Kan man frysa era produkter?

  • Mjölk – Går bra att frysa max tre månader. Bäst blir alldeles färsk mjölk. Tinas lämpligen i kylskåp och omskakas innan den används.

  • Filmjölk , yoghurt, crème fraiche och gräddfil – Går inte att frysa. De blir gryniga och vattniga.

  • Keso – Blir grynig och torr, men går bra att använda i bakning och matlagning. 

  • Vispgrädde och kaffegrädde – Går att frysa och användas i matlagning, men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde. Den kan bli lite torr, men blir bra efter omrörning.

  • Smör- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl

  • Bregott 75%- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl

  • Bregott Mellan-Rekommenderas ej att frysa

  • Bregott Mindre- Rekommenderas ej att frysa

  •  Lätt&lagom – Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl

  • Smör- och rapsolja- Går bra att frysa, max tre månader, tina i kyl

  • Hårdost- Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.

  • Skivad hårdost-Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv. Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.

    Vitmögelost- Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen.

    Blåmögelost- Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

  • Färskost- Rekommenderas ej att frysa

    Att tina ost- När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.

    Kom ihåg:
    - Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel).
    - Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.