Varför använder man karragenan?
Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt.
Fakta om karragenanKarragenan är en godkänd tillsats. Det innebär att den är riskbedömd, säkerhetstestad och godkänd av EU:s livsmedelsverk, EFSA. I och med att den är godkänd har karragenan ett E-nummer, E407. EFSA har också fastställt ett acceptabelt dagligt intag (ADI) för karragenan och kommit fram till intaget hos befolkningen ligger långt under detta ADI.
Den vetenskapliga kommittén avråder från användning av karragenan i livsmedel till mycket små spädbarn, där man generellt är mer restriktiv med tillsatser. EFSA har dessutom gjort en förnyad vetenskapliga utvärderingar av karragenan efter att studier om misstänkt cancerogenitet kom i början av 2000-talet. De har funnit att det inte finns någon risk med det karragenan som är godkänt att använda som livsmedelstillsats. Inte ens i doser som är mycket högre än vad man får i sig via livsmedel. Karragenan är också en KRAV-godkänd tillsats, vilket gör att det kan användas i ekologiska produkter.
På nätet och i andra sammanhang, finns en missuppfattning och mytbildning kring ett samband mellan karragenan och cancer. Det beror på en sammanblandning mellan nedbrutet karragenan, som inte får användas som livsmedelstillsats och den godkända livsmedelstillsatsen, karragenan.
I studier som har gjorts på olika försöksdjur och visat en förhöjd risk har man använt nedbrutet karragenan i höga doser. Studier på den godkända livsmedelstillsatsen visar inte samma effekter. Vetenskap baseras aldrig på enskilda studier utan på det samlade vetenskapliga underlaget som finns. Karragenan skulle inte vara en godkänd livsmedelstillsats runt om i världen om seriösa vetenskapliga studier hade visat att det inte var säkert att använda.
Studierna, avser de endast cancerogenitet och som enskilt ämne? Har man testat riskerna tillsammans med alla andra tillsatser i våra livsmedel? Det finns de som anser sig blivit sjuka pga av karragenan, och det handlar inte om cancer. Varför ska man tillsätta ämnen som inte behövs, som vi egentligen inte helt vet dess påverkan på människa eller natur? Vad gör det om det blir lite klumpar i grädden? Det är ju bara o skaka den lite. Köper mjölk som enbart är pastöriserad och det blir även klumpar i den, men det är ju inget problem.
Angående att karragenan är en tillåten KRAV tillsats, så är det väl så att Arla och andra stora aktörer är medlemmar i KRAV, och har en viss påverkan på regelverket? Tack vare sådana tillsatser så är det många som börjar tappa förtroende för KRAV märkningen.
Snälla, kan ni sluta blanda karragenan och andra tillsatser i era produkter, tack! Ni kan börja med den laktosfria grädden så att vi kan äta svampstuvning med riktig grädde igen, tack! Under tiden bojkottar jag alla Arla produkter.
Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt.
För att tillverka laktosfri grädde med en hållbarhet på 7-9 dagar, utan karragenan, krävs en speciell process, och den processen har inte vi.
Prioriteringar och aktiviteter ändras med tid av olika skäl ,och just nu jobbar vi inte aktivt med en lösning men på sikt vill vi gärna ta fram en laktosfri vispgrädde utan karragenan.
Vi önskar dig en fin vecka!
I vår faktatext ovan i inlägget hittar du information om sambandet kring cancer och karragenan.
Vänliga hälsningar
Mvh
Eller: vilken produkter finns utan karragenan?
Vi använder inte karragenan i vår tillverkning av ost.
I de produkter som innehåller karragenan anger vi alltid det ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se
Vi önskar dig en fin advent och glad jul!
Ja, informationen stämmer.
Vänliga hälsningar
För att tillverka laktosfri grädde utan karragenan, krävs en speciell process, och den processen har inte vi men på sikt vill vi gärna ta fram en laktosfri vispgrädde utan karragenan.
Vänliga hälsningar
Tack på förhand.
Önskar vi hade ett svar på det, men vi just nu vet vi inte när det kommer att ske.
Vänliga hälsningar
Arla Ko® Vispgädde 40% innehåller heller ingen karragenan.
Vänliga hälsningar
Önskar att det finns laktosfri keso utan karragenan som tillsats. Eftersom ni kan tillverka vanlig ekologisk keso utan tillsatsen hade det varit positivt om det gick att skapa samma produkt men laktosfri. Finns det några planer på det?
Vi använder inte karragenan i någon form av KESO® .
I de produkter som innehåller karragenan anger vi alltid det ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se
Vi önskar dig en fin dag!
Önskar även som övriga här att det fanns laktosfri grädde 40% utan karragenan
Hoppas ni fortfarande vill vara med i matchen.
Jag har nedsatt laktosnedbrytningsförmåga men väljer hellre laktos framför karragenan!!!
Kan ni inte fixa riktigt grädde utan laktos?!
Jag bryr mig inte ett skvatt om grädden skiktar sig eller klumpar sig.
Karragenan är skit!
Läs på lite forskningsrapporter själva, det finns mycket farligheter som är godkända så det är ingen garanti.
Mvh
Självklart godkänns massa FARLIGA tillsatser i våra livsmedel!
Det handlar om pengar!
RIKTIGT uselt av mejerier att tillsätta massa onödig skit rent ut sagt!
För er som köper "Vispgrädde" med 36% fetthalt pga ni tror att ni blir tjockare av 40%, så är det naturligtvis larv men om ni är rädda kan tipsas om att blanda i lite färsk mjölk i grädden istället för karragenan ...
Som vi redan skrivit är Karragenan är en godkänd tillsats, som står med i ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se
Önskar du en grädde utan tillsatster rekommenderar vi Arla Ko Vispgrädde 40%
Vänliga hälsningar
Sedan kommer jag med ett önskemål naturlig gammaldags mjölk som lågpastöriserad med full fet halt fast laktos fri.
Vi strävar efter att använda så få tillsatser som möjligt i våra produkter. Ditt önskemål om Laktosfri Lantmjölk framför vi givetvis vidare till vår marknadsavdelning.
Vänliga hälsningar
Jag får gaser och ont i magen av karragenan. (Forskning visar detta också så inget ovanligt; karragenan är känt gasbildande...)
När kommer en laktosfri grädde utan karragenan? Behöver ej ha lång hållbarhet.
Tack på förhand!
Just nu finns inget beslut om lansering av en sådan grädde, men vi för förstås ditt önskemål vidare och håller tummarna för att det kan bli en framtida lansering.
Vänliga hälsningar