Varför använder man karragenan?

Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt. 

Fakta om karragenan
 • Karragenan är en godkänd tillsats. Det innebär att den är riskbedömd, säkerhetstestad och godkänd av EU:s livsmedelsverk, EFSA. I och med att den är godkänd har karragenan ett E-nummer, E407. EFSA har också fastställt ett acceptabelt dagligt intag (ADI) för karragenan och kommit fram till intaget hos befolkningen ligger långt under detta ADI. 

 • Den vetenskapliga kommittén avråder från användning av karragenan i livsmedel till mycket små spädbarn, där man generellt är mer restriktiv med tillsatser. EFSA har dessutom gjort en förnyad vetenskapliga utvärderingar av karragenan efter att studier om misstänkt cancerogenitet kom i början av 2000-talet. De har funnit att det inte finns någon risk med det karragenan som är godkänt att använda som livsmedelstillsats. Inte ens i doser som är mycket högre än vad man får i sig via livsmedel. Karragenan är också en KRAV-godkänd tillsats, vilket gör att det kan användas i ekologiska produkter.

 • På nätet och i andra sammanhang, finns en missuppfattning och mytbildning kring ett samband mellan karragenan och cancer. Det beror på en sammanblandning mellan nedbrutet karragenan, som inte får användas som livsmedelstillsats och den godkända livsmedelstillsatsen, karragenan. 

 • I studier som har gjorts på olika försöksdjur och visat en förhöjd risk har man använt nedbrutet karragenan i höga doser. Studier på den godkända livsmedelstillsatsen visar inte samma effekter. Vetenskap baseras aldrig på enskilda studier utan på det samlade vetenskapliga underlaget som finns. Karragenan skulle inte vara en godkänd livsmedelstillsats runt om i världen om seriösa vetenskapliga studier hade visat att det inte var säkert att använda.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Vad är det som gör att den behöver finnas i den laktosfria vispgrädden, men inte i den vanliga vispgrädden? Om man inte har problem med laktos så kan man köpa vanlig eller ekologisk vispgrädde utan karragenan, men köper man laktosfri så innehåller den karragenan. Vi som inte vill ha tillsatser vore tacksamma om det även fanns samma möjlighet för de som har problem med laktos.
  Studierna, avser de endast cancerogenitet och som enskilt ämne? Har man testat riskerna tillsammans med alla andra tillsatser i våra livsmedel? Det finns de som anser sig blivit sjuka pga av karragenan, och det handlar inte om cancer. Varför ska man tillsätta ämnen som inte behövs, som vi egentligen inte helt vet dess påverkan på människa eller natur? Vad gör det om det blir lite klumpar i grädden? Det är ju bara o skaka den lite. Köper mjölk som enbart är pastöriserad och det blir även klumpar i den, men det är ju inget problem.
  Angående att karragenan är en tillåten KRAV tillsats, så är det väl så att Arla och andra stora aktörer är medlemmar i KRAV, och har en viss påverkan på regelverket? Tack vare sådana tillsatser så är det många som börjar tappa förtroende för KRAV märkningen.
  Snälla, kan ni sluta blanda karragenan och andra tillsatser i era produkter, tack! Ni kan börja med den laktosfria grädden så att vi kan äta svampstuvning med riktig grädde igen, tack! Under tiden bojkottar jag alla Arla produkter.
 • Hej Björn och tack för att du skriver till oss!

  Vi använder karragenan för att stabilisera grädde och undvika gräddsättning i vissa produkter med längre hållbarhet. Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt.

  För att tillverka laktosfri grädde med en hållbarhet på 7-9 dagar, utan karragenan, krävs en speciell process, och den processen har inte vi.

  Prioriteringar och aktiviteter ändras med tid av olika skäl ,och just nu jobbar vi inte aktivt med en lösning men på sikt vill vi gärna ta fram en laktosfri vispgrädde utan karragenan.

  Vi önskar dig en fin vecka!

  Christina Kommunikatör
 • Är det inte så att karragean är extremt canserframkallande?
 • Hej Ulla!

  I vår faktatext ovan i inlägget hittar du information om sambandet kring cancer och karragenan.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Tack, äntligen någon som kan ge en förklaring till varför karragenen i laktosfri men inte i vanlig vispgrädde. Vi får hålla oss till andra alternativ så länge.
  Mvh
 • Hej, jag undrar om ni använder karragenan även i ost? Jag är överkänslig mot karragenan.
  Eller: vilken produkter finns utan karragenan?
 • Hej!

  Vi använder inte karragenan i vår tillverkning av ost.

  I de produkter som innehåller karragenan anger vi alltid det ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se

  Vi önskar dig en fin advent och glad jul!
  Christina Kommunikatör
 • Vi är många som vill undvika tillsatser. Finns det möjlighet att tillverka laktosfri grädde på så vis? Läser till kostrådgivare och vet riskerna med allergiframkallande tillsatser. Tack på förhand! Glad påsk🐓🐣
 • Hej,
  För att tillverka laktosfri grädde utan karragenan, krävs en speciell process, och den processen har inte vi men på sikt vill vi gärna ta fram en laktosfri vispgrädde utan karragenan.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Tack! Skulle vara intressant att veta när detta blir av?
  Tack på förhand.
 • Hej på nytt,
  Önskar vi hade ett svar på det, men vi just nu vet vi inte när det kommer att ske.

  Vänliga  hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag har hittat andra tillverkare som ej använder karragenan i grädden, kolla lidl tex. Finns 40% utan!!! Tjoho! Hejdå alla som envisas med kareagenan för affärernas skull.
 • Hej,

  Arla Ko® Vispgädde 40% innehåller heller ingen karragenan.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej,
  Önskar att det finns laktosfri keso utan karragenan som tillsats. Eftersom ni kan tillverka vanlig ekologisk keso utan tillsatsen hade det varit positivt om det gick att skapa samma produkt men laktosfri. Finns det några planer på det?
  Maja
 • Hej Maja och tack för att du hör av dig!

  Vi använder inte karragenan i någon form av KESO® .
  I de produkter som innehåller karragenan anger vi alltid det ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se

  Vi önskar dig en fin dag!

  Johan Kommunikatör
 • Frågan är varför ni överhuvudtaget ska tillsätta något som helst i en sådan fin och ren produkt som grädde? Hoppas att det kan komma en reglering framöver, ni borde inte få sälja den skiten under benämning "Vispgrädde" eller liknande. Sluta fuska och sälj rena produkter istället.

  För er som köper "Vispgrädde" med 36% fetthalt pga ni tror att ni blir tjockare av 40%, så är det naturligtvis larv men om ni är rädda kan tipsas om att blanda i lite färsk mjölk i grädden istället för karragenan ...
  Tomas
 • Hej Tomas,

  Som vi redan skrivit är Karragenan är en godkänd tillsats, som står med i ingrediensförteckningen på förpackningarna, och i vår produktinformation på arla.se

  Önskar du en grädde utan tillsatster rekommenderar vi Arla Ko Vispgrädde 40%

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • snälla kan ni sluta använda onödiga tillsatser i era produkter jag är extremt överkänslig mot tillsatser som karragenan.

  Sedan kommer jag med ett önskemål naturlig gammaldags mjölk som lågpastöriserad med full fet halt fast laktos fri.
  Adam
 • Hej Adam,

  Vi strävar efter att använda så få tillsatser som möjligt i våra produkter. Ditt önskemål om Laktosfri Lantmjölk framför vi givetvis vidare till vår marknadsavdelning.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Det är många som har hört av sig, och vi tycker det är fantastiskt att så många har tagit sig tid att skriva till oss och vi vill tacka alla för ert engagemang.

  Eftersom vi just nu inte har mer information, än det som redan har skrivits om i tråden, väljer vi nu att låsa den.
  Arla Konsumentkontakt
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.