Kan man frysa era produkter?

  • Mjölk – Går bra att frysa. Bäst blir alldeles färsk mjölk. 

  • Filmjölk , yoghurt, crème fraiche och gräddfil –Går att äta i fryst form, till exempel som ingrediens i glass. De går däremot inte att frysa för att sedan tina upp, de blir gryniga och vattniga efter upptining.

  • Keso – Blir grynig och torr, men går bra att använda i bakning och matlagning

  • Kesella - Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
  • Mild Kvarg - Rekommeneras ej att frysa, blir grynig

  • Vispgrädde och kaffegrädde – Går att frysa och användas i matlagning, men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde. Den kan bli lite torr, men blir bra efter omrörning

  • Syrad grädde- Rekommenderas ej att frysa
  • Kelda sås och soppor- Går bra att frysa
  • Smetana- Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
  • Smör- Går bra att frysa

  • Lätt smör- Går bra att frysa

  • Bregott 75%- Går bra att frysa

  • Bregott Brynt- Går bra att frysa

  • Bregott med havssalt- Går bra att frysa

  • Bregott Mellan- Rekommenderas ej att frysa

  • Bregott Mindre- Rekommenderas ej att frysa

  • Lätt&lagom – Går bra att frysa

  • Smör- och rapsolja- Går bra att frysa

  • Hårdost- Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.

  • Skivad hårdost-Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv. Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.

  • Riven ost – Går bra att frysa 

  • Apetina vitost Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
  • Apetina Paneer cheese - Går bra att frysa
  • Vitmögelost- Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen.
  • Blåmögelost- Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

Färskost- Rekommenderas ej att frysa

Att tina ost- När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.

Kom ihåg:
- Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel)
- Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat

- Frystid max tre månader
-Tina alltid upp produkterna långsamt i kyl


Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej!
    Jag undrar om det går att frysa drickkvarg?

    annika
  • Hej går det inte att röra ihop naturell yoghurt 0,5% om jag har fryst den?
    Ulrica
  • Hej Annika!

    Drickkvargen kan bli grying och tunn efter att du tinat upp den.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej Ulrica!

    Det kan gå, men risken finns att yoghurten förblir grynig och tunn.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej går det att frysa eran vaniljsås?
    Elena
  • Hej Elena,

    Vi rekommenderar inte att frysa Arla Köket klassisk vaniljsås.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej,
    Vad händer med hållbarheten efter upptining, totalt sett? Om man har fryst rapsolja eller smör i tre månader tex, kan man lägga på tre månader på hållbarhetsmärkningen då eller?
    Tack på förhand för svar!
    Magnus
  • Hej Magnus,

    Det du behöver förlita dig på är att så länge produkten du tinat upp smakar gott och luktar fräscht går den alldeles utmärkt att konsumera.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Kan man frysa smetana?
    Jeanette
  • Hej Jeanette,

    Vi rekommederar inte att frysa Smetana, den kan bli grynig och vattnig efter upptining.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej. Ni skriver att man inte kan vispa fryst grädde. Kan man visst! Jag gör det jämt. Den blir en aning grynig ibland och visptiden är nog lite längre. För det mesta märker man inte att den varit fryst.
    Inga-lill
  • Varför kan man inte använda fryst grädde i kaffet ?
    Maria
  • Hej Maria,

    Vi rekommenderar inte att man använder fryst grädde i kaffet då det blir grynigt.

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Kan man frysa ned Bregott Havasalt?
    Jason
  • Hej Jason,

    Det går bra att frysa Bregott med havssalt. Finns dock en risk för att matfettets konsistens och utseende påverkas, men den goda smaken blir densamma.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Fungerar det att frysa Kelda tomatsoppa?
    Marie
  • Hej Marie,

    Det går alldeles utmärkt att frysa in Keldas soppor. Tina sedan upp den i kylskåp.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Kan man frysa risgrynsgröt?
    Marit
  • Hej Marit,

    Det går fint, men gröten kan skära sig något vid upptining men det fixas lätt till genom att värma upp och röra om i gröten ordentligt. Kanske behöver det röras ner lite mjölk eller grädde i gröten också.

    God jul🎅
    Christina Kommunikatör
  • Kan man frysa keso?(:
    Mellina
  • Hej Mellina,


    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Varför kan man inte frysa färskost? Jag har gjort det ( även mjukost) och använt i mat. Det smakar bra men kan det vara dåligt ändå?
    Maria
  • Hej Maria,

    Det är konsistens och smak som kan påverkas negativt och det är därför det inte rekommenderas att frysa färskost.

    Vänliga hälsningar
    Johan Kommunikatör
  • Hej!
    Hur länge håller tinad smör i kylen?
    Martin
  • Hej Martin,

    Lita på dina sinnen, så länge smöret smakar gott och luktar fräscht går det alldeles utmärkt att konsumera det😊

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej,

    Hur länge kan man som längst ha grädde i frysen?
    Går det att ha den fryst 6 månader eller längre om den luktar och smakar OK vid upptining?
    Kan nämnas att grädden är fryst i orginalförpackning i
    Sari
  • Hej Sari,

    Konsistensen påverkas direkt när man fryser in grädde, den blir grynig och kommer efter upptining att passa bäst till matlagning, men sämre till att vispa.
    Efter 2-3 månader så finns risk att även smak påverkas. Om du har haft grädden fryst i 6 månader, så tycker jag att du först ska provsmaka innan du blandar ner den i din matlagning.

    Vänliga hälsningar

    Johan Kommunikatör
  • kan jag frysa kökets matlgningsgrädde 13% ?
    Inger
  • Hej Inger,

    Vi rekommenderar inte att frysa Arla Köket Matlagningsgrädde.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Om man river edamerost kan man frysa den då och ta upp sen ha på tex. pizza ?
    Anna
  • Hej Anna,

    Vi rekommenderar inte att frysa in Edamerost då fetthalten (23%) är för låg och osten riskerar att bli smulig/torr. 

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Hej!

    Kan man använda fryst grädde till att göra glass i glassmaskin?
    Anna
  • Hej Anna och tack för din fråga,

    Vi har hört oss för med köket som tror att det kommer att fungera utmärkt att göra glass på det viset.

    Vänliga hälsningar


    Johan Kommunikatör
  • Hej!
    Kan man frysa Keldas såser - exempelvis ostsåsen. Det går aldrig åt mer än halva förpackningen i ett litet hushåll och jag vill gärna frysa det som blir över till en annan gång.
    Carin
  • Hej Carin,

    Kedas såser går bra att frysa.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej!

    Kan man frysa ner en hel ost och sen tina upp och skära med ostkniv som vanligt?
    Matilda
  • Hej Matilda,

    Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hei! Kan man fryse Köket laktosfri vaniljsås? Om dere ikke rekommanderar det, hva er grunnen?
    Rebecca L.
  • Hej Rebecca,

    Vi rekommenderar inte att man fryser vår laktosfria vaniljsås, främst för att konsisistensen riskerar att påverkas negativt.

    Vänliga hälsningar
    Johan Kommunikatör
  • Hur lång är hållbarheten på upptinad mjölk?






    Helen
  • Hej Helen,

    Det är svårt för oss att svara ett exakt antal dagar. Vi rekommenderar att lita på sina sinnen. Så länge mjölken luktar och smakar bra går det utmärkt att konsumera! 😊

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Kan man frysa yoghurt för att sedan tina upp den för att ha i en smoothie?
    Valle
  • Hej Valle,

    Du kan alltid prova😊Det beror på hur känslig du är för utseende- och konsistensförändringar eftersom yoghurten kan bli både tunn och gryning efter upptining.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.