Till senaste kommentaren

Ystenzym eller löpe i våra hårdostar?

Ystenzym är mikrobiellt framtaget och är identiskt med animaliskt löpe som produceras i kalvmagen.

Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger. I osten finns det sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismen.

Det finns flera anledningar till att vi går över till att använda ystenzym istället för löpe:
 • Tillgången på animaliskt löpe varierar
 • Kvalitén på enzymet är jämnare vilket i sin tur ger jämnare kvalité på osten
 • Gör det möjligt för fler att äta våra hårdostar, exempelvis om man föredrar en vegetarisk kost

På vår hemsida kan man enkelt se om osten innehåller löpe eller ystenzym, då vi alltid deklarerar det under ingrediensförteckningen 😊🧀

Arla Konsumentkontakt

Kommentarer

 • Hej
  Jag har fått till mig att det inte bara är Ystenzym som läggs till vid utbyte av löpe utan att även en form av svartmögel tillsätts. Stämmer detta??

  Thor
 • Hej Thor,

  Som vi skriver ovan så framställs ystenzym av med hjälp av Aspergillus Niger (mögelsvamp). Det finns sedan inga som helst spår kvar av mikroorganismerna i enzymet och därmed inte heller i våra ostar.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Många som är allergiska mot mögelsvamp reagerar oxå på ystenzym? Varför då?
  Maud Johansson
 • Hej Maud,

  Då det i osten inte finns några spår kvar av mikroorganismen kan vi tyvärr inte svara på vad du reagerar.

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör
 • Har ni källa på  att det inte finns spår efter mikroorganismer i osten. Test, protokoll eller dylikt. För det hjälper inte att ni svarar att ni inte vet vad personer reagerar på. Läs på om Atopiskt eksem så förstår ni att man inte kommer att köpa ostar med ystenzym. Det här är ett problem för personer som testat.
  Birgitta
 • Hej Birgitta,

  De stammar av aspergillus niger vi och andra företag använder sig av är godkända och innehåller inga gifter. Ta gärna del på Livsmedelsverkets rapport också med intressant information:
  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Tack för svar men det är ingen källa att hänvisa till en text från Livsmedelsverket. Många matproducenter som svarar med texter från LMV när man frågar efter källa på ett påstående, Det blir en ond cirkel, en ordlek. Nu skriver ni att stammarna är godkända och inte innehåller några gifter? Att stammarna är godkända betyder inte att människor inte kan reagera på dem. Det är ju som med Pencelin det är godkänt men orsakar en del problem. Ni kan naturligtvis inte hänvisa till test eller källa då ni lutar er endast mot att det är godkänt av LMV. Min slutsats blir då att det kan finnas rester i produkten som orsakar reaktion.
  irgitta
 • Jag förstår och tyckte det var ett "slätstruket" svar från Livsmedelsverket. Var får man reda på vilka ostar som fortfarande ystas med Löpe? Svecia har jag hört, skall ju vara ett skyddat varumärke" men då verkar det inte finnas längre i sortimenten??
  Maud
 • Hej Maud,

  Under ingrediensförteckningen ser man om osten innehåller löpe eller ystenzym. Vi har bytt ut på i princip alla våra ostar nu förutom Svecia 😊

  Vänliga hälsningar
  Michaela Kommunikatör
 • Är inte den Aspergillus Niger som används för löpeframställning genmodifierad? Hur kommer det sig att det inte står på förpackningen i så fall?
  Julia
 • Hej Julia,

  Nej, det enzym som vi använder är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i kalvmagen (löpe) och framställs med hjälp av mikroorganismer.

  Det är mikroorganismerna som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten.

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör
 • Hej! Hur kan mikroorganismer vara genmodifierade men enzymet som bildas ur dessa vars icke genmodifierade?
  BBetyder"det finns inga spår" att det finns mätmetoder för detta som visar tydliga svar eller saknas det effektiva mätmetoder?
  Helena
  Helena
 • Då ställer jag den enkla frågan.
  Varför ska vi "tvingas" äta genmodifierad mat??
  Varför inte det naturliga som har fungerat i hur många år som helst innan?
  Att Ni gör någon enstaka ost för de människor som sliter mer på vår jord än vi som äter en blandad kost och inte alltid måste skrika om att vi är veganer/vegetarianer osv köper jag.
  Men att tvinga oss andra att äta genmodifierat är bedrägeri!
  OCH, jag tycker att NI tydligt ska ändra märkningen på Era ostar och tala om vilka som har ett naturligt enzym och ett genmodifierat.
  Jag tror att många människor inte vet om denna bluff då man inte hela tiden orkar läsa på alla förpackningar hela tiden
  Det MÅSTE ligga på ER som producent att tydligt märka upp vad det är och om produkten ändras
  Detta kan inte läggas på konsumenten för att göra det lätt för Er.
  Thor
 • Enzymerna som används varken innehåller GMO eller klassas som GMO. Vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter.

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.