Till senaste kommentaren

EU:s engångsplastdirektiv och fastsittande korkar

Den 5 juni 2019 fattade EU beslut om ett engångsplastdirektiv, ett direktiv som innehåller flera olika åtgärder för hur länderna inom EU ska jobba för att minska på plastprodukters påverkan på miljön.

De plastprodukter som regleras i direktivet är de plastprodukter som EU ser att det förekommer mest av i nedskräpning på land och i våra hav.


Den 3/7-2024 träder kravet kring fastsittande korkar i kraft, kravet som innebär att korkar som är gjorda av plast ska vara fastsittande på förpackningen under hela användningen.

Kravet gäller för alla drycker upp till 3 liter, men då fler produkter packas på samma maskiner finns fastsittande korkar även på produkter så som fil, grädde och yoghurt.

När en förpackning består av flera olika material sorterar man utifrån det dominerande materialet. Det betyder till exempel att hela mjölkförpackningen sorteras som pappersförpackning, och plast och papper separeras sedan på återvinningsanläggningen.

Om du söker information om vilka fler åtgärder engångsplastdirektivet inneburit och vad som komma skall, besök gärna Håll Sverige rents hemsida. De har en mycket informativ tidslinjen över direktivet.





  1. Vrid moturs för att öppna.
  2. Lyft och lås locket i öppet läge efter ett "klick”.
  3. Vänd tillbaka och vrid medurs för att stänga och spara till senare användning.
Arla Konsumentkontakt

Kommentarer

  • Vore det inte bättre att återgå till den tidi varianten UTAN plastkapsyl?
    Bengt
  • Hej Bengt!

    Korken har en stor betydelse för produktens hållbarhet efter öppnandet. 🙂 Den möjliggör också att förpackningen kan förvaras liggandes och innehållet riskerar inte att ta smak av övrigt som finns i kylskåpet som den kan göra utan kork.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Tack för svar. Känner till argumenten men kommer att prioritera produkter utan plastkapsyl, finns hos andra mejerier.
    /Bengt
    Bengt
  • Fastsittande kork för dryck såsom mjölk kan öppnas och med ett ”klick” hållas öppen. Men när vi kommer till ex. Onaka och annan yoghurt finns inte klickfunktionen utan drycken kladdar ner Allt i sin omgivning!

    Varför har ni inte fungerande korkar till alla förpackningar!?


    Olof
  • Hej Olof,

    Vi vet att en viss typ av kork kräver att man trycker lite hårdare för att den ska fastna i önskat läge, och det är feedback som vi fört vidare till aktuell förpackningsleverantör. 👍

    Trevlig fredag!
    Camilla Kommunikatör
  • Jag upplever inte att korken har så stor betydelse för produktens hållbarhet jämfört med motsvarande förpackningar utan kork. När ni introducerade plastkoken kunde jag som konsument välja bort den genom att köpa er ekologiska mjölk som behölls korkfri. Nu har även den kork - och i och med att det blir svårare att separera plasten från resten av förpackningen så kommer ännu mer plast att felsorterat i återvinningen. Finns det studier som visar att korken har en reell betydelse (jag förstår att mina egna observationer kanske inte är universella 😀 )? Jag köper alltid smarta förpackningar om jag kan (okorkade) men det börjar bli svårt.
    Cecilia
  • Hej Cecilia,

    Som vi skriver i inledande text ska hela mjölkförpackningen sorteras som pappersförpackning, inklusive korken. Plast och papper separeras sedan på återvinningsanläggningen så du behöver inte vara orolig över att korken sorteras fel.🙂

    Även mjölkkartongen i sig består av ett plastskikt som även det tas om hand om på återvinningsanläggningen.

    Önskar dig en fortsatt fin dag!
    Camilla Kommunikatör
  • Tack för svar. Problemet är väl att den plast som sorteras som papper (t.ex. fastsittande kork) förbränns och inte materialåtervinns, även om den separeras på återvinningsanläggningen, och att det därför finns en poäng att ha så lite plast som möjligt i en mjölkförpackning?
    Cecilia
  • Plasten förbränns och den värmeenergi som skapas används i den nya pappers/kartongproduktionen.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Varför är korkarna olika i exempelvis mälardalen och i östergötland.

    Varje gång jag besöker mina föräldrar i uppsalaområdet och köper mjölk eller fil så är korken av en variant som mycket lättare håller sig i öppnat läge. Samma produkter har sämre korkar där jag bor. Varför då?
    David
  • Hej David!

    Våra mejerier har förpackningslinjer och material från olika leverantörer, som erbjuder korkar som skiljer sig något åt.

    En ensam leverantör klarar inte av att leverera de volymer vi behöver, utan vi måste använda korkar från både Tetra Pak och Elopak. Vi vet att en viss typ av kork kräver att man trycker lite hårdare för att den ska fastna i önskat läge, och det är feedback som vi fört vidare till just den leverantören i hopp om förbättring. 👍

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Argumentationen om att plastkorken skall följa med pappersförpackningen i källsorteringen baserat på att om en förpackning består av flera material skall man sortera den utifrån det dominerande materialet haltar. Jämför med Bregottförpackningen där yttre tråget av papper sitter ihop med innertråget av plast, men man förväntas ändå separera de två delarna i pappersförpacknings- respektive plastfraktionen. Är det då inte rimligt att separera plastkorken från pappersförpackningen och sortera dom i olika återvinningskärl? EU-direktivet använder sig av uttrycket "användningsfas" och den upphör väl i och med att förpackningen har tömts, då avvecklingsfasen tar vid.
    Mats
  • Hej Mats,

    Lagstiftningen säger att korken ska sitta fast vid förpackningen under hela användningstiden. Tyvärr finns idag inget förtydligande om vad som gäller vid insamling och återvinning. Eftersom syftet med lagstiftningen är att minska nedskräpningen har vi tolkat det som att vi inte ska uppmana konsumenter att ta loss den fastsatta korken, utan att det får ske under kontrollerade former på återvinningsanläggningen.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Problemet är väl att den andel av vätskekartong som materialåtervinns i Sverige uteslutande går till Fiskeby, och Fiskeby skriver på sin hemsida att det returmaterial som inte kan användas i tillverkning av ny kartong, exempelvis plast från dryckesförpackningar, eldar de i sin egen energianläggning. Med andra ord så materialåtervinns inte plastkorkarna som följer med dryckesförpackningarna. För övrigt skriver Fiskeby på sin hemsida under rubriken Tips för återvinning bland annat: "3. Sortera lösa korkar från exempelvis dryckesförpackningar som plast.".
    Mats
  • Ja, plasten förbränns och den värmeenergi som skapas används i den nya pappers/kartongproduktionen.

    Du väljer såklart själv om du vill ta bort korken eller inte. 🙂

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.