EU:s engångsplastdirektiv och fastsittande korkar
Den 5 juni 2019 fattade EU beslut om ett engångsplastdirektiv, ett direktiv som innehåller flera olika åtgärder för hur länderna inom EU ska jobba för att minska på plastprodukters påverkan på miljön.
De plastprodukter som regleras i direktivet är de plastprodukter som EU ser att det förekommer mest av i nedskräpning på land och i våra hav.
Den 3/7-2024 träder kravet kring fastsittande korkar i kraft, kravet som innebär att korkar som är gjorda av plast ska vara fastsittande på förpackningen under hela användningen.
Kravet gäller för alla drycker upp till 3 liter, men då fler produkter packas på samma maskiner finns fastsittande korkar även på produkter så som fil, grädde och yoghurt.
När en förpackning består av flera olika material sorterar man utifrån det dominerande materialet. Det betyder till exempel att hela mjölkförpackningen sorteras som pappersförpackning, och plast och papper separeras sedan på återvinningsanläggningen.
Om du söker information om vilka fler åtgärder engångsplastdirektivet inneburit och vad som komma skall, besök gärna Håll Sverige rents hemsida. De har en mycket informativ tidslinjen över direktivet.
- Vrid moturs för att öppna.
- Lyft och lås locket i öppet läge efter ett "klick”.
- Vänd tillbaka och vrid medurs för att stänga och spara till senare användning.
Korken har en stor betydelse för produktens hållbarhet efter öppnandet. 🙂 Den möjliggör också att förpackningen kan förvaras liggandes och innehållet riskerar inte att ta smak av övrigt som finns i kylskåpet som den kan göra utan kork.
Vänliga hälsningar
/Bengt
Varför har ni inte fungerande korkar till alla förpackningar!?
Vi vet att en viss typ av kork kräver att man trycker lite hårdare för att den ska fastna i önskat läge, och det är feedback som vi fört vidare till aktuell förpackningsleverantör. 👍
Trevlig fredag!
Som vi skriver i inledande text ska hela mjölkförpackningen sorteras som pappersförpackning, inklusive korken. Plast och papper separeras sedan på återvinningsanläggningen så du behöver inte vara orolig över att korken sorteras fel.🙂
Även mjölkkartongen i sig består av ett plastskikt som även det tas om hand om på återvinningsanläggningen.
Önskar dig en fortsatt fin dag!
Vänliga hälsningar
Varje gång jag besöker mina föräldrar i uppsalaområdet och köper mjölk eller fil så är korken av en variant som mycket lättare håller sig i öppnat läge. Samma produkter har sämre korkar där jag bor. Varför då?
Våra mejerier har förpackningslinjer och material från olika leverantörer, som erbjuder korkar som skiljer sig något åt.
En ensam leverantör klarar inte av att leverera de volymer vi behöver, utan vi måste använda korkar från både Tetra Pak och Elopak. Vi vet att en viss typ av kork kräver att man trycker lite hårdare för att den ska fastna i önskat läge, och det är feedback som vi fört vidare till just den leverantören i hopp om förbättring. 👍
Vänliga hälsningar
Lagstiftningen säger att korken ska sitta fast vid förpackningen under hela användningstiden. Tyvärr finns idag inget förtydligande om vad som gäller vid insamling och återvinning. Eftersom syftet med lagstiftningen är att minska nedskräpningen har vi tolkat det som att vi inte ska uppmana konsumenter att ta loss den fastsatta korken, utan att det får ske under kontrollerade former på återvinningsanläggningen.
Vänliga hälsningar
Du väljer såklart själv om du vill ta bort korken eller inte. 🙂
Vänliga hälsningar
Jag köpte igår en förpackning ekologisk mild yoghurt där korken inte sitter fast. Finns det eftersläpningar i systemet som gör att vissa förpackningar fortfarande inte uppfyller kraven, eller kan det vara ett tillfälligt problem i produktionen?
Kravet om fastsittande korkar gäller för alla drycker upp till 3 liter, yoghurt räknas inte som dryck. I de fall där yoghurt har en fastsittande kork beror det på att den tillverkas på samma förpackningslinje som en produkt som kräver den nya typen av kork.
Önskar dig en fortsatt fin dag 🍂
Hur kommer det sig att "locket" till exempel herggårdsost skall sorteras som papper?!?!
Varför kan då inte Tetra-Pak introducera en korkade av samma material som ostförp.
Bara korkat att korka upp sig om korkar, men orkar man korka upp sig, då får man väl komma med mindre korkade lösningar!
Gör om korken till en papperskork där insidan har en plastfilm eller liknadne.
Sluta vara så korkade!