Kan man frysa era produkter?
Mjölk – Går bra att frysa max tre månader. Bäst blir alldeles färsk mjölk. Tinas lämpligen i kylskåp och omskakas innan den används.
Filmjölk , yoghurt, crème fraiche och gräddfil –Går att äta i fryst form, till exempel som ingrediens i glass. De går däremot inte att frysa för att sedan tina upp, de blir gryniga och vattniga efter upptining.
Keso – Blir grynig och torr, men går bra att använda i bakning och matlagning.
Mild Kvarg - Rekommeneras ej att frysa, blir grynig
Vispgrädde och kaffegrädde – Går att frysa och användas i matlagning, men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde. Den kan bli lite torr, men blir bra efter omrörning.
Smör- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl
Bregott 75%- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl
Bregott Mellan-Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl
Bregott Mindre- Rekommenderas ej att frysa
Lätt&lagom – Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl
Smör- och rapsolja- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl
Hårdost- Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.
Skivad hårdost-Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv. Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.
Vitmögelost- Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen.
Blåmögelost- Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.Färskost- Rekommenderas ej att frysa
Att tina ost- När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.
Kom ihåg:
- Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel).
- Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat.
Vi rekommendera inte att frysa vår Mousse Dessert så den blir helt genomfrusen.
Däremot har vi fått tips om att den fungerar utmärkt att frysa en kort stund och avnjutas liknande en sorbet.
Vänliga hälsningar
Jag undrar om det går att frysa drickkvarg?
Drickkvargen kan bli grying och tunn efter att du tinat upp den.
Vänliga hälsningar
Det kan gå, men risken finns att yoghurten förblir grynig och tunn.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att frysa Arla Köket klassisk vaniljsås.
Vänliga hälsningar
Vad händer med hållbarheten efter upptining, totalt sett? Om man har fryst rapsolja eller smör i tre månader tex, kan man lägga på tre månader på hållbarhetsmärkningen då eller?
Tack på förhand för svar!
Det du behöver förlita dig på är att så länge produkten du tinat upp smakar gott och luktar fräscht går den alldeles utmärkt att konsumera.
Vänliga hälsningar
Vi rekommederar inte att frysa Smetana, den kan bli grynig och vattnig efter upptining.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att man använder fryst grädde i kaffet då det blir grynigt.
Vänliga hälsningar
Det går bra att frysa Bregott med havssalt. Finns dock en risk för att matfettets konsistens och utseende påverkas, men den goda smaken blir densamma.
Vänliga hälsningar
Det går alldeles utmärkt att frysa in Keldas soppor. Tina sedan upp den i kylskåp.
Vänliga hälsningar
Det går fint, men gröten kan skära sig något vid upptining men det fixas lätt till genom att värma upp och röra om i gröten ordentligt. Kanske behöver det röras ner lite mjölk eller grädde i gröten också.
God jul🎅
Hej Mellina,

Vänliga hälsningar
Det är konsistens och smak som kan påverkas negativt och det är därför det inte rekommenderas att frysa färskost.
Vänliga hälsningar
Hur länge håller tinad smör i kylen?
Lita på dina sinnen, så länge smöret smakar gott och luktar fräscht går det alldeles utmärkt att konsumera det😊
Vänliga hälsningar