar slentriant på vår oro gör mig riktigt frustrerad. Arla borde kunna mycket bättre än så.
Att ni väljer att slå ifrån er och endast hänvisa till LMV istället för att ta lyssna på oss konsumenter och ta ansvar i denna fråga är beklämmande. Fler och fler producenter börjar ifrågasätta E330-333 och går över till andra naturliga surhetsreglerande medel, t.ex. citronjuice.
Ni borde göra detsamma med ystenzym. Lyssna på oss konsumenter, ta del av de analyser och studier som finns och ifrågasätt istället LMV om deras rekommendation. Öka antal ostar med löpe istället för tvärtom! Inse att det finns ett reellt problem med ystenzym för massor av era kunder. Det finns ju en hel del ämnen och ingredienser som klassas som okej av LMV men ändå skapar problem för många. LMV är en rekommendation, men det är ingen lag som måste följas. Ta ansvar i frågan istället för att slå bort problemet som att det inte finns. För varför skulle alla som har problem med spår från svartmögel hitta på? Det är inte särskilt troligt, eller hur?
Jag ber er att inte svara att ystenzym är helt rent (för jag är ett levande bevis på att så inte är fallet) eller att LMV tycker att ystenzym är bra (samma orsak som innan).
Jag ber er istället reflektera över problematiken och svara på vad ni tänker göra åt det problem som faktiskt finns kring ystenzym. För det är ett jätteproblem för många av era konsumenter.
Tack på förhand.