Varför använder man karragenan?

Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt. 

Fakta om karragenan
  • Karragenan är en godkänd tillsats. Det innebär att den är riskbedömd, säkerhetstestad och godkänd av EU:s livsmedelsverk, EFSA. I och med att den är godkänd har karragenan ett E-nummer, E407. EFSA har också fastställt ett acceptabelt dagligt intag (ADI) för karragenan och kommit fram till intaget hos befolkningen ligger långt under detta ADI. 

  • Den vetenskapliga kommittén avråder från användning av karragenan i livsmedel till mycket små spädbarn, där man generellt är mer restriktiv med tillsatser. EFSA har dessutom gjort en förnyad vetenskapliga utvärderingar av karragenan efter att studier om misstänkt cancerogenitet kom i början av 2000-talet. De har funnit att det inte finns någon risk med det karragenan som är godkänt att använda som livsmedelstillsats. Inte ens i doser som är mycket högre än vad man får i sig via livsmedel. Karragenan är också en KRAV-godkänd tillsats, vilket gör att det kan användas i ekologiska produkter.

  • På nätet och i andra sammanhang, finns en missuppfattning och mytbildning kring ett samband mellan karragenan och cancer. Det beror på en sammanblandning mellan nedbrutet karragenan, som inte får användas som livsmedelstillsats och den godkända livsmedelstillsatsen, karragenan. 

  • I studier som har gjorts på olika försöksdjur och visat en förhöjd risk har man använt nedbrutet karragenan i höga doser. Studier på den godkända livsmedelstillsatsen visar inte samma effekter. Vetenskap baseras aldrig på enskilda studier utan på det samlade vetenskapliga underlaget som finns. Karragenan skulle inte vara en godkänd livsmedelstillsats runt om i världen om seriösa vetenskapliga studier hade visat att det inte var säkert att använda.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Gäller detta fortfarande? Jag undrar eftersom Norge nu förbjuder ämnet.
    Nina
  • Ny forskning anser att kartagerna är väldigt farligt och kan leda till allvarliga tarmsjukdomar och även typ 2 diabetes. Norge plockar bort karagenan nu.
    Joachim
  • Hej Nina och Joachim,

    Karragenan fyller en viktig funktion i våra produkter och i dagsläget har vi ingen bra ersättare. Vi har därför inga planer på att ta bort karragenan då det är en godkänd tillsats. Givetvis bevakar vi om EFSA´s syn ändras beträffande detta och då kommer vi att starta korrigerande åtgärder i linje med EU´s rekommendationer.

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Alfagal-allergiker (köttallergi) inte kan äta karragenan pga det har liknade molekyl som alfagal/kött. Eftersom ni har det i era gräddprodukter så måste vi välja bort, ta andra leverantörer som inte har det. Väldigt synd! Om ni kan hitta ett annat ämne för stabilisering av er grädde vore det bra. Det är extra viktigt för köttallergiker att få i sig mineraler från mejeri då vi ej kan få det från kött.
    Linn
  • Jag håller med ovanstående, varför gör ni grädde som kräver tillsatsen? Det är ju, när det gäller grädde, enkelt att undvika då man kan välja att köpa 40% men varför görs produkter som kräver karragenan när man inte är helt säker på dess påverkan på oss?
    Sofia
  • Hej Sofia ,

    Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Är gräddsättning ett verkligt problem, i förhållande till ev. hälsoproblem som Cancer?

    I Norge har man slutat med Karregnan, där vill man uppenbarligen inte chans med konsumenternas hälsa.
    Joachim
  • Hej igen och tack för så snabbt svar!
    Jag förstår ändå inte riktigt varför ni väljer att använda en tillsats som inte är helt säker i dagsläget? När det går att sälja/köpa/använda grädde som inte har karragenan i sig?
    Jag förstår ju syftet men det känns ändå lite olustigt att ni använder er av något som inte är helt säkrat ...
    Sofia
  • Hej!
    Min son är fiskallergiker och har nu vid ett par tillfällen reagerat som om han fått i sig fisk när jag använt grädde, där jag nu i innehållsförteckningen sett E 407. Det där stabiliserande ämnet är ju en alg/tång - något som vi inte känner till att han skulle vara allergisk mot. Men vi undrar såklart om fiskprotein kan finnas i E 407. Vet ni om så är fallet? För fisk som allergen måste ju enligt livsmedelsregler anges i innehållsförteckningar. Och vår fantasi stannar här. Man ska inte behöva leta efter fisk i GRÄDDE. Det där att ni "måste" stabilisera" för att inte få skiktningen; att det fetare lägger sig överst. DUMT. Låt bli det! Skriv; "Omskakas" på förpackningen så är väl problemet löst? Det är en helt naturlig process att grädde ägger sig ovanpå mjölken. Det fetaste överst. Jag slutar köpa grädden med E 407 hädanefter. Bara så att ni vet.
    Katarina
  • Varför behövs ksrragan i glass?
    Susanne
  • Hej Susanne,

    Arla tillverkar inte glass, varför vi inte kan svara på din fråga.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Är det möjligt att tillverka laktosfri vispgrädde som är 40% och ej innehåller karragenan? Inte hittat någon leverantör som gör det, men skulle själv vilja ha det då 40% är godare
    Mvh Peter
    Peter
  • Hej  Peter,

    Det kan eventuellt vara möjligt på sikt, det pågår projekt inom Arla där man ser om det går att plocka bort alternativt ersätta karragenan i Laktosfri Vispgrädde.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör

  • Hej Arla
    Jag har ännu inte fått något svar på min fråga från den 6/1. Se ovan. ”Susanne” ställde en fråga om glass som kommentar efter min fråga. HON fick ett svar, men MIN fråga gällde inte glass. Ni är mig svaret skyldiga! Varför reagerar min fiskallergiska son på er grädde? ÄR det fiskprotein i E407?
    Jag har, precis som jag ”lovade” inte köpt er grädde med karragenan sedan januari. Men jag vill fortfarande ha svar på min fråga!
    /Katarina


    Katarina
  • Det är ok att ni använder karragenan men frågan är om det då är ok att kalla produkten grädde, kunden har väl en starkt rotad föreställning om vad grädde är och förväntar sig inte annat. Falskt produktpåstående, lebelling, är straffbart i andra fackområden t.ex medicin. Hoppas inte kloakråttorna tog skada när vi tömde vår kontaminerade grädde i avloppet.

    Lennart
  • Men Peter det finns visst 40% laktosfri utan karragenan på willys från Garant
    Alexander
  • Hej Katarina,

    Ber verkligen om ursäkt för att vi missat svara på din fråga. E 407, Karragenan innehåller inte något fiskprotein.

    Vänliga hälsningar


    Christina Kommunikatör
  • Hej Lennart.

    Det finns en regelmässig definition av grädde. För att något ska få kallas grädde måste fetthalten vara minst 10 %, och får inte innehålla andra fetter än mjölkfett. Termen ”vispgrädde” har däremot ingen definierad fetthalt, mer än att grädden ska gå att vispa.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Tack för svar.
    Om man tänker på hur varierande kost vi äter så blir det ett antal livsmedel på 365 dagar. Och frukt som besprutas. Kött som har E-nummer mer eller mindre bra men som behövs. Dryck med tillsatser. Konfekt med tillsatser. Det blir en hel del. 0,1% beräknat på antal kilo livsmedel och konfekt på 1år. Det blir mycket i konservering-förtjocknings-stabilisering-medel samt rökaromer,salta, rökta livsmedel. Som förbrukas per konsument. På sikt  leder det inte till en sund hälsa.
    Susanne
  • Hej Peter. Willys laktosfria 40 % ekologiska vispgrädde är den enda laktosfria jag hittat utan karragenan

    Svante
  • Hej, nu har det gått lång tid sedan Norge börjat fasa ut karragenan. Har ni produkter som inte innehåller det? Personligen så välkomnar jag en hållbarhet på kanske sju dagar och dessutom en grädde som är fet. Stor skillnad på att vispa er grädde, än en utan tillsatser 😀
    Daniel
  • Hej Daniel,

    De flesta av våra produkter innehåller inte karragenan. Arla Ko Vispgrädde 40% har en hållbarhet på nio dagar och är fri från tillsatser.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Kommer Arla börja tillverka laktosfri grädde utan karragenan? Om inte, varför?
    Svante
  • Hej Svante,

    För närvarande har vi ingen information om vi kommer börja tillverka laktosfri grädde utan karragenan.

    Vänliga hälsningar




    Christina Kommunikatör
  • Hejsan! Jag undrar om ni har laktosfri 40 procentig grädde utan tillsatser?  
    Lotta
    Lotta
  • Hej Lotta,

    Nej, vi har ingen sån variant som du önskar. Hela det laktosfria sortimentet hittar du på vår hemsida 😊

    Vänliga hälsningar
    Michaela Kommunikatör
  • Lotta, den enda tillverkaren som har 40 procentig karragenanfri (tillsatsfri) laktosfri grädde är Garant. Jag önskar verkligen att Arla och övriga tillverkare också kunde ha det alternativet.
    Svante

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.