Kan man frysa era produkter?
Mjölk – Går bra att frysa. Bäst blir alldeles färsk mjölk.
Filmjölk , yoghurt, crème fraiche och gräddfil –Går att äta i fryst form, till exempel som ingrediens i glass. De går däremot inte att frysa för att sedan tina upp, de blir gryniga och vattniga efter upptining.
Keso – Blir grynig och torr, men går bra att använda i bakning och matlagning
- Kesella - Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
Mild Kvarg - Rekommeneras ej att frysa, blir grynig
Vispgrädde och kaffegrädde – Går att frysa och användas i matlagning, men går inte att vispa eller ha i kaffet. Det går att frysa vispad grädde. Den kan bli lite torr, men blir bra efter omrörning
- Syrad grädde- Rekommenderas ej att frysa
- Smetana- Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
Smör- Går bra att frysa
Lätt smör- Går bra att frysa
Bregott 75%- Går bra att frysa
Bregott Brynt- Går bra att frysa
Bregott med havssalt- Går bra att frysa
Bregott Mellan- Rekommenderas ej att frysa
Bregott Mindre- Rekommenderas ej att frysa
Bregott från växtriket- Går bra att frysa
Lätt&lagom – Går bra att frysa
Smör- och rapsolja- Går bra att frysa
Hårdost- Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.
Skivad hårdost-Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv. Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.
Riven ost – Går bra att frysa
- Apetina vitost Rekommenderas ej att frysa, blir grynig
- Apetina Paneer cheese - Går bra att frysa
- Vitmögelost- Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen.
- Blåmögelost- Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.
Färskost- Rekommenderas ej att frysa
Att tina ost- När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.
Kom ihåg:
- Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel)
- Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat
-Tina alltid upp produkterna långsamt i kyl
Jag undrar om det går att frysa drickkvarg?
Drickkvargen kan bli grying och tunn efter att du tinat upp den.
Vänliga hälsningar
Det kan gå, men risken finns att yoghurten förblir grynig och tunn.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att frysa Arla Köket klassisk vaniljsås.
Vänliga hälsningar
Vad händer med hållbarheten efter upptining, totalt sett? Om man har fryst rapsolja eller smör i tre månader tex, kan man lägga på tre månader på hållbarhetsmärkningen då eller?
Tack på förhand för svar!
Det du behöver förlita dig på är att så länge produkten du tinat upp smakar gott och luktar fräscht går den alldeles utmärkt att konsumera.
Vänliga hälsningar
Vi rekommederar inte att frysa Smetana, den kan bli grynig och vattnig efter upptining.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att man använder fryst grädde i kaffet då det blir grynigt.
Vänliga hälsningar
Det går bra att frysa Bregott med havssalt. Finns dock en risk för att matfettets konsistens och utseende påverkas, men den goda smaken blir densamma.
Vänliga hälsningar
Det går fint, men gröten kan skära sig något vid upptining men det fixas lätt till genom att värma upp och röra om i gröten ordentligt. Kanske behöver det röras ner lite mjölk eller grädde i gröten också.
God jul🎅
Hej Mellina,
Vänliga hälsningar
Det är konsistens och smak som kan påverkas negativt och det är därför det inte rekommenderas att frysa färskost.
Vänliga hälsningar
Hur länge håller tinad smör i kylen?
Lita på dina sinnen, så länge smöret smakar gott och luktar fräscht går det alldeles utmärkt att konsumera det😊
Vänliga hälsningar
Hur länge kan man som längst ha grädde i frysen?
Går det att ha den fryst 6 månader eller längre om den luktar och smakar OK vid upptining?
Kan nämnas att grädden är fryst i orginalförpackning i
Konsistensen påverkas direkt när man fryser in grädde, den blir grynig och kommer efter upptining att passa bäst till matlagning, men sämre till att vispa.
Efter 2-3 månader så finns risk att även smak påverkas. Om du har haft grädden fryst i 6 månader, så tycker jag att du först ska provsmaka innan du blandar ner den i din matlagning.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att frysa Arla Köket Matlagningsgrädde.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att frysa in Edamerost då fetthalten (23%) är för låg och osten riskerar att bli smulig/torr.
Vänliga hälsningar
Kan man använda fryst grädde till att göra glass i glassmaskin?
Vi har hört oss för med köket som tror att det kommer att fungera utmärkt att göra glass på det viset.
Vänliga hälsningar
Kan man frysa ner en hel ost och sen tina upp och skära med ostkniv som vanligt?
Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar på max 500g, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.
Vänliga hälsningar
Vi rekommenderar inte att man fryser vår laktosfria vaniljsås, främst för att konsisistensen riskerar att påverkas negativt.
Vänliga hälsningar
Det är svårt för oss att svara ett exakt antal dagar. Vi rekommenderar att lita på sina sinnen. Så länge mjölken luktar och smakar bra går det utmärkt att konsumera! 😊
Vänliga hälsningar
Du kan alltid prova😊Det beror på hur känslig du är för utseende- och konsistensförändringar eftersom yoghurten kan bli både tunn och gryning efter upptining.
Vänliga hälsningar
Gunilla
Vi bifogad länk hittar tips på färdiglagad mat som går bra att frysa in❄
Bra mat att frysa in
Vänliga hälsningar
Kefir rekommenderas inte att frysas för att sedan tinas upp, den kan bli grynig och vattnig efter upptining.
Vänliga hälsningar
Det borde väl gå bra att frysa mat som innehåller de produkter som det står här inte bör frysas? Exempelvis om man fryst en gryta som innehåller en klick creme fraiche som ingrediens? Eller en pastasås som innehåller en ost?
Tillagad mat går förstås jättebra att frysa. Ofta någon månad, beroende på vad man lagat.
Vänliga hälsningar
Kan man frysa in Kelda toscansk tomatsoppa?
Känns som att det borde gå då det inte är några grönsaksbitar i soppan utan mest passerade grönsaker.
Det går alldeles utmärkt att frysa in Keldas soppor. Tina sedan upp den i kylskåp.
Vi önskar dig dig en fin dag!
Kanon ju. Tack för svar!!
Mvh Magnus
Nej de är inte laktosfria, men vi arbetar ständigt med att utveckla vårt laktosfria sortiment så vi för vidare att det finns önskemål kring just såserna. 😀
Trevlig fredag!
Kan man frysa Milda mat 4% och sen använda som vanligt i såser efter upptining?
Mvh Gitt
Milda är inte Arlas produkt. Så vi råder dig att vända dig till Upfield som är experter på Milda. 😊
Vänliga hälsningar
Nej vi rekommenderar inte att frysa Jörd.
Vänliga hälsningar
Det kan du absolut! 🧑🍳
Vänliga hälsningar