Till senaste kommentaren

Ystenzym eller löpe i våra hårdostar?

Ystenzym är mikrobiellt framtaget och är identiskt med animaliskt löpe som produceras i kalvmagen.

Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. I osten finns det sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismen.

Det finns flera anledningar till att vi går över till att använda ystenzym istället för löpe:
  • Tillgången på animaliskt löpe varierar
  • Kvalitén på enzymet är jämnare vilket i sin tur ger jämnare kvalité på osten
  • Gör det möjligt för fler att äta våra hårdostar, exempelvis om man föredrar en vegetarisk kost

På vår hemsida kan man enkelt se om osten innehåller löpe eller ystenzym, då vi alltid deklarerar det under ingrediensförteckningen 😊🧀

Arla Konsumentkontakt

Kommentarer

  • Hej
    Jag har fått till mig att det inte bara är Ystenzym som läggs till vid utbyte av löpe utan att även en form av svartmögel tillsätts. Stämmer detta??

    Thor
  • Hej Thor,

    Som vi skriver ovan så framställs ystenzym av med hjälp av Aspergillus Niger (mögelsvamp). Det finns sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismerna i enzymet och därmed inte heller i våra ostar.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Många som är allergiska mot mögelsvamp reagerar oxå på ystenzym? Varför då?
    Maud Johansson
  • Hej Maud,

    Då det i osten inte finns några spår kvar av mikroorganismen kan vi tyvärr inte svara på vad du reagerar.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Har ni källa på  att det inte finns spår efter mikroorganismer i osten. Test, protokoll eller dylikt. För det hjälper inte att ni svarar att ni inte vet vad personer reagerar på. Läs på om Atopiskt eksem så förstår ni att man inte kommer att köpa ostar med ystenzym. Det här är ett problem för personer som testat.
    Birgitta
  • Hej Birgitta,

    De stammar av aspergillus niger vi och andra företag använder sig av är godkända och innehåller inga gifter. Ta gärna del på Livsmedelsverkets rapport också med intressant information:
    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Tack för svar men det är ingen källa att hänvisa till en text från Livsmedelsverket. Många matproducenter som svarar med texter från LMV när man frågar efter källa på ett påstående, Det blir en ond cirkel, en ordlek. Nu skriver ni att stammarna är godkända och inte innehåller några gifter? Att stammarna är godkända betyder inte att människor inte kan reagera på dem. Det är ju som med Pencelin det är godkänt men orsakar en del problem. Ni kan naturligtvis inte hänvisa till test eller källa då ni lutar er endast mot att det är godkänt av LMV. Min slutsats blir då att det kan finnas rester i produkten som orsakar reaktion.
    irgitta
  • Jag förstår och tyckte det var ett "slätstruket" svar från Livsmedelsverket. Var får man reda på vilka ostar som fortfarande ystas med Löpe? Svecia har jag hört, skall ju vara ett skyddat varumärke" men då verkar det inte finnas längre i sortimenten??
    Maud
  • Hej Maud,

    Under ingrediensförteckningen ser man om osten innehåller löpe eller ystenzym. Vi har bytt ut på i princip alla våra ostar nu förutom Svecia 😊

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Är inte den Aspergillus Niger som används för löpeframställning genmodifierad? Hur kommer det sig att det inte står på förpackningen i så fall?
    Julia
  • Hej Julia,

    Nej, det enzym som vi använder är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i kalvmagen (löpe) och framställs med hjälp av mikroorganismer.

    Det är mikroorganismerna som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej! Hur kan mikroorganismer vara genmodifierade men enzymet som bildas ur dessa vars icke genmodifierade?
    BBetyder"det finns inga spår" att det finns mätmetoder för detta som visar tydliga svar eller saknas det effektiva mätmetoder?
    Helena
    Helena
  • Då ställer jag den enkla frågan.
    Varför ska vi "tvingas" äta genmodifierad mat??
    Varför inte det naturliga som har fungerat i hur många år som helst innan?
    Att Ni gör någon enstaka ost för de människor som sliter mer på vår jord än vi som äter en blandad kost och inte alltid måste skrika om att vi är veganer/vegetarianer osv köper jag.
    Men att tvinga oss andra att äta genmodifierat är bedrägeri!
    OCH, jag tycker att NI tydligt ska ändra märkningen på Era ostar och tala om vilka som har ett naturligt enzym och ett genmodifierat.
    Jag tror att många människor inte vet om denna bluff då man inte hela tiden orkar läsa på alla förpackningar hela tiden
    Det MÅSTE ligga på ER som producent att tydligt märka upp vad det är och om produkten ändras
    Detta kan inte läggas på konsumenten för att göra det lätt för Er.
    Thor
  • Enzymerna som används varken innehåller GMO eller klassas som GMO. Vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Kommer ni att göra någon ost på löpe.
    Eller är målet att bara använda ystensym?

    Gunnel
  • Hej Gunnel,

    Just nu har vi bara vår Svecia med löpe, det är generellt ystenzym som används.
    Vi har ingen information om att det kommer någon ny ost med löpe, man man vet aldrig! 😊

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej!
    Jag skulle gärna vilja testa att göra ost själv hemma med ystenzym. Hur får jag tag på det? Hittar bara löpe som kan köpas på apoteket.

    Sintra
  • Hej Sintra,

    Kul att du är sugen på att göra egen ost! 😃🧀

    Vi får tyvärr inte lämnar inte ut information om vilka underleverantörer vi använder och har avtal med, så vi vet tyvärr inte vart du som privatperson kan köpa ystenzym. 🤔

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej, det är beklagligt att så många producenter numera använder sig av ystenzym istället för löpe, 2012 innehöll 90% av alla svenskproducerade ostar löpe, idag är det mindre än 10%. Det finns publicerade medicinska studier som tar upp personers överkänslighet och starka reaktioner på ystenzym, liksom det är dokumenterat att många reagerar på syntetisk citronsyra som är framodlad med hjälp av samma mögelsvamp som ystenzym. Jag är vegetarian sedan 30 år men har alltid ätit ost med löpe, numera kan jag bara köpa Allerums ostar och västerbottenost och måste välja bort halloumi, keso och annat pga att jag vägrar äta något med ystenzym. Ni är en av de stora svenska ostproducenterna och jag hoppas att ni återgår till att producera fler av era ostar med löpe igen.
    annicka
  • Hej! Hur vet man mängden på alla E-ämnen ni använder i era ostar? Alla E-ämnen har en gräns på hur mycket du får äta per kg kroppsvikt/dag. Det står bara vilka som ni har i era produkter men omöjligt att veta mängden per gram te.x. Om jag vill äta en stor mängd ost varje dag (LCHF diet) så vill jag veta vart gränsen går.

    Mvh Simon

    Simon
  • Hej Simon,

    Vi har massor av ost i vårt sortiment utan några E-ämnen, enklast är kanske att välja någon av de. Klicka på nedan länk för att komma till vårt sortiment där du också finner ingrediensförteckning för alla ostar. 🙂
    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej kommunikatörer,

    Spännande att ni varken kan styrka era påståenden om hur säkra era tillsatser är samtidigt som dess ursprung är hemliga.

    Planeras möjligen en produktserie för oss mindre äventyrliga? Skulle vilja kunna köpa era produkter till mina barn och vågar inte riktigt chansa med deras hälsa hursomhelst.
    Ragnar
  • Varifrån kommer ystenzymet och vem har gjort de undersökningar som säger att ingenting från
    Aspergillus finns i osten
    Gunilla
  • Hej Gunilla!

    Vi köper ystenzymet från externa leverantörer. De enzymproducerande mikroorganismerna avdödas i produktionstankarna och separeras därefter från enzymet. Enzymet går igenom ett antal olika reningssteg och sedan görs ett antal olika typer av kontrollanalyser. Det är samma produktionssätt som använts i stor del av världens produktion av mediciner. Tekniken säkrar att det inte finns rester från mikroorganismerna i det enzym som sedan används i ostproduktionen. Enzymet är identiskt med den verksamma delen i traditionellt löpe från kalvmagar.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej

    Det är helt uppenbart att det finns spår av svartmögel kvar i ystenzym. Varje gång jag testar en av era ostar med ystenzym blir jag riktigt dålig. Samma sak gäller E-ämnet E330-333 (citronsyra). Citronsyra finns naturligt i kroppen och man kan således inte vara allergisk mot just naturlig citronsyra. Men om jag äter E330-333 blir jag extremt dålig. Som ni redan vet produceras även denna citronsyra med hjälp av svartmögel. Att då se att ni endast svarar slentriant på vår oro gör mig riktigt frustrerad. Arla borde kunna mycket bättre än så.

    Att ni väljer att slå ifrån er och endast hänvisa till LMV istället för att ta lyssna på oss konsumenter och ta ansvar i denna fråga är beklämmande. Fler och fler producenter börjar ifrågasätta E330-333 och går över till andra naturliga surhetsreglerande medel, t.ex. citronjuice.

    Ni borde göra detsamma med ystenzym. Lyssna på oss konsumenter, ta del av de analyser och studier som finns och ifrågasätt istället LMV om deras rekommendation. Öka antal ostar med löpe istället för tvärtom! Inse att det finns ett reellt problem med ystenzym för massor av era kunder. Det finns ju en hel del ämnen och ingredienser som klassas som okej av LMV men ändå skapar problem för många. LMV är en rekommendation, men det är ingen lag som måste följas. Ta ansvar i frågan istället för att slå bort problemet som att det inte finns. För varför skulle alla som har problem med spår från svartmögel hitta på? Det är inte särskilt troligt, eller hur?

    Jag ber er att inte svara att ystenzym är helt rent (för jag är ett levande bevis på att så inte är fallet) eller att LMV tycker att ystenzym är bra (samma orsak som innan).

    Jag ber er istället reflektera över problematiken och svara på vad ni tänker göra åt det problem som faktiskt finns kring ystenzym. För det är ett jätteproblem för många av era konsumenter.

    Tack på förhand.
    Erik
  • Fortsätter med de märken som använder löpe istället. Fascinerad över att ni som ett så stort märke med möjlighet att påverka miljö och folkhälsa inte intresserar er mer för konsumenters önskan om att äta mindre processad mat och mer naturliga råvaror.
    Linnea
  • Ni borde verkligen ta detta på allvar. Ni är en stor kedja och producent. Istället för att avfärda alla oss som vet att vi får problem med era tillsatser, borde försöka få till en kontakt med oss för att utreda vad det ger för påverkan på oss när vi äter citronsyra eller yatenzym. Uppenbarligen verkar Ni köpa saker i god tro (eller inte) och struntar i att människor verkligen blir sjuka av era tillsatser. Finns det inte tillstymmelse till självrannsakan utan ni envist avfärdar när vi uppriktigt förklara vad vi blir sjuka av. Är det inte värt det pengamässigt att ens lyssna på oss? Ni har ingen moral. Hade ni haft det, hade nu utrett saken betydligt mer och inte enbart slagit ifrån er. Skäms
    Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.